Castricum 2 - Heerhugowaard 1: 2 - 6

Mijn eerste externe partij voor Heerhugowaard was thuis tegen Castricum 1, ik kreeg Cees Lute te bestrijden. Mede door mijn overwinning op hem, wonnen wij met het kleinst mogelijke verschil. Uiteindelijk degradeerden zij terwijl wij ons met de hakken over de sloot handhaafden. Maar dat is ruim 20 jaar geleden, om precies te zijn speelden wij die wedstrijd in september 1995. Sindsdien hebben Castricum en HHW met enige regelmaat de degens gekruist, in competitie en NHSB-beker.

Dit seizoen speelden we zelfs twee keer tegen elkaar, donderdag 2 februari voor de NHSB beker en vrijdag 10 februari tegen hun 2de voor de competitie. Voor de beker werd het 4-0 voor HHW, naar ik vernomen heb was dat enigszins geflatteerd. Tegen hun tweede wonnen wij ook en wel met 6-2 en dat was allerminst geflatteerd! Het had zelfs nog hoger kunnen uitvallen!

Aan het begin van de avond zag dat er anders uit. We zouden even over 7 (19.00 uur) bij de Swan verzamelen, maar net voor ik thuis wegging, belde Kasper mij op. Kevin had zich afgemeld met ziekteverschijnselen. Uiteraard wensen wij hem beterschap, maar wij zaten intussen met een probleem, want hoe krijg je zo laat nog een invaller geregeld? Kasper heeft nog een aantal spelers van het 2de benaderd, maar het lukte niet meer, dus dan maar met een man minder spelen. Op papier zijn wij op elk bord een stuk sterker dan zij, dus dan maar gewoon spelen en met een 1-0 achterstand beginnen.

De beide Pieten stonden al snel heel erg goed. Piet de Haas won in de opening al 2 pionnen en leek een makkelijke avond tegemoet te gaan. Piet Konijn won in het middenspel een stuk door handig gebruik te maken van een penning op een paard. Dat paard ging toen al snel de doos in en even later werd het punt bijgeschreven, 1-1 dus. Bij Piet de Haas liep het niet zo gemakkelijk als wij allen dachten. Op zeker moment stond hij volgens mij en hemzelf zo ongeveer verloren vanwege een lastige penning over de e-lijn op de loper op e7. Waarom zijn tegenstander niet de dame op e2 neerzette, maar in plaats daarvan met de torens terug ging naar de d-lijn zal altijd wel een raadsel blijven. Feit is wel, dat dit hem de das omdeed. Piet kon nu vrij eenvoudig de vis op het droge halen. Kort daarna (of was Dennis eerder?) won Dennis zijn partij. Zover ik dat heb meegekregen, ging dat vanuit de opening. In elk geval was ik degene die een matchpunt veilig stelde door te winnen van Gerard van Pinxteren. Ook dat ging vanuit de opening. Daarmee was dus een tussenstand bereikt van 1-4.

De resterende drie partijen gaven een gunstig beeld voor ons. Sandra was deze keer de matchwinner. Tegen Gerard Kuijs had ze een stuk bemachtigd. Dat voordeel werd rustig maar gedecideerd naar winst gevoerd! Chapeau!! Kort daarop tilde Kasper de stand naar 1-6. Hij had een paar partijen ongelukkig verloren en was weer eens aan Winnetou! Als laatste was Johan nog bezig. Helaas moest hij Delft onderspitten. Aanvankelijk zag het er ook bij hem gunstig uit, maar hij verzuimde zijn koning tijdig in veiligheid te brengen. Jammer, en ook onnodig, maar hiermee werd de eindstand dus 2-6.

En zo werden de woorden van Gerrit Holsteijn gelogenstraft. Toen bleek dat hij geen tegenstander had, sprak hij cynisch: "Dan wordt het slechts 7-1 in plaats van 8-0". Ik had hem zijn gelijk gegund, maar ja, je kunt niet alles hebben...

Hierbij nog de persoonlijke uitslagen:

Castricum 2 1673 sv Heerhugowaard 1865 2-6
1 Gerard van Pinxteren 1763 Gerrit van Oostrum 1912 0-1
2 Peter Siekerman 1810 Piet de Haas 2097 0-1
3 Piet Kuijs 1674 Dennis Keetman 1952 0-1
4 Gerrit Holsteijn 1782 N.O. ---- 1-0 R
5 Wim Pool 1736 Kasper van der Meulen 1783 0-1
6 Egbert Kooiman 1612 Johan Wester 1846 1-0
7 Gerard Kuijs 1711 Sandra Keetman 1728 0-1
8 Pieter Dijker 1296 Piet M. Konijn 1735 0-1

En hierbij ook de tussenstand in onze poule:

MACH zal het kampioenschap wel binnen gaan halen, en wij zullen hoogstwaarschijnlijk 2de worden. Daar hebben wij niet zo veel aan, want in de KNSB staan er weer een aantal NHSB teams op degradatieplaatsen. Dus een versterkte promotie zit er dit jaar niet in. Jammer maar het is niet anders.

Onze volgende wedstrijd is op donderdag 9 maart thuis tegen KTV, een lastige tegenstander, waar we mogelijk van kunnen winnen. Maar zij zijn sterk genoeg om de balans de andere kant op te laten vallen. Kortom, goed geconcentreerd spelen is geboden!!

Uw redelijk tevreden teamleider,
Gerrit van Oostrum