2014 - 2015

Hoep, hoep, haroe

Het nieuwe schaakseizoen is weer begonnen. Met een rustige ledenvergadering, opkomst 16 man en dus de vraag of er over cruciale gevallen gestemd kon worden. Daarvoor zijn tenminste 1/3e van de leden nodig (meen ik) maar dat zal in de statuten te vinden zijn. Het heeft geen problemen op geleverd, want heikele onderwerpen waren er niet. Eric deed namens de kascommissie het woord (andere lid, Peter Wuis kreeg op de fiets die geweldige bui op zijn knijter, toen hij zich op de woensdag naar huize van Ewijk spoedde.) Je moet wat over hebben voor je club nietwaar.

Jaloers

Tijdens één van de vele filosofische discussies met Jess werd de vraag gesteld of "men" wel eens jaloers was. Ik weet dat ik toen gezegd heb, dat ik geen jaloersheid kende. Blijkt niet helemaal waar te zijn. Eigenlijk ben ik jaloers op die grote schaakcomponisten uit het verleden. En vooral op die componisten, die met een minimum aan materiaal een maximum aan inhoud en idee naar voren wisten te brengen.

Wenen 1873

Ongetwijfeld kunnen we de 19e eeuw als de gouden periode van het romantische schaaktijdperk betitelen. Eigenlijk liep die periode van 1851 tot laten we zeggen het uitbreken van de 2e wereldoorlog. Streed men in het begin van de 19e eeuw nog om geld in obscure koffiehuizen in Londen en Parijs, vaak onder het afdingen van een voorgift, aan het eind van de eeuw had het toernooi vaste voet aan de grond gekregen en reisden profs, halve profs en liefhebbers door Europa en de Verenigde Staten, om elkaar te bekampen.

De Dames van de Schaakvereniging

Naar aanleiding van een mailtje van Hans de Jong (in het najaar) maar weer eens de stoute schoenen aan getrokken om weer wat toe te voegen aan de geschiedenis van de sv. Waar ging dat mailtje over ? Hans had een partij terug gevonden, zijn eerste partij op de club, uit 1971 tegen ene Elsje Stokkers. De vraag, die wij vervolgens beide stelden, was, A, wie was de eerste dame op de Schaakvereniging en B. welke dames hebben we in de loop der jaren op onze club gehad ?

Abonneren op RSS - 2014 - 2015