Een stukje vertier?

Toen we nog jong waren (en mooi) gingen we op zondag regelmatig naar het Zuid-end. Daar woonden onze Opoe en de ooms. Neef Nico speelde dan dammen tegen Oom Piet en ik moest het opnemen tegen Ome Cor. De sterkste dammer, Ome Lou was al uit huis. Ook werd er wel geschaakt, Ome Dirk was een tijd lid geweest bij Schaakmat.

Schaken in tijden van Corona 2

Tring, de telefoon gaat (Het kan de deurbel niet zijn, want die heb ik niet). Jean Paul aan de andere kant van de lijn. Uiteraard is hij geïnteresseerd in "Aanraken is zetten". Een kleine 3 kwartier later zitten we onder het genot van een bakkie in de tuin. We rakelen heel wat herinneringen op. Over de beginjaren van de Waardse jeugd. De eerste reizen naar Gent en ook Straffe Hendrik komt ter sprake.

Op zoek naar de "achteruitzet"

Vanuit de beginstelling willen al onze stukken vooruit. Om te beginnen met de pionnen, het voetvolk dat niet anders kan. Hen wacht een roemloos einde in de loopgraven van de vijand of een prachtige promotie. De rest van de stukken gaat ook voorwaarts, recht en of schuin, voetje voor voetje en eentje al springend.

42e Nico Dekker Chrysantentoernooi 2020 Afgelast

Het Nico Dekker Chrysantentoernooi van zaterdag 19 september 2020 is helaas afgelast. Om aan alle Coronamaatregelen te voldoen zou er veel afbreuk gedaan moeten worden aan onze succesformule. Het bestuur van Schaakvereniging Heerhugowaard acht het daarom verstandig om een jaartje over te slaan. In 2021 zullen we terugkeren met weer een onvergetelijk rapidtoernooi!

Bij het Chrysantentoernooi horen huisschakers, amateurschakers en regionale toppers bij elkaar te kunnen kijken en van elkaars schaakenthousiasme te genieten. Naast het schaken heeft het Chrysantentoernooi ook een sociaal doel. Ieder jaar genieten 80+ deelnemers en vele tientallen extra bezoekers van een oergezellige dag in de Swan. Door de Coronaproblematiek hadden we in september hooguit een slap aftreksel van dit ideaalbeeld kunnen organiseren.

Schaken in tijden van Corona

En dan is het ineens afgelopen. Zo heb je nog een clubavond met 37 man, zo gaat er een mailtje de rondte, van 2 weken even niet. En 2 weken wordt tenslotte voorlopig helemaal niet meer. Daar zit je dan met je interne. Daar zit je dan met de jeugd. Wat te doen ? We hebben nog een maand lang Zetjes gemaakt en verzonden. Je gaat extra stukjes schrijven om de Website toch aantrekkelijk te houden. De NHSB experimenteert met Online schaak voor de jeugd, en zo worden de laatste 3 Grand Prix afgewerkt. (Purmerend, Schagen en Haarlem) Zelf ga je ook wat meer online schaken.

Twee hazen, één konijn en tien capibara's

Vandaag heeft de schaakbond een voorlopig protocol gedeeld voor het opstarten van de clubavonden (link). Het moge duidelijk zijn dat het schaakseizoen er gedurende "Het Nieuwe Normaal" anders uit gaat zien dan tijdens de voorgaande jaren, maar het goede nieuws is dat er op 3 september echt weer een eerste clubavond gaat zijn. Om zeker te weten hoe de interne competitie eruit komt te zien zullen we tot de ALV moeten wachten, maar het bestuur is alvast druk met het puzzelen aan een geweldig voorstel (tips of goede ideeën? mail mij!).

Herman Wuis overleden

Op maandag 6 juli is ons oud-lid Herman Wuis overleden. Herman was 88 jaar. Ondanks zijn leeftijd kwam hij tot voor enkele jaren naar de schaakinloop in de Nieuwe Horst, om een potje te schaken, maar Herman vond vooral het darten en het poolen leuk. Bijna zijn hele leven heeft Herman gewoond aan het begin van de Rustenburgerweg, waar hij een mooi huis had, met een lap tuin erom heen die hij zelf bij hield.

Yep, daar is ie!

Het heeft even geduurd, maar het boek "Aanraken is zetten!" is op de markt. Meteen al een ommissie, zoals Rob van Dijk mij voorhield "Er staat geen deel 1 op " En dat was een juiste opmerking, want dit boek zal zeker een vervolg krijgen.

Oost - West

Het is nu bijna niet meer voor te stellen, maar er waren eens twee Duitslanden. Oost Duitsland, de DDR, Deutsche Democratische Republik. Waar dat democratisch vandaan kwam ? We zullen het eens aan de Stasis "fragen". En de BRD. De Bundesrepublik ! Het was de tijd van het ijzeren gordijn, de koude oorlog, de muur, checkpoint Charly.

Ingezonden werk - Deel 3

"Elk nadeel heb zijn voordeel", zei ooit een Amsterdamse filosoof. Nu het schaakleven zich volledig afspeelt op het wereldwijde web is er weinig verenigingsnieuws te melden. Maar gelukkig ontstaan er ook leuke nieuwe initiatieven, waaronder mooie nieuwe schaakcontent. Eerder dit jaar hadden we al twee edities waarin ik "ingezonden werk" deelde, bij deze de derde editie. Misschien is deze editie iets minder dik gevuld, maar deze is daarom niet minder interessant.