Terrasvogels 2

Schaakvrienden, allemaal de bijgeplaatste foto bij het 1e deel Terrasvogels uitbundig en uitvoerig bekeken ?! Met dank aan Kasper, die als Webtechneut het mogelijk heeft gemaakt om de foto uit te vergroten, zodat die ongelooflijke details zichtbaar worden. Wat een prachtige verzameling Schaakvogels. Ik weet bijna niet waar ik beginnen moet. Oké, een poging.

TerrasvogelsOndanks het matige weer, de meeste schakers zaten met dikke truien en jassen aan, was het een drukte van belang donderdagavond 1 juli op het terras van de Swan. John Nieuwland wilde nog wel eens kijken of hij het niet verleerd was. Tegen Piet Konijn 1 werd uitvoerig kommentaar geleverd door Rick Smit en Mats Bakker. Stop een kwartje in Rick en hij praat de avond wel aan elkaar vast. Daar heeft hij wel de SKIL voor. Mats moest ook nog snel even een potje alvorens het darten hem zou gaan opslurpen.

Biel 1986

In de zomer van 1986 maakten enige schakers van Heerhugowaard en Bergen zich (wederom) op voor een reisje naar Polen om aldaar deel te nemen aan een schaaktoernooi. Dat waren Piet en Maarten de Haas, Co Heilig en van Bergen Willem Meijer en Sjaak Pielaet. Gerard Groenveld en ondergetekende voelden daar weinig voor. Tjernobyl mei 1986 weet U wel. Kisten spinazie kwamen van het land om nooit verkocht te worden. Wij zouden het wat dichter bij huis houden. Op een maandag vertrokken wij in de Corolla van Gerard met als bestemming Biel in Zwitserland.

Schaken op het terras en aftellen naar 2021-2022

Van schaakseizoen 2020-2021 is door de Coronacrisis niet veel terecht gekomen. Geen van de geplande competities is afgerond, na zes (beperkte) speelavonden werden we verbannen naar het online speelveld. Tot de schaarse hoogtepunten behoorden de ingehaalde bekerfinales van vorig seizoen, de online KNSB-bekercompetitie en een online wedstrijd tegen de Capibaras uit Rio.

Het vizier is daarom volledig gericht op seizoen 2021-2022. We hebben goede hoop dat dit seizoen vrij gaat zijn van extreme Coronamaatregelen en vol gaat zijn met schaakplezier. Het bestuur van sv Heerhugowaard is al volop in voorbereiding om er een geweldig schaakjaar van te maken. Penningmeester Ronald heeft een prachtig plan uitgewerkt voor contributieverlaging, het Chrysantentoernooi is vastgelegd op zaterdag 25 september en van de ALV op 26 augustus gaan we een groot feest maken.

Het gaat de goede kant op met de vaccinaties en het terugdringen van het Coronavirus. Vanaf 10 juni is het daarom weer mogelijk om op donderdagavond een vrij potje te schaken op het terras van de Swan. Vergeet niet om hierbij rekening te houden met de geldende maatregelen, zodat iedereen in september kerngezond aan het schaakseizoen kan beginnen.

Neem voor vragen contact op met iemand van het bestuur. We zullen u blijven updaten, zowel via onze website als via de mail/telefoon. Blijf gezond en tot snel achter het schaakbord!

Schaken met hindernissen

Enige tijd geleden zijn er twee filmpjes geplaatst op Youtube over het Huttontoernooi van 1989. Deze werd gehouden in de Jansheeren in Heemskerk. De filmpjes gaan niet alleen over het toernooi zelf, maar laten ook de voorbereidingen zien. Gesleep met tafels en stoelen, het klaarzetten van al het materiaal etc. Kwalitatief zijn de filmpjes redelijk rommelig en amateuristisch in elkaar gezet. Ook het geluid is niet altijd optimaal. Zeker geen Stanley Kubrick in de dop, maar ja alle begin is moeilijk.

Op de valreep

Het jeugdschaakseizoen heeft op de valreep toch nog een afsluitende avond gekend. Op donderdag 20 mei konden aan de van Duivenvoordestraat de prijzen voor de 1e helft van de competitie worden uitgereikt. Daar aan vooraf gaven Ilse Brans en Evert Rus een simultaan. Evert won van Ayden Snijder en Sietze de Roon en moest allleen de koning omleggen tegen Sam Duin. Ilse versloeg Jayden en Dylan v.d. Meulen, maar had het moeilijk tegen Linus Wermuth en Nevis Kooge. Nevis won uiteindelijk en de partij tegen Linus werd remise gegeven.

Te mooi om waar te zijn?In het boekje "U bent aan zet" van Theo Schüster staat op één van de laatste pagina's een stelling waarbij de naam Kayser en Alkmaar 1951 genoemd worden. Er staat niet bij tussen welke personen de partij is gespeeld, dus het kan heel geschikt een analyse-diagram zijn. Kayser kan natuurlijk niemand anders zijn dan Eddy Kayser van het voormalige VVV. De stelling komt overigens ook voor bij Kurt Richter, "Kombinationen" uit 1965. Richter geeft het jaar 1953 en Alkmaar wordt Alkmar!

"The Outlaw Years"

De Algemene Ledenvergadering van 29 augustus 1991 zal de geschiedenis zijn ingegaan als een van de meest hectische en turbulentste. Er waren meer dan 40 leden op deze vergadering. Kom daar nu maar eens om. Onze toenmalige voorzitter Eric de Jong zou het stokje over gaan dragen aan Nico Kemp. Er werd altijd stevig gediscussieerd over de financiën (Carol Schuttenhelm en Cees Beerens) de interne competitie en dit keer vooral over de externe.

Pagina's