sv HHW 1 - KTV 1: 5½ - 2½

9 maart 1984 was voor mij een bijzondere dag. Ans en ik hebben elkaar toen het ja-woord gegeven. Die dag was het stralend weer, de toen gemaakte fotoreportage bevestigd dit. Het was al wel behoorlijk fris. De volgende ochtend lag er pak sneeuw! Ook 33 jaar later, donderdag 9 maart 2017, was het mooie dag. Weliswaar een gewone werkdag, maar toch. De volgende ochtend geen pak sneeuw, dus we stoppen maar met deze vergelijking. Ok, in de avond hadden we toen een groot feest gegeven, er werd toen meer omgezet dan de week ervoor met carnaval, maar nu moesten we dus een wedstrijd gaan schaken.

De tegenstander kwam deze keer uit Enkhuizen en draagt de mooie naam KTV. Toen de wedstrijd een beetje op gang was gekomen en ik wat rondliep, hoorde ik een paar clubleden speculeren over de betekenis van deze afkorting. Als eerste hoorde ik de Kleuren Tele Visie langskomen. Daar kwam nog wat ongein bij zoals: Korte Termijn Visie, Kom Toch Vissen en Kapers Tegen Visboeren. Na al deze hersenspinsels is de waarheid en beetje teleurstellend, het staat namelijk voor Kan Tegen Verlies. Voor enkele leden van hen hoop ik dat dit inderdaad zo is, want zij verloren de wedstrijd op een beetje schlemielige manier. Gesproken over afkortingen, wij korten onze eigen woonplaats vaak af tot HHW. Daar kun je ook leuke betekenissen bij bedenken, zoals Heel Holland Wokt, of de oprichters van de vereniging vernoemen: Harry Henk Wietse. Als je op deze manier naar de wedstrijd kijkt krijgt deze een extra dimensie. HHW - KTV, vul zelf maar in... Aardig voer voor een prijsvraag, misschien schrijf ik die nog wel eens uit!

Leuke bespiegelingen allemaal, maar wij waren met z'n allen gekomen om te schaken. Beide teams op volle sterkte en ook geen tactische flauwekul met de opstelling, dus een eerlijke krachtmeting. Desondanks kan ook zo'n wedstrijd oneerlijke uitslagen krijgen, dat bewees het verloop van deze match maar weer eens. Dus toch maar naar de wedstrijd. Na anderhalf uur spelen besloten de bord 4 spelers, Arie Karreman en ondergetekende, de vrede te tekenen. In een gesloten Siciliaan werd het een en ander afgeruild (waarschijnlijk wat teveel), zodat de sjeu uit de stelling was. Wij waren er beiden content mee, mede omdat op dat moment de prognose heel dicht bij 4-4 lag. Overigens bleef dat tot het einde zo. Vijf partijen leken in evenwicht, eentje iets beter voor ons en eentje wat beter voor hen. Die voor ons was de partij van Sandra, tegen Alex Brouwer, en die van KTV was de partij van Cees van der Zee, tegen Piet de Haas. Sandra wist het voordeel snel in winst om te zetten. Die tussen Cees en Piet liep nog een behoorlijk lange tijd door. Het werd uiteindelijk de laatste beslissing, maar later meer hierover.

Wij konden slechts een half uurtje genieten van deze voorsprong. Intussen waren de bordjes bij het bord van Johan aardig verhangen. Aanvankelijk leek hij een gunstiger stelling te hebben opgebouwd, maar hij werd door een flinke bok (Pg4?) terug op aarde gegooid. Het kostte hem de partij hoewel tegenstander Marco Groot wel even nauwkeurig moest blijven spelen. Daarmee werd de stand dus weer gelijk getrokken. De resterende 5 partijen lieten het beeld van de hele avond zien, namelijk een uitslag die heel dicht bij een gelijkspel zou uitkomen.

Maar met een slinkende voorraad tijd kan niet iedereen even goed omgaan. Dat speelt vak voor scherprechter, zo ook in deze wedstrijd. Hierbij moet wel gezegd worden dat de onzen iets beter met deze druk omgingen. Hoewel niet allemaal! Als eerste van dit resterende vijftal kon Kevin het punt bij laten schrijven. Hij had de hele partij het betere van het spel en won dan ook gedecideerd zoals men dat noemt. Ook Kasper won. Hij leek eerst wat passief te staan maar kwam goed los. De witte dame werd gevangen waarna het spelsnel werd beslecht. Bij Piet Konijn gebeurde precies het omgekeerde. In een mooie stelling overspeelde hij zijn hand met een matje tot gevolg! Jammer, maar helaas! Daarmee kwamen wij op een 3½ - 2½ voorsprong. Het moest dus van de laatste twee partijen komen.

Dennis had weliswaar een pluspion, maar geen reële winstkansen, en Piet stond objectief gezien verloren, met ook nog eens minder dan 1 minuut bedenktijd. Dus toch een 4-4 eindstand? Nee dus! Vrijwel op hetzelfde moment ging het mis voor de beide KTV-ers. Adri Haakman liet zomaar zijn toren instaan. Dennis nam dat buitenkansje met beide handen aan, uiteraard. En bij Piet was de partij totaal gekanteld. Cees van der Zee liet een pion op f7 even te lang ongemoeid. Toen de koning van Piet daar ook nog eens naar toe kon lopen was het pleit beslecht. Dat ging Cees teveel hout kosten, waarna hij opgaf. Dat werd dus een dubbele meevaller voor ons. In plaats van 4 - 4 een ruime 5½ - 2½ overwinning.

Hiermee blijven wij in de race om als beste nummer 2 in de 1ste klassen te eindigen, ook al zullen we daar niet veel mee opschieten. Het is alleen van belang als er geen enkel team uit de KNSB degraderen. Maar van die teams staan er drie slecht voor dus de kans op promotie op die manier is vrijwel nihil. Over naar de cijfertjes dan maar.

Hierbij de persoonlijke uitslagen, ik heb de ratings van dit moment genomen, niet die op de NHSB site in de poule worden aangehouden, dat zijn n.l. die van 1 augustus 2016:

Heerhugowaard 1914 KTV 1887 5½-2½
1 Kevin Tan 2187 Tom Balla 1970 1-0
2 Piet de Haas 2075 Cees van der Zee 1993 1-0
3 Dennis Keetman 1987 Adri Haakman 1970 1-0
4 Gerrit van Oostrum 1920 Arie Karreman 1939 ½-½
5 Kasper van der Meulen 1814 Henk Keesman 1833 1-0
6 Johan Wester 1860 Marco Groot 1797 0-1
7 Sandra Keetman 1745 Alex Brouwer 1780 1-0
8 Piet M. Konijn 1727 Vasco Metten 1814 0-1

Wij hebben nog 1 wedstrijd te gaan, en wel naar Texel op 1 april (echt geen grap!). Door enkelen van ons is het idee geopperd om daar een nachtje over te blijven in een appartement of zoiets en dan de volgende dag wat toeristische trekpleisters gaan bekijken. Als daar animo voor is, geef dat dan even door dan ga ik kijken at de mogelijkheden zijn.

Was getekend,
Schrijver d6 (volgens mijzelf)