Het jaar van het Konijn

In het plaatselijk sufferdje (sorry Nieuwsblad Dijk en Waard, nu mag ik toch nog wel mijn tweewekelijkse Column blijven schrijven toch...?) las ik dat 2023 het jaar van het Konijn is. Ahwel in China dan. Ik dacht dat, dat een gunstig voorteken zou zijn. Op de 1e clubavond van het nieuwe jaar was "good old" Johan Wester mijn tegenstander. Het werd een partij om snel te vergeten. Een Korzakov-light is daarbij een uitstekend hulpmiddel. Ik speelde als een ouwe krant.

Herinneringen aan Nico Duin

Op zaterdag 24 december is ons clublid Nico Duin overleden. Op de rouwkaart staat de volgende tekst: "Je was altijd goed in plannen... maar vlak voor kerst?" Nico was wat je noemt een markant lid. Ook een beetje van de oude stempel. Hij vulde moeiteloos een paringstabel in voor 8 of 10 spelers. Dat was wel eens handig als er onverwachts een finale-poule bij het snelschaken moest worden samengesteld.

Uitslagen en eindstand Voorgift Kerstschaaktoernooi 2022

De december-feestdagen vielen dit jaar niet op een donderdag. Traditioneel spelen we dan geen reguliere clubcompetitie tussen kerst en oudejaarsavond, in plaats daarvan stond een speciale schaakavond op het menu. Maar wat zouden we deze keer gaan doen? In het verleden hebben we hands & brains geprobeerd, we hebben een paar keer een verplichte opening geloot en in de prehistorie is zelfs wel eens een pubquiz georganiseerd. Al deze varianten kenden gemengde reacties, dus ik maakte er geen geheim van dat ik nog zoekende was naar de perfecte invulling.

Zestig jaar familie Rietbergen in de Swan

1 januari 1963 nam "vader" Jan Rietbergen Café de Swan over. Hij verruilde zijn slagerij van de overkant voor het kasteleinswezen. Als schaakvereniging konden we na een korte periode in de Schakel, het Chrysantentoernooi daar houden, maar de donderdag werd angstvallig afgeweerd. Het commentaar van vader Rietbergen was simpel: "Ik doe liever 1 keer in de maand een trouwerijtje, daar verdien ik veel meer aan". Maar toen hij in 1988 zijn zaak over deed aan zoons Nico en René hadden we toch snel een poot tussen de deur om het zo maar te zeggen.

Blind geluk

Het is een voorrecht om geluk te mogen ervaren
Het is een voorrecht om te mogen schaken
Het is een voorrecht om blind te zijn
Bij het NSVG ledenweekend komt alles samen:
Een unieke ervaring in een speciaal hotel in de bossen van Ermelo
Zienden, slechtzienden en blinden komen samen
Om te ervaren dat we allemaal dezelfde en 1 zijn
Schaken verbindt alles en iedereen
We laten alle oordelen, vooroordelen en veroordelingen los
Dat is liefde
Dat is geluk
Blind geluk

De DGT Centaur

Sinds vorige week ben ik de (trotse) bezitter van de in de titel genoemde schaakcomputer. Het is een bord van zo'n 40 bij 40. Het opvallende is verder dat het bord geen onderkant heeft. Die bestaat uit 64 zeg maar halve bolletjes iets kleiner dan de velden en hierin lichten lichtjes op die de zetten van wit en zwart aangeven. Tot nu toe heb ik vier partijen gespeeld in de zogenaamde "vriendelijke" modus. Alle vier met wit en de score is 1 gewonnen, 1 remise en 2 verloren.

Het spel van de 81 velden

Als schakers denken we vaak aan vierkanten van 8 bij 8, maar afgelopen week was het tijd voor de 9 bij 9 figuren. Na 2 jaar zonder, was het in de week van 17 oktober namelijk eindelijk weer tijd voor het WK Sudoku. Deze 15de editie werd gehouden in Krakau, Polen. Dit jaar waren er ongeveer 200 deelnemers aan het WK, wat toch wel flink minder was dan voorgaande jaren. De Nederlandse delegatie bestond uit 6 mannen en 2 vrouwen, voorgaande jaren hadden we meestal wel 12 of 13 mensen mee. Voor mij was het de derde keer dat ik heen ging, maar dit keer stond er wat meer druk op als Nederlands kampioen.

Tobias Voege en Hing Ting Lai winnen 43e Nico Dekker Chrysantentoernooi

Zaterdag 24 september is alweer het 43e Nico Dekker Chrysantentoernooi gespeeld. Het werd weer een topfeest! Deze spannende editie kende uiteindelijk twee winnaars: Tobias Voege en Hing Ting Lai wisten 5,5 punt te scoren en dat was precies genoeg voor de eindwinst. Voor de slotronde stond Juan de Roda Husman nog verrassend aan kop, maar hij werd uiteindelijk gedeeld derde met de twee deelnemende grootmeesters. Felicitaties aan alle winnaars.

Alle uitslagen van het toernooi zijn online terug te vinden. Warner de Weerd heeft daarnaast traditiegetrouw een prachtig krantenartikel geschreven, de foto's en verslag van Piet M. Konijn staan op onze site en we hebben een ingezonden partij geplaatst. Alle deelnemers, bezoekers en betrokkenen bedankt voor weer een onvergetelijke dag!

🔗 Eindstanden
🔗 Eregalerij
🔗 Foto's van Piet M. Konijn
🔗 Verslag Piet M. Konijn (Dijk en Waard, Week 39) [digitale versie] [weblink]
🔗 Verslag Warner de Weerd (NHD, 26 september) [digitale versie] [weblink]

Herinneringen aan Hans Boomsma

Ik heb Hans Boomsma voor het eerst ontmoet zo rond 1975-1976. Hij werkte toen een tijdje in de vulploeg van Vlaar Supermarkt aan de Berckheidelaan. Hans woonde toen met zijn eerste vrouw in de Schilderswijk. We moeten er wel bij vertellen dat Hans er toen iets anders uit zag dan de man zoals we hem later hebben leren kennen. Hij was slank en zag er sportief uit. Die vermaledijde reuma ook. Daarna is Hans verhuisd en het duurde tot de jaren 90 voor we elkaar weer in het vizier kregen. Hij werd toen lid van de schaakvereniging.