oktober 2016

Het sterke geslacht kan het wel vergeten

Hein Donner sprak ooit eens een keer de legendarische woorden, dat vrouwen niet kunnen schaken. Dat zijn bewering nadien behoorlijk achterhaald is, weten we allemaal. Ene Judith Polgar verrees en wist het tot de wereld toptien te brengen. En op dit moment zijn er de nodige dames in de wereld die een dikke 2500+ achter hun naam hebben.

De kampioen van Schagen

Een oude foto. Een schaakvereniging in Heerhugowaard ? vermoedelijk wel. Op de foto staat helemaal links een jonge Jan Borst, mijn opa. Gezien zijn leeftijd schat ik dat we moeten spreken ergens tussen 1900 en 1905 (misschien zelfs wel van voor 1900)

Jan Borst trouwde met Engeltje van Diepen en kreeg 11 kinderen. Ja, zo ging dat in die tijd. 4 joos en 7 maiden. En die maiden, die mochten er best wezen toen ze opgroeiden.

Herinnering aan Niek Dekker

De bos bloemen van het 38e Chrysantentoernooi staat nog steeds als een sieraad in de woonkamer. Ruim twee weken geleden alweer meegekregen uit De Swan, als traditioneel afscheidscadeau van weer een geslaagd rapidtoernooi. Witte chrysanten die plotseling een herinnering worden aan Niek Dekker.

In memoriam Nico Dekker

Geheel onverwacht is Nico Dekker overleden. Op donderdag 6 oktober speelde hij zijn laatste partij. Hij ging na een korte partij‑analyse direct naar huis, voor zijn doen ongebruikelijk. De volgende ochtend werd hij gevonden door zijn schoonzus.

Eeuwig Schaak

De avond van de 6e oktober zal wel lang in mijn geheugen gegrift blijven. De rakkers van de Dekamarkt hadden een suprise party bedacht omdat ik de pensioen gerechtigde leeftijd heb bereikt. Woensdag keek ik op de indeling. Gerard Groenveld, altijd een leuke tegenstander. Om 10 uur keek ik nog een keer. Hé, nu stond ik ingedeeld tegen mijn naamgenoot. Snel remise maken, allebei een Duveltje en dan naar van Barneveld kijken tegen Big Ben(ito) v.d. Pas, de man die ook wel eens gesignaleerd wordt in de Swan, want ja, zijn vriendin komt uit Heerhugowaard.

Heerhugowaard-Aartswoud voorlopig 2-0

Ja, wat te zeggen van onze eerste wedstrijd? Een walk-over? Optisch misschien, gezien de uitslag. Maar dat was het absoluut niet! Het ratingverschil was op twee borden gigantisch en op twee borden groot. De eerste twee in ons voordeel, de andere twee in Aartswouds voordeel. Als je dat bij elkaar voegt, is het een klein wondertje dat we wonnen met zo'n groot verschil.