Alphen aan de Rijn

Met een welgemeend 'Toppers ik heb ons op voorsprong gezet' opende de meel van Oscar van Ewijk. We spreken over onze 1e wedstrijd in 1B tegen Kijk Uit (uit) Hij had op bord 1, Dick Wijcker verslagen en volgens Oscar ging dat niet al te moeilijk.

Met dat bordpunt op zak togen wij 's anderen weeks richting IJmuiden. Nou wil je in Den Helder niet dood gevonden worden, maar IJmuiden is toch ook een gat van jewelste. De kantine van Stormvogels was de plek van het onheil. Vooraf moest er het nodige aan de lichtvoorziening worden gedaan, want het was er redelijk obscuur. We hadden 1 invaller, zijnde Gerard Groenveld en omdat Rob Spaans naar Heerhugowaard 1`was verhuisd, moest deze plek worden opgevuld. Wij eisten dat het ook een Rob zou worden en konden met Robbert van Doorn volmondig instemmen. Heeft zels nog 1 B meer !!

De snelste tijd wed neergezet door Karel Keesman, maar daar zal hij minder blij om zijn geweest. Bij Piet Konijn duurde het iets langer, was iets te opportuun en begreep toen dat de witte Koning wel erg onveilig stond op de Dame vleugel. Ook bij Mats ging het niet lekker, maar nu is Jan Geus beslist geen slechte schaker. Stand intussen 3-1 Ons jonge Godje debuteerde uitstekend en schoof zijn invallende tegenstander langzaam van het bord. 3-2 Toen volgden twee remises van Gerard en van Bill Grady, die de sterke André Kunst geen kunstjes liet uithalen. Stand dus 4-3 met Edwin als laatste aan de stukken.

Nou, dat hebben we geweten. Wat een partij !! Edwin begon met 40 minuten meer op de klok (43 tegen 3 minuten voor tegenstander van Westerop) Die had een drukstelling, met een Dame die de witte veste was binnen gedrongen, maar Edwin wist hetzelde te doen met zijn Toren. Het was laveren en laveren geblazen. De Dames weden geruild, Paard en Loper gingen van het bord en tenslotte werden ook de Torens geruild. De IJmuidenaar bood maar steeds geen remise aan, hetgeen hun team de winst zou hebben opgeleverd en deed vervolgens een doorbaakpoging. Edwin had goed zitten tellen. Beide haalden een Dame na 9 zetten. Zwart kon maar 1 maal schaak geven, Edwin nam het over, dwong vervolgens Dameruil af en was toen met zijn resterende pionnen sneller. 'Nou, ik heb wel een biertje verdiend'. Die smaakte extra lekker.

Volgende dag was ik (met een dof hoofd) arbiter bij Heerhugowaard 1 in hun duel tegen En Passant, maar die taak is slecht aan mij besteed.

Laat mij maar schaken !!

Pieternel