Schaakseizoen voorbij, vol goede moed naar 2021-2022

Het bestuur van Schaakvereniging Heerhugowaard ziet zich genoodzaakt om schaakseizoen 2020-2021 als verloren te beschouwen. Door het Coronavirus lukte het sinds 8 oktober niet meer om een clubavond te organiseren. Lange tijd hadden we nog de hoop om de interne competitie een doorstart te kunnen geven, inmiddels is die hoop vervlogen. Dit seizoen zullen er geen interne kampioenen uitgeroepen worden, de zes gespeelde speelronden hebben alleen invloed op de interne rating.

We gaan echter niet bij de pakken neerzitten: Seizoen 2021-2022 staat alweer bijna voor de deur! We hebben goede hoop dat seizoen 2021-2022 vrij gaat zijn van extreme Coronamaatregelen en vol gaat zijn met schaakplezier. Het bestuur van sv Heerhugowaard is al volop begonnen met de voorbereidingen om er een geweldig schaakjaar van te maken. Penningmeester Ronald heeft een prachtig plan uitgewerkt voor contributieverlaging, het Chrysantentoernooi is vastgelegd op zaterdag 25 september en van de ALV op 26 augustus gaan we een groot feest maken. Over een paar maanden kan iedere schaakliefhebber uit Heerhugowaard en omstreken weer gezellig van ons mooie schaakspel meegenieten.

Voor de clubgenoten die niet langer kunnen wachten zijn er nog steeds onze wekelijkse online toernooien. Binnenkort gaat een Heerhugowaards viertal ook onze eer verdedigen in de online bekercompetitie van de KNSB. Als het meezit en de Swan weer opengaat dan kunnen we op de donderdagavonden hopelijk meteen weer gezellig vrijblijvend schaken op het terras.

Neem voor vragen contact op met iemand van het bestuur. We zullen u blijven updaten, zowel via onze website als via de mail/telefoon. Blijf gezond en tot snel achter het schaakbord!

Contributie seizoen 2021-2022

Vorige week heeft het bestuur vergaderd, waarbij ook de contributie voor komend seizoen op de agenda stond. Afgelopen seizoen hebben we ondanks de contributieverlaging de leden vanwege Corona weinig kunnen bieden, terwijl bepaalde vaste kosten gewoon doorgingen en iedereen toch netjes zijn contributie heeft betaald.

De samenzwering

Blomberg en Jacobsen waren al vrienden sinds de lagere school. Blomberg was veruit de sterkste van de twee. De vrijgezel van 31 hikte tegen het niveau van een meester aan. Iedere week speelden ze een partij, nu eens bij Blomberg aan de Bent Larsenstraat, dan weer bij Jacobsen. Als ze tien partijen gespeeld hadden, mocht Jacobsen tevreden zijn als hij er twee met veel spul en moeite remise had weten te houden.

Geri's game: grappig en geniaal

Slechts een kleine vijf minuten duurt de animatiefilm Geri's game van Jan Pinkava uit 1997. Het gaat over de oude Geri die een partijtje schaak speelt tegen... ja tegen wie eigenlijk? De Academy of Motion Picture Arts and Sciences was zo onder de indruk dat de Oscar voor beste korte animatiefilm aan deze film werd toegekend. U kunt dit juweeltje op Youtube bekijken, zie de video onder dit artikel.

Het wonderjaar

Er is waarschijnlijk geen jaar waarin zoveel "grote" schakers geboren zijn als het jaar 1951. Nemen we allereerst de schrijver dezes ! (Ha, ha) 12 april 1951. Maar nu even serieus de volgende grootmeesters zijn allemaal van dat jaar. Ik geef ze op volgorde. Anatoli Karpov, 23 mei, Guyla Sax, 18 juni, Ulf Andersson, 27 juni, Zoltan Ribli, 6 september, Raphael Vaganian, 15 oktober, Eugenio Torre, 4 november, Jan Timman, 14 december. Allemaal grootmeesters en Karpov en Timman op een bepaald moment zelfs de nummers 1 en 2 van de wereld. Wie zal dit wonderjaar verklaren ?

Speeken mag (niet)

Laatst werd ik online er op een onmeedogenloze manier - mooie stijlfout, zo hoorde ik ooit iemand zeggen: "dan verbrandt je levendig". Was op een Turks strand, maar dit terzake - van af geschoven. Onwillekundig vraag je, je dan af of de persoon, met gelijke rating niet gebruik maakt van verboden middelen. Je gaat altijd uit van eerlijkheid van de persoon aan de andere kant van de line. Hoe het ook zij, ik moest hierbij denken aan twee anekdotes uit de denksportwereld.