Heerhugowaard 1 - Aartswoud 2: 4½ - 3½

Daags na de wedstrijd Bergen 1 - Heerhugowaard 1 stuurde Rob Spaans mij een berichtje met de tekst: "Je ziet het, zonder jou wordt het niks". Natuurlijk was dat bedoeld om mij, aan het ziekbed gekluisterd, een hart onder de riem te steken. Het hielp mij wel, maar de twee verliespunten bleven helaas staan.

Maar alle geheid op een stokje (een drumshow van Golden Earring drummer Caesar Zuiderwijk heette destijds: "Alle gekheid mét een stokje"), kennelijk zat aan deze uitspraak wel een kern van waarheid. Hoe dan? Wel, donderdag 23 november 2017 speelden wij onze 3de wedstrijd in deze competitie, thuis tegen de reserves van Aartswoud. Vorig jaar werd dat een moeizame overwinning, en ik kan nu wel zeggen dat dit wederom het geval was.

Het begon eigenlijk gelijk na de wedstijd tegen Bergen. Er gingen stemmen op in het team om de opstelling minder voorspelbaar te maken. Welnu, dat hebben we gedaan. Door alle namen van de spelers in een bak te doen, en daarna vanaf bord 1 de papiertjes er uit te halen. We kregen daardoor een vreemd ogende opstelling, die deels vrij normaal was en deels de wenkbrauwen deed fronsen. Zo kwamen de nummer 1 en 2 uit de eerste cyclus terecht op bord 7 en 8. Enfin, oordeelt u zelf aan het einde van dit epistel over de wenselijkheid van deze actie. Feit is dat ook Aartswoud hier niet helemaal vrij van is. Hun hoogst gerate speler speelde op het 5de bord tegen Piet de Haas, die bij ons de op één na hoogste rating heeft. Het lijkt zowaar op dammen. Daar speelden eens in een wedstrijd de toenmalige wereldkampioen en zijn uitdager (Sijbrands en Wiersma) op het zesde!! bord tegen elkaar.

Naar de wedstrijd dan maar. Ik speel meestal tot het laatste uur, maar deze keer was ik als eerste klaar. Tegenstander Peter Roskam stuurde aan op zetherhaling in een verder bloedeloze partij. Remise werd dus mijn deel. Men zegt wel dat als er een schaap over de dam is, er meer volgen. Zo ook deze avond. Niet heel lang na de al genoemde partij gingen ook bij Kevin de stukken in de beginstand, ook hier remise dus. Daarmee een 1-1 tussenstand.

Dit idee, van dezelfde uitslag als je voorganger, werkte besmettelijk, want de eerstvolgende twee die klaar waren wonnen beiden. Dat waren, in welke volgorde weet ik niet precies, Dennis en Johan die de stand daarmee naar 3-1 voor ons tilden. De tegenstander van Dennis, Lukas Boots dronk de gifbeker helemaal tot de bodem leeg voordat hij de pijp aan Maarten (Hè, die deed toch helemaal niet mee?) gaf. Ook de Rik van Ingen, die tegen Johan speelde, ging door tot het gaatje. Toen mat en dameverlies niet meer te voorkomen was, werden ook hier handen geschud. Chapeau beiden!!

Ook de volgende twee partijen stonden in het teken van hetzelfde doen als je voorganger. Alleen werden het nu twee nullen. Als eerste van deze twee moest Sandra het onderspit delven. In een aanvankelijk veel betere stelling raakte zij het spoor bijster en ging dus de bietenbrug op. Bij Rob zag je iets soortgelijks. In een stelling waarin hij ietsje minder stond dacht hij een geofferd stuk terug te winnen, maar overzag dat de beoogede zet niet mogelijk was. Dat stuk bleef dus weg, waarna ook hij Delft moest onderspitten, waardoor we weer gelijk stonden.

Alle ogen dus gericht op de borden van Kasper (bord 2) en Piet (bord 5). Tegenstander van Piet, Eric van Tooren, dacht de buit binnen te halen, want hij won een kwaliteit (of offerde Piet die nou?). Maar daarbij had hij buiten de waard gerekend, in dit geval een ijzersterk loperpaar. Hier deed het gezegde: Eén zwaluw maakt nog geen zomer opgeld. In een paar zetten kantelde de partij volledig, Piet won dus afgetekend. Met de bereikte 4-3 tussenstand werd bij Kasper vrij snel tot remise besloten. Daarmee werd hij de matchwinner!! Waarschijnlijk kon hij geforceerd winnen, maar beiden hadden weinig tijd over, dus werd het zekere voor het onzeker genomen.

Dat was dus met de hakken over de sloot, bijna identiek aan vorig seizoen. Eind goed, al goed dus.

Resten mij nog de cijfertjes op te hoesten, te beginnen met onze wedstrijd.

sv Heerhugowaard 1939 Aartswoud 2 1833 4½-3½
1 Kevin Tan 2187 Yvo Veenis 1892 ½-½
2 Kasper van der Meulen 1809 Paul Grolman 1842 ½-½
3 Gerrit van Oostrum 1964 Peter Roskam 1871 ½-½
4 Rob Spaans 1857 Jasper Seelemeijer 1869 0-1
5 Piet de Haas 2095 Eric van Tooren 1921 1-0
6 Johan Wester 1839 Rik van Ingen 1738 1-0
7 Dennis Keetman 2011 Lukas Boots 1781 1-0
8 Sandra Keetman 1752 Michel Verweij 1751 0-1

De overige uitslagen van deze speelronde waren als volgt:

Groene Zes En Passant ½-7½
Opening '64 Bergen 3-5
KTV Volendam 3-5

Daarmee ziet de tussenstand er zo uit:

1 Bergen 1 5 - 14
2 Opening '64 1 4 - 14
3 Volendam 1 4 - 13
4 Heerhugowaard 1 4 - 12
5 KTV 1 3 - 12
6 En Passant 1 2 - 13½
7 Aartswoud 2 2 - 12½
8 Groene Zes/Schaaklust 1 0 - 6

Onze volgende wedstrijd is in en tegen Volendam. Wederom een pittige tegenstander. De winnaar, zo die er al komt, zit nog volop in de race met Bergen en Opening '64. Het is al vaker gezegd, echt zwakke teams zijn er in deze klasse niet.

Uw enigszins opgeluchte teamleider;
Gerrit van Oostrum