Algemene informatie 44e Nico Dekker Chrysantentoernooi

44e Nico Dekker Chrysantentoernooi

Toernooiopzet

Een gezellig rapidtoernooi voor schaakliefhebbers van ieder niveau.

Schakers met een KNSB-rating (oktober 2023) boven de 1800 mogen het tegen elkaar opnemen in de Hoofdgroep. In deze Hoofdgroep zullen 7 ronden gespeeld worden via het Zwitsers indelingssysteem. Voor schakers met een KNSB-rating onder de 1900 zijn er Achtkampen. Op basis van speelsterkte worden groepen van 8 spelers gemaakt, hierin speelt iedereen een partij tegen elkaar. Is uw rating tussen de 1800 en 1900 dan kunt u kiezen tussen de Hoofdgroep en de Achtkampen. De toernooiorganisatie kan schakers hoger plaatsen wanneer iemand kan onderbouwen een hoger speelniveau te hebben dan de KNSB-rating. Ook liefhebbers zonder rating en/of clubervaring zijn van harte welkom.

Speeltempo

Er zullen 7 ronden "rapid" gespeeld worden. Hierbij hanteren wij het speeltempo van 18 minuten per persoon per partij, met een increment van 5 seconden per zet.

Speeldag

Zaterdag 14 oktober 2023

Vanwege beschikbaarheid van onze speellocatie is het Chrysantentoernooi eenmalig in oktober. Vanaf volgend jaar zal het toernooi weer in september plaatsvinden, omcirkel 28 september 2024 alvast met potlood in uw agenda.

Speellocatie

Café de Swan
Middenweg 178
1702 HE Heerhugowaard
072 - 5711309

🔗 Google Maps

Inschrijfgeld

Voor deelname aan het Chrysantentoernooi vragen wij 10 Euro inschrijfgeld (zowel voor de Hoofdgroep als voor de Achtkampen). Titelhouders zijn gratis (FM, IM of GM). Gelieve het inschrijfgeld contant te overhandigen bij binnenkomst in de Swan.

Prijzen Hoofdgroep

Het prijzenfonds voor de Hoofdgroep bedraagt 1400 Euro. De eerste plaats levert 500 Euro op, de tweede plaats 300 Euro, de derde plaats 200 Euro, de vierde plaats 150 Euro, de vijfde plaats 100 Euro en de zesde plaats 50 Euro. Er zijn ook één of twee ratingprijzen (totaal 100 Euro) en er is een prijs voor de beste Heerhugowaarder.

Tie-breakers Hoofdgroep

Bij gelijk eindigen worden geldprijzen in principe gedeeld. In uitzonderlijke gevallen waarbij het prijzengeld minder dan 25 Euro per persoon bedraagt zal het prijzengeld niet verdeeld worden, maar naar de speler met de hoogste weerstand gaan (WP).

Prijzen Achtkampen

In de Achtkampen zijn alle prijzen in natura. De eerste drie schakers uit iedere groep hebben recht op een prijs. Bij gelijk eindigen geeft allereerst onderling resultaat de doorslag, daarna eventueel de Sonneborn-Bergerpunten (SB). Iedere deelnemer, zowel aan de Hoofdgroep als aan de Achtkampen, gaat met een bos chrysanten naar huis.

Aanvang

U dient zich zaterdag 14 oktober aan te melden voor 09:45 uur. Het is de bedoeling dat de eerste ronde om 10:00 uur aanvangt. Indien u te laat bent dan loopt u het risico dat we een reserve op uw plek hebben gezet. Mocht u op het laatste moment op de toernooidag tegen een probleem aanlopen, neem dan contact op met 0611108941.

Tijdschema

Vanwege het speeltempo met increment is het niet mogelijk om op de minuut nauwkeurig een tijdschema te maken. Wanneer alle partijen gespeeld zijn zal steeds de volgende ronde starten. Na de derde speelronde is er een pauze. De vierde ronde zal starten om 13:30 uur.

Prijsuitreiking

Als alles volgens plan verloopt dan zal de prijsuitreiking om 17:00 uur plaatsvinden.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden via het online webformulier op de website van sv Heerhugowaard. Indien er problemen zijn dan kunt u contact opnemen via webmaster@svheerhugowaard.nl. Het inschrijfformulier kunt u via onderstaande link bereiken.

🔗 Inschrijfformulier

Deelnemers

Een overzicht van de huidige deelnemers zal automatisch bijgehouden worden op de website. Op onderstaande link kunt u zien wie zich reeds aangemeld heeft.

🔗 Deelnemerslijst

Vol = Vol

De Swan heeft een beperkte capaciteit. Wij zetten in op een maximum van 80 deelnemers. Voor de Achtkampen is de limiet dan 48 deelnemers (6 groepen), voor de Hoofdgroep staat het maximum op 32 deelnemers. Afhankelijk van de animo kan mogelijk een 7e Achtkamp toegevoegd worden, maar dit gaat ten koste van de ruimte in de Hoofdgroep. Wees dus op tijd met aanmelden want vol = vol.

Update: Vanwege de grote interesse hebben we besloten om een zevende Achtkamp toe te voegen en het totale deelnemersaantal te verhogen naar een totaal van 82 enthousiaste schakers. Meld u snel aan om zeker te zijn van deelname.

Afmelden

We zullen waarschijnlijk schaakliefhebbers moeten teleurstellen vanwege de beperkte capaciteit. Daarom is het belangrijk dat u zich op tijd afmeldt mocht u onverhoopt verhinderd zijn, hierdoor kunnen we andere schakers blij maken met deelname aan ons gezellige toernooi. Doe uw afbericht per mail aan chrysanten@svheerhugowaard.nl. Schakers die zonder afbericht wegblijven lopen het risico om voor volgende edities op de zwarte lijst geplaatst te worden.

Arbiter

Na het succes van de voorgaande edities is toparbiter Joost Jansen weer bereid gevonden om de Hoofdgroep in goede banen te leiden. In de Achtkampen zal de toernooiorganisatie deze taak zelf op zich nemen.

Parkeren

De omgeving van de Swan is de afgelopen jaren flink op de schop gegaan. Inmiddels is er een redelijk aantal parkeerplaatsen achter onze speellocatie te vinden. Mochten deze plekken al opgevuld zijn dan bieden de parkeerplaatsen op de Genestetlaan mogelijk een uitkomst. Ook in de wijk achter de Swan zijn genoeg parkeerplaatsen te vinden (Taxuslaan, Tamarixplantsoen). Parkeren is gratis in dit deel van Heerhugowaard.

Historie

Dit jaar kent het Nico Dekker Chrysantentoernooi alweer haar 44e editie. Sinds 1979 is het toernooi onder de naam "Chrysantentoernooi" uitgegroeid tot een begrip in de regionale schaakwereld. Dit is voor een groot deel te danken aan Nico Dekker, clubicoon van sv Heerhugowaard en mede-oprichter van Dekker Chrysanten. Sinds het overlijden van Nico Dekker in oktober 2016 is het toernooi omgedoopt tot het "Nico Dekker Chrysantentoernooi".

Diverse goede grootmeesters hebben het toernooi in het verleden al op hun naam geschreven. Neem gerust een kijkje in onze digitale eregalerij en bekijk de uitslagen van vorige edities.

🔗 Eregalerij
🔗 Eindstanden vorige edities

Hoofdsponsor

🔗 Dekker Chrysanten

Contact

Indien u nog vragen heeft, neem dan gerust contact op met de toernooiorganisatie. Het liefst per mail aan chrysanten@svheerhugowaard.nl of anders per telefoon via 0725740188.