Een avondje schaken in het gemoedelijke West-Friesland

Temidden van een grote hoeveelheid toeschouwers die waren toegestroomd om de ludieke vervoermiddelen in ogenschouw te nemen waarmee een grote groep schoolverlaters van een aantal middelbare scholen uit de gemeente Stedebroec zich naar een galabal lieten vervoeren, trachtten wij ons een weg naar de speellocatie van onze kwartfinale van de NHSB-beker, een wedstrijd tegen de Groen Zes, te banen. Dat bleek toevalligerwijs tevens de locatie te zijn van het voornoemde galabal, het Vereenigingsgebouw aan de Hoofdstraat te Bovenkarspel. Uiteindelijk lukte het dus (na veel gedrang en via een rode loper!) om binnen te komen. Het galabal werd in een zaal aan de achterzijde van het gebouw gehouden. Daarbij was het wel leuk om te zien dat de jongelui werk hadden gemaakt van hun kleding: De jongens in zwart pak met wit overhemd en das of vlinderdas en de meisjes in galajurken, tenminste een groot aantal van hen.

Wijzelf speelden in een zaaltje aan de voorzijde van het gebouw, direct naast het hoofdcafé annex biljartzaal alwaar aan de vier aanwezige tafels jart werd gebilt. Tot zover was alles redelijk te doen, het schaken speelt zich tenslotte hoofzakelijk in stilte af en dat lukte een groot deel van de avond ook. Maar op een zeker moment moest er kennelijk wat drankkratten naar binnen worden gebracht (of naar buiten) en dat geeft natuurlijk geluids- en andere overlast. Als je nu denkt, is dat alles? Neen, want zo rond de klok van elven meende een aantal van de voornoemde galabalgangers een kortere weg gevonden te hebben naar hun (speel)zaal. En die voerde hen door onze speelzaal alwaar onze eerste twee borden nog in opperste concentratie zaten te spelen (en die van GZ natuurlijk ook). Het duurde even voordat ze doorhadden dat ze de aanwezigen behoorlijk stoorden, maar uiteindelijk viel het kwartje, mede door enkele mensen van GZ. Pfffff...

Dit hele voorval deed mij terugdenken aan een wedstrijd die ik ooit in Tilburg speelde tegen de Wolstad, toentertijd een goede middenmoter in de 1ste klasse KNSB. Tegen het einde van de wedstrijd werden we behoorlijk verrast door de plaatselijke geitenfokvereniging (of was het de konijnenfokvereniging?) die hun maandelijkse bingoavond kwamen spelen. Wij werden zonder pardon de speelzaal uitgewerkt en moesten de nog niet beëindigde partijen (drie stuks) in het café verder uitspelen! Wij diende daarna nog een protest in, maar dat vond geen weerklank bij de toenmalige wedstrijdleiding van de bond. Tsja, die goeie ouwe jaren zeventig zullen we maar zeggen...

Maar ja, wij kwamen dus om een wedstrijd te schaken voor een plaats in de halve finale van de NHSB-beker, dus terug naar de wedstrijd. Per bord zag het plaatje er voor ons goed uit, tenminste als je op de ratings afgaat, een klein overzichtje: Kevin op bord 1 spelend, 246 punten meer; Piet op bord 2 had 182 punten meer; Dennis op bord 3 tekende voor een plus van 175; Schrijver d6 op het 4de bord had een plus van 125 punten. Een makkie zou je zeggen, maar dat viel ons behoorlijk tegen.

Het begon goed voor ons, ondergetekende (inderdaad, schrijver d6), kreeg al snel een gewonnen stelling in handen, uiteraard met behulp van de tegenstander. Hij moest nog wel nauwkeurig blijven spelen maar tegen 22.00 uur was het punt gescoord. Op dat moment zag het er op de andere drie borden ook goed uit. Dennis had in een obscure variant (althans de 4de zet Da5 was dat) een groot ruimtelijk voordeel. Piet had een vitale centrumpion gewonnen en Kevin stond een beetje gedrukt maar zijn stelling was goed in evenwicht. Niets aan de hand zou je zeggen, maar schaken blijft een verraderlijke bezigheid. Dat ondervond Piet die na een afwikkeling terecht kwam in een toreneindspel dat niet meer zo goed was voor hem. Kevin stond nog behoorlijk onderontwikkeld (een toren op h1 die maar met moeite vrijgespeeld kon worden). Kortom het werd duimen en hopen op een goede afloop. Dennis had daarentegen zijn ruimtelijke voordeel goed uitgebuit en won dan ook vrij eenvoudig, althans optisch., en dus nog maar een halfje nodig voor een plaats bij de laatste vier.

En toen kwamen dus de voornoemde galabalgangers langs... De concentratie had bij de vier nog bezig zijnde spelers een flinke deuk opgelopen, maar daar hadden ze allevier last van. Feit was wel dat omstreeks dat tijdstip, ik weet echt niet meer of dat voor of na dit voorval was, Piet een aantal minder goede zetten deed, , en daardoor verloren kwam te staan. Zijn nederlaag was niet meer te ontwijken en dus werd de stand daarmee 1-2. en de spanning was daarmee terug in de wedstrijd. Eén misrekening van Kevin zou ons de plaats in de halve finale kosten. Die kwam er niet, want Kevin wist af te wikkelen naar een eindspel dat minimaal remise, maar waarschijnlijk gewonnen was. Hij bood op dat moment remise aan om de winst van de wedstrijd veilig te stellen. Tegenstander Peter van Waert aarzelde geen seconde en nam het met beide handen aan.

Daarmee werd de eindstand dus 1½ - 2½ en daarmee had Heerhugowaard dus voor het eerst (denk ik) zich geplaatst bij de laatste vier. De andere drie halve finalisten zijn: Magnus-AP (MACH), Krommenie en de Uil. Op papier is MACH de gedoodverfde winnaar. We gaan het zien... De halve en de hele finale worden gespeeld op een zaterdag in juni, vorig jaar was dat de 11de juni, nu is de datum nog niet bekend. Wij hebben ons aangemeld voor de organisatie hiervan. Nader bericht volgt.

Je hebt van mij nog de cijfertjes tegoed, bij deze:

De Groene Zes 1860 sv Heerhugowaard 2045 1½-2½
1 Peter van Waert 1941 Kevin Tan 2187 ½-½
2 Jaap Gorter 1893 Piet de Haas 2075 1-0
3 Piet Reus 1812 Dennis Keetman 1987 0-1
4 Rik Slaman 1795 Gerrit van Oostrum 1920 0-1

Was getekend,
Schrijver d6 (volgens mijzelf)
Grote G (volgens PensioenPiet)

Update: De halve finale en finale staan voor 20 mei op het programma, de speellocatie is het Slot van Schagen.