Jaap Dros overleden

Via de knop verwijzingen op onze site kwam ik weer eens bij de NHSB terecht. Hier trof mij meteen het bericht dat schaker, muzikant, Texelaar Jaap Dros was overleden op 31 augustus. Wie kent hem niet. In de vele keren dat wij tegen En Passant speelden, hetzij thuis in de Swan, maar nog liever uit op Texel in Den Burg, kwamen we Jaap tegen. Eén van de sterkste spelers van het eiland, dat heeft menigeen wel eens ondervonden. In totaal is hij 35 maal kampioen van zijn club geworden, maar daar zal het dus helaas bij blijven.

De kop is er af

Hebben we dan geen geluk gehad tegen Purmerend 2 ? Meestal heb je in een externe wat geluk en wat pech. Dat houdt mekaar meestal in evengewicht. Laat ons dat nu zaterdag de 16e ontberen. Ja, dan krijg je dat je tegen een niet eens zo veel sterkere tegenstander met 2,5 – 5,5 verliest. Waar zaten die pechmomenten ? Wel, in bordvolgorde waren dat bord 1, (Marijn tegen Anton Bakels, bord 2, (Mats tegen Peter Smits) en tenslotte bord 8, (invaller Gerard tegen Paul Meijer) Drie partijen waarin we zeker kansen op meer hebben gehad dan alleen maar een schrale nul.

Inschrijving 44e Nico Dekker Chrysantentoernooi is geopend

Op zaterdag 14 oktober wordt alweer het 44e Nico Dekker Chrysantentoernooi gespeeld. De inschrijving voor deze gezellige dag is geopend, vul het online inschrijfformulier in om deel te nemen aan ons geliefde rapidtoernooi. Wees er snel bij, vol = vol!

🔗 Algemene informatie
🔗 Inschrijfformulier
🔗 Deelnemerslijst

BekersprookjesDe beker is de kortste weg naar Europa! Met slechts 5 of 6 overwinningen kan je ook bij sv Heerhugowaard een hoofdprijs winnen. Door het knock-out karakter is onze bekercompetitie ieder jaar weer een groot spektakelstuk. Deze aflevering staat in het teken van de bekersprookjes van de afgelopen 10 seizoenen. Waar Spakenburg in het voetbal verbaasde, hebben wij onze eigen verrassingen. En binnenkort zullen er meer volgen: Nog maar twee weken totdat het nieuwe seizoen nieuwe kansen biedt, dus ook nog maar twee statistiekenartikelen te gaan (deel 1) (deel 2) (deel 3) (deel 4) (deel 5) (deel 6) (deel 7).

Snelle gastenTot nog toe gingen mijn statistieken over de reguliere clubavonden in het klassieke speeltempo. Daar komt nu verandering in. Het heeft voor een kleine vertraging gezorgd, maar ik heb inmiddels alle snelle schaakavonden in mijn systeem gestopt. Dit wilde ik vooral omdat de snelle schaakavonden ware schaakfeesten zijn, waarbij we vaak vele lieve schaakvrienden mogen verwelkomen. Deze week zoeken we de grootste party animals. Mocht je de eerdere edities gemist hebben, dan plaats ik hier weer de linkjes (deel 1) (deel 2) (deel 3) (deel 4) (deel 5) (deel 6).

MedaillespiegelsEen paar maanden geleden ontstond het plan om een aantal statistieken te presenteren. In het begin leek het een uitdaging om aan 10 afleveringen te komen, maar gaandeweg blijkt het tegendeel waar: Er is nog zoveel dat ik wil presenteren in een paar weken! Deze week daarom een dubbeldik nummer. In dit nummer staan overzichten van alle grote winnaars en koplopers van de interne competitie. Verwijzingen naar eerdere afleveringen in de links (deel 1) (deel 2) (deel 3) (deel 4) (deel 5).

Goliath - DavidDeze week staan de statistieken in het teken van underdogs die het onmogelijke waar hebben gemaakt. De afgelopen 10 seizoenen hebben we meerdere schaaksprookjes beleefd in de interne competitie van sv Heerhugowaard. Miracle on Ice is er niets bij, Steven Bradbury is een pechvogel vergeleken met sommige schakers. Versla jij volgend seizoen ook een Goliath? Met dit 5e deel is de zomerstop over de helft, we tellen alweer af richting het nieuwe seizoen (deel 1) (deel 2) (deel 3) (deel 4).

CupidoAls wedstrijdleider voel ik mij soms net Cupido: Ik probeer matches te maken tussen twee schakers die er samen een feestje van mogen maken. Sommige clubgenoten worden bovengemiddeld vaak aan elkaar gekoppeld, daarover zijn leuke statistieken te genereren. Het vierde artikel in deze statistiekenreeks staat daarom in het teken van veelvoorkomende matches. Zie ook nog de eerste drie delen van deze serie (deel 1) (deel 2) (deel 3).

Waarom ik vanavond verloren heb

Kasper heeft ons heerlijk verrast met een aantal onderzoeken (je kunt in deze niet spreken van onderzoekjes) naar allerlei records binnen de club waar het gaat om series overwinningen, series remises, etcetera. Bij deze voeg ik graag de resultaten toe van mijn onderzoek naar de reden van het leiden van een nederlaag, inclusief de gescoorde percentages.

64 tinten grijsWe zijn toegekomen aan het derde deel van de statistiekenreeks die ik deze zomer op onze website plaats (deel 1) (deel 2). Deze week ligt de focus op het effect van de speelkleur op ieders resultaten. Welke schakers hebben het meeste voordeel van wit? En wie scoort eigenlijk heel goed met zwart? Voor welke kleur kan jij meer training gebruiken?

Pagina's