december 2019

De Waagtoren N6 (jeugd) - Heerhugowaard N2

Al een tijd zit deze ontmoeting in mijn hoofd. Dat komt vooral door de toevoeging 'jeugd'. Als ik denk aan partijen van mij tegen 'jeugd', dan denk ik aan slachtpartijen. Kinderen die jou elke hoek van het bord laten zien. Kinderen die op hun knieen op de stoel tegenover je zitten, anders komen ze niet boven de tafel uit. Ondertussen wordt zo'n partij een martelgang voor 'de ouderen'. 'Jeugd' is vaak opkomend, daar waar wij 'ouderen' stilstaan in de ontwikkeling, of zeer langzaam voortgang boeken. Of zelfs alweer op de terugweg zijn.

Deuk in een pakkie boter

Ik genoot op vrijdag de 20e het bijzondere genoegen mee te mogen rijden in de bolide van Rob Spaans voor onze wedstrijd uit naar Aartswoud. Nu ben ik al heel wat keren richting Hoogwoud geweest, ik had speciaal mijn Straffe Hendriktrui aangetrokken, maar de manier waarop "de stem" van Rob ons richting H. dirigeerde was bijzonder. Dat begon al vanaf de parkeerplaats achter de Swan. "Sla bij de verkeerslichten rechtsaf" Er was nog geen licht zichtbaar, ja alleen kerstverlichting. En op de Middenweg. "Sla na 2 kilometer rechtsaf de Donkereweg in".

A (k)night at the Opera

We schrijven donderdagavond 12 dec. Na een weekje rust, Sintemepiet, de 2e ronde intern en een volle bekerronde. Onze partij zit ingemetseld tussen van Diepen - Wester enerzijds en Tan - van Brenk anderzijds, maar daarover later. We hebben bezoek van de Waagtoren N5. Zij dienen Heerhugowaard N3 van het lijf te houden. Ik wil Ronald Brink en Piet C. Konijn verwijderen, denkend dat zij daar hun interne partij spelen. Waar bemoei ik me ook mee, Ronald zit op bord 6 van de Waagtoren en Computer Piet is invaller.

Heerhugowaard N2 - Volendam N2

Sinds het begin van dit schaakseizoen, ben ik lid geworden van Heerhugowaard. Hiervoor ben ik jarenlang lid geweest van De Pionier te Abbekerk. Helaas is die club ter ziele gegaan. Schaken blijft te leuk om er niets mee te doen. Gelukkig voel ik me welkom op deze, voor mij, nieuwe club. Wennen is het wel! Daar waar het ledenaantal van De Pionier de afgelopen jaren daalde tot maximaal 5 leden (inclusief mijzelf), is het ledenaantal bij Heerhugowaard vele malen hoger. Meer tegenstanders, meerdere soorten openingen. Een jaar of twee heb ik niet meer voor de bond gespeeld. En ik ben dan ook wel een bepaald ritme kwijt. Zelfvertrouwen ook.