Tobias Voege en Hing Ting Lai winnen 43e Nico Dekker Chrysantentoernooi

Zaterdag 24 september is alweer het 43e Nico Dekker Chrysantentoernooi gespeeld. Het werd weer een topfeest! Deze spannende editie kende uiteindelijk twee winnaars: Tobias Voege en Hing Ting Lai wisten 5,5 punt te scoren en dat was precies genoeg voor de eindwinst. Voor de slotronde stond Juan de Roda Husman nog verrassend aan kop, maar hij werd uiteindelijk gedeeld derde met de twee deelnemende grootmeesters. Felicitaties aan alle winnaars.

Alle uitslagen van het toernooi zijn online terug te vinden. We verwachten de komende dagen ook nog een aantal verslagen en foto's van het toernooi online te kunnen plaatsen. Laat het ons gerust weten als u leuke kopij heeft voor onze website. Alle deelnemers, bezoekers en betrokkenen bedankt voor weer een onvergetelijke dag!

🔗 Eindstanden
🔗 Eregalerij

Herinneringen aan Hans Boomsma

Ik heb Hans Boomsma voor het eerst ontmoet zo rond 1975-1976. Hij werkte toen een tijdje in de vulploeg van Vlaar Supermarkt aan de Berckheidelaan. Hans woonde toen met zijn eerste vrouw in de Schilderswijk. We moeten er wel bij vertellen dat Hans er toen iets anders uit zag dan de man zoals we hem later hebben leren kennen. Hij was slank en zag er sportief uit. Die vermaledijde reuma ook. Daarna is Hans verhuisd en het duurde tot de jaren 90 voor we elkaar weer in het vizier kregen. Hij werd toen lid van de schaakvereniging.

Oud clubgenoot Hans Boomsma overleden

Dit weekend bereikte ons het bericht dat ons oud-clublid Hans Boomsma op 74 jarige leeftijd is overleden. Hans was wat je noemt een markante man. We zullen in een later stukje stil blijven staan bij zijn persoon.

Voor wie naar de condoleance wil. Deze is op dinsdag 20 september in de Kas aan de Jan Glijnisweg. Hier kan men afscheid nemen van Hans. De condoleance is van 17.00 tot 20.00 uur.

Simultaangevers in Heerhugowaard, deel 2

Begin jaren 90 begonnen we met de Torenbokaal simultaans. Op initiatief van de Schaakvereniging en met medewerking van Sportprijzen Nico Rush en John's Hengelsport begonnen we buiten onder marktkraampjes met deze "roemruchte" serie. Waarom Torenbokaal ? Niet iedereen zal het weten, maar waar nu de Vomar huist op het Raadhuisplein, daar was vroeger het gemeentehuis met die foeilelijke klokkentoren.

Simultaangevers in Heerhugowaard, deel 1

Zo in de loop der jaren heeft Heerhugowaard een groot aantal simultaangevers gehad. Bij deze een klein overzicht. Het begon in 1972 met een simultaan bij Heiligenberg, georaniseerd door de Hoogovens. Wat daar de aanleiding voor was weet ik niet meer, maar ja, het was het jaar van de grote tweekamp nietwaar. Hans Bakker zorgde voor de organisatie. Er waren twee of drie simultaangevers. Dat waren in ieder geval Bert Enklaar en Berry Withuis en ik denk dat nummer drie Hans Ree wel eens heeft kunnen wezen.

Geslaagde klokseance van Herman van Riemsdijk

Op zaterdag 2 juli omstreeks vier uur, verzamelden zich een tiental schakers van onze club in de Swan om de strijd aan te binden met Herman van Riemsdijk. Herman wie ? zullen enkele personen zich nu afvragen. Herman van Riemsdaijk, op zijn 9e verhuist van Nederland naar Brazilië, Internationaal Meester, drievoudig kampioen van zijn tweede vaderland, Fide arbiter en meer dan 10 keer uitkomend voor Brazilië op de Olympiades. Initiatiefnemer voor dit evenement was natuurlijk Lucas Oliveira.

Varia

En zo is er toch nog een leuk slot gekomen aan een memorabel schaakseizoen. Even op een rijtje: Een mooi kampioenschap van ons KNSB-team, een spannende strijd om de Anton Molenaar trofee en afsluitend een gezellig rommelige Hand en Brainavond op donderdag de 16e. Laten we met dat laatste beginnen. Na inventarisatie van de aanwezigen bleek dat we met 19 deelnemers een wat ongelukkig aantal hadden.

Uitslagen en eindstand Toernooi Hands & Brains

Om het seizoen af te sluiten hebben we een klein toernooitje in de schaakvariant Hands & Brains gespeeld. De opkomst kon beter, maar de 20 schaakliefhebbers wisten er wel weer een topavond van te maken! Mede dankzij het bezoek van Jos en Peter was het weer historisch gezellig. Er werd veel geblunderd, maar uiteindelijk wisten Marijn & Maarten (Groep 1) en Justin & Rob (Groep 2) elkaar feilloos aan te voelen. Nu mogen we genieten van de zomer en ons opladen voor volgend seizoen. Tot ziens op het terras van de Swan (iedere donderdagavond vrij schaken) en anders tot op de ALV van 25 augustus!

Geslaagde sponsortocht

Rond tien uur (zaterdag 11 juni) verzamelden honderden fietsers zich bij de kerncentrale aan de Oosttangent. Een bont gezelschap ! Bij de deelnemers van de Schaakvereniging sprong vooral Robbert (met dubbel B) van Doorn eruit. Hij had voor de verandering zijn replica van de fiets waarmee Fausto Coppi in 1953 de Tour de France won, te voorschijn gehaald. Overigens had die van Coppi maar 12 versnellingen, die van Robbert maar liefst 19. Ook zijn fel kleurde blauwe valhelm trok meteen de aandacht.

Dennis Zijp in de race voor de Anton Molenaar Trofee

Met nog één ronde te gaan zien de kansen voor nieuwkomer Dennis Zijp er zeer goed uit, de eerste "eigenaar" te worden van de Anton Molenaar Trofee. In de 5e ronde versloeg hij gedecideerd concurrent John Nieuwland en nadert de 30 punten Elo-winst. Intussen heeft hij er wel een gevaarlijke achtervolger bij gekregen in Robbert van Doorn. Dit voormalige jeugdtalent versloeg in ronde 4 en 5 twee spelers met een 1600+ rating zijnde Lucas "Capibara" Oliveira en Erik Schat. Het verschil tussen de nummers 1 en 2 is een kleine 5 punten. De vondst van wedstrijdleider Kasper v.d.