Fischer Random Schaak op Hemelvaartsdag

Sinds een paar jaar organiseren we met Hemelvaart een speciale schaakavond. Ondanks dat een aantal leden op de camping staat of Joost Klein toe moest juichen, hebben we een topavond beleefd. Na een minuut stilte ter nagedachtenis aan Willem Groot, is de focus verlegd naar het schaakbord. We gingen voor het eerst Fischer Random Schaak spelen (Chess960), bij deze variant staan alle stukken op random posities. Het leverde hilarische stellingen op, onverwachte rokades en vele blunders. Het spelen zonder increment waren we ook allemaal verleerd. Voldoende ingrediënten voor een schaakfeest!

Willem Groot: 28 juni 1933 - 5 mei 2024+

Afgelopen weekend is ons oudste lid van de schaakvereniging overleden: Willem Groot. Een prachtige leeftijd bereikt van 90 en ruim een half jaar. Toch waren de laatste jaren niet de beste. Gepijnigd door zijn bekende doofheid, slecht ter been zijnde en ook nog een verminderd zicht maakten dat hij langzaam in een isolement raakte en, dat weten we, tenslotte de wekelijkse schaakavond moest laten voor wat het was. Communiceren met Willem was lastig. Zittend op zijn bekende vaste plek in de hoek van de Swan, moest hem vaak gevraagd worden om niet te luid te analyseren. Samen met zijn oudere broer Hein (of Henk) had hij de vreemde gewoonte om tijdens zijn schaakdenkproces de velden aan te wijzen waar hij over nadacht. Lid geworden rond 1973, het speldje is hem nog juist op tijd overhandigd, is Willem altijd een trouw lid geweest. Schaker van gemiddelde klasse, misschien iets minder sterk dan broer Hein. Gedurende de jaren een trouwe speler voor de verschillende achttallen van de sv.

Nut/Omni Fietstocht

WE GAAN WEER FIETSEN! De Nut/Omni Fietstocht is op zaterdagochtend 8 juni.

Elke deelnemer aan de fietstocht namens onze vereniging levert de club € 50,- op met een maximum van € 500,-. We zoeken dus minimaal 10 sportievelingen die namens de vereniging de prachtige tocht van ongeveer 30 km door het prachtige landschap rondom Heerhugowaard willen fietsen. Vrienden/kennissen/familie die willen meefietsen tellen ook mee. Als je wilt meedoen, laat dat dan even weten aan Rob Spaans, secretaris@svheerhugowaard.nl. Dit alles is mogelijk gemaakt door Stichting Nut Heerhugowaard en Tourclub Omnisport.

Schoonheidsprijs voor Dennis

Wat velen misschien niet weten, is dat de KNSB iedere ronde een schoonheidsprijs uitreikt aan ingezonden partijen van betreffende ronde. Dus of dat nu Meesterklasse is of lager, maakt niet uit. Afgelopen ronde, de 8e in de 4e klasse C leverde op bord 2 het duel op tussen Dennis Keetman en Frank Tijdeman van HWP/ZSC 2 op. Het werd een spectaculaire partij die, na enig aarzelen door Dennis is ingezonden en ziedaar hij werd zowaar tot mooiste partij verkozen, hetgeen Dennis een mooi schaakboek opleverde: Ivan Sokolov, Winning Chess Middlegames vol 2.

Harry Peters Grand Prix

Na een aantal jaren stilte, U weet wel vanwege Corona, werd op zondag 7 januari de draad uit het verleden weer opgepikt. Op initiatief van Simon Greve van sv Bergen waren de clubs uit Alkmaar en omgeving in actie gekomen om de traditie van de GP weer voort te zetten. Het was alsof er niets veranderd was. Het toernooi verliep vanaf het begin soepeltjes, onder leiding van super spreekstalmeester Joost Goedbloed. Een dikke 110 kinderen waren naar de Geist in St. Pancras gekomen om elkaar te bestrijden in groepen van 8 met een bedenktijd van 15 minuten.

Foto's 50 jarig lidmaatschap Willem, Eric, Emiel, Adri, Maarten en Piet

De clubavond van 4 januari 2024 stond in het teken van de huldiging van de zes meest trouwe leden van sv Heerhugowaard. Stuk voor stuk zijn Willem Groot, Eric de Jong, Emiel Piek, Adri Maijers, Maarten de Haas en Piet M. Konijn minimaal 50 jaar lid van de vereniging en daarmee ook van de schaakbond. Bij elkaar opgeteld zijn ze ruim 300 jaar lid! Dit bonte gezelschap bevat (ex-)bestuursleden en met Adri zelfs een (ex-)clubkampioen.

Uitslagen en eindstand Voorgift Kerstschaaktoernooi 2023

De december-feestdagen vielen weer gunstig. Vorig jaar zijn we daarom gestart met een nieuwe traditie voor deze laatste schaakdonderdag van het jaar: Een zogenaamd voorgift/handicap-toernooi (link naar vorig jaar). Dit jaar iets minder deelnemers, maar dat weerhield ons er niet van om er weer een groot schaakfeest van te maken!

Uit naar Uithoorn

Vraag: Met de trein naar Utrecht, of met de auto naar Uithoorn ? Vattem ! Ik geef de voorkeur aan het eerste. Het enige leuke aan deze rit is om de drukte in de lucht waar te kunnen nemen. Maar daar zullen bestuurders Karel en Maarten weinig aandacht voor gehad hebben. Nog juist op tijd kwamen we in de Begijnhof aan. Onze tegenstanders waren nog bezig met het opzetten van de stukken, maar daarna kon vlotjes met de wedstrijd begonnen worden.

Succesvol jeugdtoernooi in Zwaag

De 1e Grand Prix van dit seizoen werd zoals gebruikelijk is, gehouden in Zwaag in wijkcentrum de Plataan aan de pastoor Nuyenstraat. In totaal hadden zich 128 deelnemers aangemeld, maar na wat afmeldingen bleven er 124 over. De Heerhugowaardse jeugd was vertegenwoordigd door Jesse Suring, Boaz v.d. Brugge, Pieter Kooij en Vince van 't Hull. Van hen had alleen Boaz enige GP- ervaring. Voor de andere drie was het allemaal nieuw.