Met een omweg naar de kust

Terwijl de inwoners van het rustieke kustplaatsje Wijk aan Zee een paginagrote brandbrief (toepasselijk bij een asregen) in de Volkskrant publiceerden, wordt hun dorp de maand januari een bedevaartsoord voor schakers. Beiden, asregen en schaaktoernooi, worden mede mogelijk gemaakt door het Tata Steel concern. Maar laten wij ons beperken tot het schaakgedeelte.

Nieuwe leden

Ha, dacht ik in het nieuwe jaar; We hebben er weer een nieuw lid bij !!

Op de spelerslijst ontwaarde ik een zekere Hans Van. Eens kijken wie dat is. Bleek het Hans van Koningsbruggen te zijn. Ja, zegt Kasper, we hebben eigenlijk te veel leden, als ik de lijst moet printen vallen er bepaalde lange namen af. Nou,zeg ik, dan schoppen we er toch een paar van af. Nee Piet, dat was geen leuke gedachte, zo in het begin van het nieuwe jaar.

NDCT blijft NDCT!

Het was even niet helemaal duidelijk of Dekker Chrysanten nog wel genegen was om hoofdsponsor te blijven van ons roemruchte toernooi. Vandaag kregen wij (Ronald van Ewijk en ondergetekende) de toezegging bij monde van Jan Dekker, een broer van Nico, dat het bedrijf de sponsoring voorlopig voortzet! Voor de schaakvereniging en alle deelnemers van de afgelopen toernooien is dat uiteraard goed nieuws! Wij zijn al enige jaren het grootste ééndagstoernooi boven het Noordzeekanaal en kunnen dat dankzij Dekker Chrysanten nog wel even blijven. Hiervoor zijn wij hen uiteraard zeer dankbaar. Wij kunnen op deze wijze doorgaan en hiermee de nagedachtenis aan Nico in ere houden!

Dus nogmaals: Bedankt, Dekker Chrysanten!

Een nieuwe rolstoel voor Patrick

Sinds enige tijd schaakt Patrick Westermolen met veel enthousiasme op onze club. Naast schaken is Patrick ook nog een verwoed rolstoel basketballer. En nu komt het: HIJ HEEFT EEN NIEUWE NODIG. Nou krijg je die nu eenmaal niet voor een paar honderd Euro. Daar is wat meer geld voor nodig. Daarom is hij een zogenaamde "crowdfunding" gestart. Uiteraard is hij blij met iedere gift. Als alle clubleden nu eens naar vermogen 2 Euro, 5 Euro of meer doneren, dan is onze Patrick, die sinds kort ook assisteert bij de jeugd, al weer een eindje op de goede weg.

Wiener Schachcafé

Eén van de meest intrigerende tekeningen siert de cover van het schaakboek van Hans Ree: “Wat één kracht, wat een gratie !” Wat zien we, twee heren van meer dan middelbare leeftijd die in diep gepeins gebogen zijn over een schaakspel. De tekenstijl is die van de zogenaamde “klare lijn”. Hergé, (George Remy) de tekenaar van Kuifje is misschien wel de meest bekende van de klare lijn tekenaars. In ons land valt Joost Swarte daar heel duidelijk onder. De tekening verder bestuderend zie je dat het eigenlijk praktisch een onmogelijke situatie is.

Ruim je (eigen) rotzooi op !!

Na afloop van de overigens gezellige en volle 11e ronde, viel het mij op welk een verschrikkelijke bende een kudde schakers achter kan laten in de speelzaal. Overal verspreid koffiekopjes, theeglazen, lege glazen fris, bier, ijsthee, bierflesjes, lege koek verpakkingen, lege suikerzakjes, volle suikerzakjes, volle koekverpakkingen, te veel om op te noemen. Ik begrijp uberhaupt niet dat mensen met zoveel rotzooi naast hun bord kunnen schaken. Is het te moeilijk, om tijdens en na afloop van de partij even de eigen consumpties op te ruimen en naar de bar te brengen.

Leffe verdubbelt zijn omzet

Het jaarlijkse toernooi in Leuven, dit jaar om welke reden dan ook gehouden op 1 t/m 4 november, kende een valse start. Donderdag om 1 uur werd het toernooi geopend en de paring opgehangen. Iedereen ging zitten op zijn juiste plek (Jos Vlaar op bord 1 tegen Ralf Akeson) vervolgens bleek dat de meisjes vandenPutte (Maud en Bente) nog niet waren ingedeeld. Iedereen weer van zijn plek. Nieuwe, 2e indeling. Die hing nog niet of die werd ook weer van de wand gerukt. Er waren weer een paar laatkomers. Maar de 3e maal was wel raak !!

Long time ago......

Dit is de binnen vooromslag van het Tijdschrift van den Nederlandschen Schaakbond, 42e jaargang nr.1, januari 1934.

Wat een verschil met ons huidige Schaakmagazine, waarin, in kleur en alles veel vrolijker “uit de doeken” wordt gedaan. Het was crisistijd, veel werkeloosheid en armoe, vooral in de grote steden en in het oosten van het land. Let op de twee advertenties, waarin zaalruimte wordt aangeboden. Ik zou wel eens een kijkje hebben willen nemen bij: De Liefde, maar ja ik was nog niet geboren…….

Op de openingspagina treffen we de volgende