Kasper van der Meulen - Piet M. Konijn

Kasper - Piet M. Konijn
ASK B-Groep - round 5
Alkmaar 2016.03.06
Dit weekend werd het Alkmaars Schaakkampioenschap gehouden. Van HHW deden Dennis, Justin, Piet en ik mee (+ Tjerk, Colin en Maaike). Met verder veel talentvolle en gezellige schakers uit de regio was het een zeer geslaagd toernooi. Hoogtepunt was de zaterdagavond: Op deze avond bleven alleen de gezellige mensen over, waar veel resultaatschakers een bye namen en voor hun bed kozen.

Een van die afhakers was Piet, die de eerste dagen met mij meereed, maar zaterdagmiddag stilzwijgend vertrok. Rond middernacht werd in het Gulden Vlies bekend gemaakt dat de enige mogelijke Heerhugowaardse ontmoeting op het programma stond, Piet lag toen al lang in Morpheus' armen. Zou Piet er van uit zijn gegaan dat ik hem zondag weer ophaalde? Zonder duidelijke afspraak ben ik toch niets verplicht? Voor een uitgeruste Piet was ik best wel bang, mijn score tegen Piet is bedroevend. Argumenten om wel langs Piet te rijden beperkten zich tot de tegenzin van een ochtend uit mijn neus eten en de illusie dat ik veel knapper lijk als Piet bij mij in de buurt is. Na lang twijfelen toch maar het risico genomen van mijn eigen graf te graven.

1. e4 Nf6 2. e5 Ng8 ?! Geeft dit onze jeugd schaakles? Iets met basisprincipes in de opening? Meerdere mensen fronsten hun wenkbrauwen, mensen vroegen zich af waarom ze zetten misten. Toegegeven, het is vaker gespeeld, zelfs door Carlsen, maar wat een anti-schaak! Piet wist hiermee de aandacht te trekken van de halve zaal. 3. d4 d5 4. Bd3 Prachtige diagonaal voor mijn loper, die is met geen mogelijkheid weg te krijgen, iets wat wel was gelukt wanneer de eerste twee zetten nuttig waren gebruikt. 4. ... c5 5. c3 Nc6 6. Ne2 Bg4 7. f3 Bh5 8. Nf4 Bg6 9. Nxg6 ? Mijn keus om met het paard te slaan was objectief gezien niet de beste. Ik wilde het loperpaar niet kwijt. 9. ... hxg6 10. e6 Qd6 11. exf7+ Kxf7 12. dxc5 Qg3+ ?? Moest je hiervoor vroeg te bed, Piet? Of is er nog een wilde kant van jou die we niet kennen? Hier kom ik heel goed mee weg. (12. ... Qe5+ ! 13. Qe2 Rxh2 14. Rxh2 Qxh2 Beste lijn volgens de computer. En ik moet eerlijk bekennen: Het voordeel voor wit is helemaal niet meer duidelijk. Het zou psychologisch heel pijnlijk geweest zijn als ik zo'n dik openingsvoordeel liet wegvloeien. Ere wie ere toekomt, Piet speelde waarschijnlijk beter: Zonder de blunder kon hij in 10 zetten gelijk maken met 3 tempi minder. Dit had zomaar anders kunnen aflopen! Dan ging het er hier over hoe geniaal Piet wel niet is. ) 13. hxg3 Rxh1+ 14. Bf1 !

Mede dankzij support van Mats, Rob Spaans en Hans de Jong scoorden de HHW'ers best aardig. Helaas wisten we de prijzen net te missen, Rob leidde mij denk ik te veel af in de slotronde. En de motivatie ontbrak een beetje, daar er alleen maar geld te winnen was en geen kussen van de podiummiss. Op de terugweg beloofde Piet een verslag te schrijven van het toernooi. Hij kondigde alleen aan om onze partij niet inhoudelijk te bespreken, zie dit dus als een aanvulling op het toekomstige verslag van Piet. Verder heeft Piet een uitstekend toernooi gespeeld en we hebben allemaal genoten van zijn aanwezigheid!

1-0