De Waagtoren 7 - HHW 3

Onze eerste wedstrijd dit seizoen bracht ons naar het Gulden Vlies, waar we met Waagtoren 7 de degens moesten kruisen. Dat het niet gemakkelijk zou worden stond bij voorbaat al vast. De gemiddelde rating van de kaaskoppen was 1554, die van ons 1463. We sleepten een remise uit het vuur, dus we hielden er best wel een goed gevoel aan over.

René was op bord 6 het eerste klaar. Toen ik na een uur bij zijn bord de situatie overzag, zag ik alleen maar donkere wolken. Een achterstand in stukken en een hopeloze stelling. Het duurde dan ook niet lang of de stukken gingen in de doos. Dat kan beter!

Bij Ronald ging het gelijk op. Gaande de partij kwam hij beter te staan. Toen hij heel secuur 2 verbonden vrijpionnen naar voren stuurde die verlokkelijk naar een promotieveld begonnen te kijken, zag zijn tegenstander de bui al hangen. Hij wilde niet nat worden en gaf op. Een prima prestatie van Ronald tegen een tegenstander die een veel hogere rating had.

Peter speelde prima tegen Arie Boots, bij ons allen bekend. Arie begon te knoeien en Peter vond dat best. Hij kwam zelfs 2 stukken voor en Arie zag de zinloosheid van zijn geploeter in. De handen werden geschud en Peter was blij met zijn verdiende overwinning.

Adri had het heel moeilijk tegen Ronald Kamps. Het ging gelijk op, maar gaande de partij werd de situatie voor Adri steeds benarder. Dat zag Adri ook en hij moest zich gewonnen geven.

De stand was toen 2 - 2. Gerard stond duidelijk minder. Ikzelf stond een pion voor en mijn tegenstander had remise aangeboden. In verband met de situatie bij Gerard speelde ik door, want zou ik remise hebben en Gerard zou verliezen (wat niet ondenkbaar was), dan was de overwinning voor de Waagtoren. Zoals zo vaak, als Gerard het moeilijk heeft speelt hij verrassende zetten die niemand verwacht. Dat was hier ook het geval. Onverwacht kreeg hij de kans op eeuwig schaak. Die kans greep hij aan. Remise dus.

Ikzelf was toen nog bezig. Ik stond duidelijk beter, had zelfs winstkansen, maar omdat mijn tijd duidelijk minder was nam ik het voor de 2e maal aangeboden remisebod maar aan. Daarmee werd het 3 - 3. We konden tevreden zijn.

de Waagtoren 7 1554 sv Heerhugowaard 3 1463 3-3
1 Peter van Diepen 1586 Gerard Groenveld 1566 ½-½
2 Ronald Kamps 1585 Adri Maijers 1529 1-0
3 Arie Boots 1577 Peter Wuis 1449 0-1
4 Theo de Bruijn 1557 Eric de Jong 1447 ½-½
5 Henk Kleijn 1545 Ronald van Ewijk 1381 0-1
6 Gerrit Peereboom 1479 René Groenendijk 1406 1-0

Eric de Jong, teamcaptain