Nieuwe schaakpauze door Coronavirus

Door de opmars van het Coronavirus is het schaakseizoen bij sv Heerhugowaard tot nader order gepauzeerd.

Om het virus een halt toe te roepen heeft het kabinet op 13 oktober een nieuw pakket aan maatregelen vastgesteld, welke op meerdere punten botst met onze clubavond. Onze speellocatie café De Swan zal de deuren voorlopig gesloten moeten houden en ook de amateursport krijgt de nodige beperkingen. Na twee weken met een versneld speeltempo geschaakt te hebben (begin oktober), ziet het bestuur van sv Heerhugowaard zich nu genoodzaakt om alle schaakactiviteiten op te schorten. Dit nieuwe pakket aan maatregelen geldt vermoedelijk tot half december. Zolang dit pakket van kracht is zal er uitsluitend online geschaakt worden bij sv Heerhugowaard.

Het schaakseizoen 2020-2021 kende voorlopig zes interne speelronden. Wanneer de Coronasituatie het weer mogelijk maakt dan willen we graag onze schaakactiviteiten hervatten met speelronde 7 en verder. Dit zal betekenen dat het schaakseizoen 2020-2021 mogelijk een uitloop heeft tot ver in de zomer van 2021. Voorlopig worden al onze mooie schaakplannen dus uitgesteld, van annuleren is op dit moment nog geen sprake. De geplande externe competitie is inmiddels ook geannuleerd, de KNSB gaat een alternatief verzinnen wanneer de tijd daar rijp voor is.

Neem voor vragen contact op met iemand van het bestuur. Wij zullen u blijven updaten, zowel via onze website als via de mail/telefoon. Blijf gezond en tot snel achter het schaakbord!

Gemengde gevoelens

Beste lieve schakers, kent U dat begrip; gemengde gevoelens ?! Ik moest hieraan denken, toen ik de laatste twee keer de achterzaal van de Swan betrad. Gemengde gevoelens. In plaats van een volledige schaakavond nu een soort geamputeerd schaakavondje. Met 40 minuten op de klok per persoon voor iedereen. En voortmaken, zodat je op tijd de limiet bereikt, het materiaal nog kan opbergen en nog even een versnapering kan nemen. Van een Duveltje moet je toch kunnen genieten. Dat sla je niet achterover als een Amsterdammertje. Gemengde gevoelens.

Een stukje vertier?

Toen we nog jong waren (en mooi) gingen we op zondag regelmatig naar het Zuid-end. Daar woonden onze Opoe en de ooms. Neef Nico speelde dan dammen tegen Oom Piet en ik moest het opnemen tegen Ome Cor. De sterkste dammer, Ome Lou was al uit huis. Ook werd er wel geschaakt, Ome Dirk was een tijd lid geweest bij Schaakmat.

Schaken in tijden van Corona 2

Tring, de telefoon gaat (Het kan de deurbel niet zijn, want die heb ik niet). Jean Paul aan de andere kant van de lijn. Uiteraard is hij geïnteresseerd in "Aanraken is zetten". Een kleine 3 kwartier later zitten we onder het genot van een bakkie in de tuin. We rakelen heel wat herinneringen op. Over de beginjaren van de Waardse jeugd. De eerste reizen naar Gent en ook Straffe Hendrik komt ter sprake.

Op zoek naar de "achteruitzet"

Vanuit de beginstelling willen al onze stukken vooruit. Om te beginnen met de pionnen, het voetvolk dat niet anders kan. Hen wacht een roemloos einde in de loopgraven van de vijand of een prachtige promotie. De rest van de stukken gaat ook voorwaarts, recht en of schuin, voetje voor voetje en eentje al springend.

42e Nico Dekker Chrysantentoernooi 2020 Afgelast

Het Nico Dekker Chrysantentoernooi van zaterdag 19 september 2020 is helaas afgelast. Om aan alle Coronamaatregelen te voldoen zou er veel afbreuk gedaan moeten worden aan onze succesformule. Het bestuur van Schaakvereniging Heerhugowaard acht het daarom verstandig om een jaartje over te slaan. In 2021 zullen we terugkeren met weer een onvergetelijk rapidtoernooi!

Bij het Chrysantentoernooi horen huisschakers, amateurschakers en regionale toppers bij elkaar te kunnen kijken en van elkaars schaakenthousiasme te genieten. Naast het schaken heeft het Chrysantentoernooi ook een sociaal doel. Ieder jaar genieten 80+ deelnemers en vele tientallen extra bezoekers van een oergezellige dag in de Swan. Door de Coronaproblematiek hadden we in september hooguit een slap aftreksel van dit ideaalbeeld kunnen organiseren.

Schaken in tijden van Corona

En dan is het ineens afgelopen. Zo heb je nog een clubavond met 37 man, zo gaat er een mailtje de rondte, van 2 weken even niet. En 2 weken wordt tenslotte voorlopig helemaal niet meer. Daar zit je dan met je interne. Daar zit je dan met de jeugd. Wat te doen ? We hebben nog een maand lang Zetjes gemaakt en verzonden. Je gaat extra stukjes schrijven om de Website toch aantrekkelijk te houden. De NHSB experimenteert met Online schaak voor de jeugd, en zo worden de laatste 3 Grand Prix afgewerkt. (Purmerend, Schagen en Haarlem) Zelf ga je ook wat meer online schaken.