Schaken om Helena

De klassieke tienjarige oorlog om Troje tussen Grieken en Trojanen begon als een ruzie om een mooie vrouw genaamd Helena. Als de Trojaan Paris en de Griek Menelaus hun geschil over Helena op het schaakbord hadden uitgevochten zou er veel bloed en leed zijn bespaard. Maar dan hadden we nu bij Homerus gedacht aan een verkeerd gespelde baseball-term...

Kom uit de boekenkast (1)

Het boek "Schachweltmeisterschaft '84-'85 Karpow - Kasparow" , Der zweite Titelkampf is in mijn boekenkast terecht gekomen nadat de weduwe van Jack v.d. Hengst aan het opruimen was geslagen. Jack was in de jaren 70/80 o.a. raadslid voor D'66 in Heerhugowaard. Zelf zou ik zo'n boek, over een ellenlange tweekamp nooit kopen. De heer v.d. Hengst kreeg het boek aangeboden door zijn collega's bij Fokker, toen hij zijn 25 jarig jubileum daar vierde. Dat was (exact) op 18 augustus 1986.

Boekbespreking

Het kon niet uitblijven, maar via Hans de Jong ben ik weer de nodige schaakboeken rijker geworden. Nee, ze kwamen niet bij Hans vandaan, (hij had ze uit) maar hij was benaderd door een mevrouw uit Alkmaar die de verzameling van haar overleden man wilde wegdoen en weggooien zonde vond. En terecht. Eerst kijken wat er tussenzit en daarna kan er alsnog het nodige naar HVO of de papierman. Ik zat overigens nog steeds met een aantal boeken van Peter Vogelenzang, maar daar zaten erg veel boeken bij met Engelse notatie en ja, zelfs Russische boeken.

Redelijk voor Schut

Op donderdag de 7e voor het eerst mee gedaan met het online-toernooi van de club. Met 7 minuten plus 2 seconden increment werden er de meest waanzinnige partijen gespeeld. Er waren 8 deelnemers, maar Rens trok zich, bij het zien van het deelnemersveld terug, zodat we elke ronde een stilzittert hadden. Nou ja, stil zitten, tijd om een biertje te ontkurken en tevens de partijen te volgen die aan de gang waren.

Schaakpauze door Coronavirus

Door de opmars van het Coronavirus is het schaakseizoen bij sv Heerhugowaard tot nader order gepauzeerd.

Om het virus een halt toe te roepen heeft het kabinet de nodige maatregelen vastgesteld, welke op meerdere punten botsen met onze clubavond. Onze speellocatie café De Swan moet de deuren voorlopig gesloten houden en ook de amateursport heeft de nodige beperkingen. Het bestuur van sv Heerhugowaard heeft daarom besloten om vanaf 13 oktober alle schaakactiviteiten op te schorten (met uitzondering van het jeugdschaak). Zolang de maatregelen een fysieke schaakavond in de Swan onmogelijk maken, zal er uitsluitend online geschaakt worden bij sv Heerhugowaard.

Het schaakseizoen 2020-2021 kende voorlopig zes interne speelronden (waarvan de laatste twee ronden met versneld speeltempo). Wanneer de Coronasituatie het weer mogelijk maakt dan willen we graag onze schaakactiviteiten hervatten, we zullen te zijner tijd inschatten hoe we hier invulling aan kunnen geven. Hou er rekening mee dat het schaakseizoen 2020‑2021 mogelijk tot in de zomer kan uitlopen. De geplande externe competities zijn geannuleerd, de KNSB gaat een alternatief verzinnen wanneer de tijd daar rijp voor is.

Neem voor vragen contact op met iemand van het bestuur. We zullen u blijven updaten, zowel via onze website als via de mail/telefoon. Blijf gezond en tot snel achter het schaakbord!

Lachen op het internet

Na een tijdje Lichess (8 minuten + 5 sec.) speel ik de laatste tijd naar volle tevredenheid op Playchess. 15 + 5 en dit noemen ze: Langzaam. Ik tracht me te beperken tot 1 of 2 partijen per dag. Zo blijf je toch nog een beetje in vorm. Ik hoor nog Sturm zijn stem: "Vorm, nee jongens, jullie hebben nog geen vorm".

Wie schrijft, die blijft

Marten Coerts heeft de Herculische taak op zich genomen om een biografie te schrijven over Wim Andriessen. Terecht luidt de titel van het boek (want Marten heeft zijn taak met verve volbracht): Meester in het schaken, grootmeester in het uitgeven. (met dank aan Gert Ligterink)

De broer van Jan Timman

Jaren geleden heb ik me ooit eens in Sinterklaas kleren (moeten) hijsen. Mijn zwager in Hoorn had gevraagd of ik niet een simultaan kon geven tegen de plaatselijke kroegclub, de gedekte Dame. Dat wilde ik wel. Thuis op Buurtje 4 werd ik, zo goed en zo kwaad als dat ging Sint gemaakt. Voor Piet was er geen plaats. Verkleed, met heuse staf gingen wij op weg naar het café. Onderweg werden wij door ballorige tieners een beetje in de zijk genomen. Ze maakten me uit voor "ouwe zak". Maar ik zwaaide vervaarlijk met mijn staf en zo bereikten we ongeschonden het etablissement.