Twee hazen, één konijn en tien capibara's

Vandaag heeft de schaakbond een voorlopig protocol gedeeld voor het opstarten van de clubavonden (link). Het moge duidelijk zijn dat het schaakseizoen er gedurende "Het Nieuwe Normaal" anders uit gaat zien dan tijdens de voorgaande jaren, maar het goede nieuws is dat er op 3 september echt weer een eerste clubavond gaat zijn. Om zeker te weten hoe de interne competitie eruit komt te zien zullen we tot de ALV moeten wachten, maar het bestuur is alvast druk met het puzzelen aan een geweldig voorstel (tips of goede ideeën? mail mij!).

Herman Wuis overleden

Op maandag 6 juli is ons oud-lid Herman Wuis overleden. Herman was 88 jaar. Ondanks zijn leeftijd kwam hij tot voor enkele jaren naar de schaakinloop in de Nieuwe Horst, om een potje te schaken, maar Herman vond vooral het darten en het poolen leuk. Bijna zijn hele leven heeft Herman gewoond aan het begin van de Rustenburgerweg, waar hij een mooi huis had, met een lap tuin erom heen die hij zelf bij hield.

Yep, daar is ie!

Het heeft even geduurd, maar het boek "Aanraken is zetten!" is op de markt. Meteen al een ommissie, zoals Rob van Dijk mij voorhield "Er staat geen deel 1 op " En dat was een juiste opmerking, want dit boek zal zeker een vervolg krijgen.

Oost - West

Het is nu bijna niet meer voor te stellen, maar er waren eens twee Duitslanden. Oost Duitsland, de DDR, Deutsche Democratische Republik. Waar dat democratisch vandaan kwam ? We zullen het eens aan de Stasis "fragen". En de BRD. De Bundesrepublik ! Het was de tijd van het ijzeren gordijn, de koude oorlog, de muur, checkpoint Charly.

Ingezonden werk - Deel 3

"Elk nadeel heb zijn voordeel", zei ooit een Amsterdamse filosoof. Nu het schaakleven zich volledig afspeelt op het wereldwijde web is er weinig verenigingsnieuws te melden. Maar gelukkig ontstaan er ook leuke nieuwe initiatieven, waaronder mooie nieuwe schaakcontent. Eerder dit jaar hadden we al twee edities waarin ik "ingezonden werk" deelde, bij deze de derde editie. Misschien is deze editie iets minder dik gevuld, maar deze is daarom niet minder interessant.

Terrasvogels

Zoals een aantal van ons al hebben kunnen ervaren, is de Swan vanaf 1 juni weer open. Het eerste middagje terrasschaak zit er dan ook al weer op. Uiteraard zijn er wat regeltjes, waaraan men zich dient te houden, maar dat wijst zich vanzelf.

Boekbespreking 2 en andere zaken

Afgelopen 28e april overleed Alexander Münninghoff op 76 jarige leeftijd. Hij is bij ons natuurlijk vooral bekend als "schaakschrijver" en schaakjournalist, maar hij was meer dan dat. Jarenlang journalist voor de Haagsche Post, correspondent in "gevaarlijke gebieden" en literair schrijver van o.a. de Stamhouder, een relaas over zijn eigen familie, waarvoor hij de Libris prijs kreeg.

Schaakseizoen vanwege Coronavirus afgelopen, Johan Wester clubkampioen

Het zal u niet zijn ontgaan: Het Coronavirus heeft Nederland in haar greep.

Door deze crisis zijn alle schaakactiviteiten stilgelegd na de clubavond van 12 maart. Aangezien de Coronamaatregelen voor sportactiviteiten nog maanden doorlopen, zit een hertstart er dit seizoen helaas niet meer in. Het bestuur van Schaakvereniging Heerhugowaard heeft daarom besloten om het seizoen 2019-2020 te beëindigen.

Sportief heeft het afbreken natuurlijk de nodige gevolgen: Onze regionale Noord-Hollandse Schaakbond heeft besloten om alle externe competities van dit seizoen als verloren te beschouwen. Voor de interne competitie is gekozen om de tussenstand na de 2e cyclus op te waarderen tot de eindstand. Johan Wester heeft in deze twee cycli het beste schaakspel getoond en hierdoor prolongeert hij zijn titel als clubkampioen. De interne bekercompetitie van 2019-2020 wordt, indien mogelijk, in september afgemaakt tijdens de 1e cyclus van 2020-2021. Op 27 februari wist Dennis Keetman al clubkampioen rapid te worden, niemand pakt hem die titel meer af. Het snelschaakkampioenschap komt waarschijnlijk niet meer terug op de agenda. De jeugdcompetitie gaat in september verder met de stand zoals deze na 12 maart werd opgemaakt.

Neem voor vragen contact op met iemand van het bestuur. Wij zullen u blijven updaten, zowel via onze website als via de mail/telefoon. De eerstvolgende activiteit is de ALV van 27 augustus. Blijf gezond en tot snel achter het schaakbord!

🔗 Eindstand kampioenschap interne competitie 2019-2020
🔗 Halve finale bekercompetitie 2019-2020
🔗 Rapidkampioenschap 2019-2020
🔗 Interne ratinglijst na 2019-2020