maart 2020

De wereld is maar klein

'Hoi Rick, Dale kan niet mee morgen naar Enkhuizen, en ik hoorde dat jij weer voor de bond was ingeschreven, kan jij morgen mee? Ja? Nou mooi dan, zet ik je ook gelijk aan bord 1, goed?' Behalve het feit dat Dale een jaar of 6 geleden geen lid van de club was, had het bovenstaande telefoongesprek tussen Edwin en mij ook op een random moment tussen 2010 en 2015 hebben kunnen plaatsvinden. Sommige dingen zullen dus blijkbaar niet veranderen.

Dicht

De Swan is op slot. Geen schaken, geen bier, geen darten, geen plezier.

De Swan is dicht. Voor hetero, pot of nicht, potdicht ! Het bier staat te verschralen op de tap. Op de karmeliet vormt zich een schimmellaag. De biljartballen liggen werkeloos vierkant te worden op het laken. De Swan is dicht, geen gezicht. De gokautomaat kreunt van eenzaamheid. Er rammelt nog geen Euro uit. Crisis slaat hard toe voor de gokkers.

Combine

In het boek van Rob Spaans (Schaakanekdotes, nog steeds op voorraad en raadsaam aan te schaffen) ben ik intussen gevorderd tot 1962. Het grote toernooi op Curacao ! Hier moest de nieuwe uitdager voor wereldkampioen Botwinnik uit voort komen. Acht deelnemers zouden elkaar over 4 ronden bestrijden. Het waren de vijf Russen: Keres, Geller, Korchnoi, Petrosjan en Tal, aangevuld met de Amerikanen Fischer en Benkö en de Tjech Filip. Tal was toen 26 jaar en (uitroepteken) de jongste oud-Wereldkampioen.

Weer geen Elfstedentocht

Het meervoud van hamster is hamsters. Er is ook een werkwoord van. Dat werkwoord is uitgevonden door meneer Albert H. Het is hamsteren. Het betekent zoveel als; dingen inslaan, kopen, die je niet direct nodig hebt, maar in geval van nood misschien ook wel zou kunnen gebruiken. Als je over een moeilijke stelling aan het nadenken bent, aan het piekeren en de tijd begint te dringen, moet je niet paniekeren. De kans, dat de kansen dan keren is aanwezig. Paniek is een slechte raadgever.

Gelukkig hebben we de foto's nog!Sinds een paar maanden vrolijkt Afshin Bahrami onze clubavond op. Naast dat Afshin leuk kan schaken, is Afshin ook een begenadigd fotograaf! Op de rapidavond van 27 februari nam Afshin zijn fototoestel mee en dit heeft tot een geweldige sfeerimpressie geleid. Het zijn haarscherpe foto's geworden, waarbij ik als leek onder de indruk ben van de juiste focus. Voor meer informatie over de rapidavond kunt u hier terecht.

Ingezonden werk

Tussen alle Viagra-reclame en erfenissen van Afrikaanse prinsen verschijnt er soms iets creatiefs in mijn mailbox. Aan mij als webmaster de taak om te beslissen of we dat op onze website plaatsen? Ach, ons kleine broertje uit Alkmaar heeft ook een creatieve rubriek (leestip), dus dan moeten wij dat ook kunnen. Mocht u het niets vinden dan kunt u altijd weer verder gaan met kattenfilmpjes bekijken. Bij deze een eerste versie van de rubriek "ingezonden werk"!

Je wint wat, je verliest wat en iedereen immuun

Tot twee keer toe ging de wekker akelig vroeg. Normaal slaap ik altijd uit tot zo rond 9 uur half 10, maar ja die eerste rondes bij het ASK, 10 uur 's ochtends ! Wakker worden. Met spoed naar Tom Lambooy alwaar de service-taxi soms al stond te wachten. Maar goed, dat hebben we ook weer overleefd. Het was een aangenaam toernooi, met een hoog gezelligheids gehalte.