juni 2020

Yep, daar is ie!

Het heeft even geduurd, maar het boek "Aanraken is zetten!" is op de markt. Meteen al een ommissie, zoals Rob van Dijk mij voorhield "Er staat geen deel 1 op " En dat was een juiste opmerking, want dit boek zal zeker een vervolg krijgen.

Oost - West

Het is nu bijna niet meer voor te stellen, maar er waren eens twee Duitslanden. Oost Duitsland, de DDR, Deutsche Democratische Republik. Waar dat democratisch vandaan kwam ? We zullen het eens aan de Stasis "fragen". En de BRD. De Bundesrepublik ! Het was de tijd van het ijzeren gordijn, de koude oorlog, de muur, checkpoint Charly.

Ingezonden werk - Deel 3"Elk nadeel heb zijn voordeel", zei ooit een Amsterdamse filosoof. Nu het schaakleven zich volledig afspeelt op het wereldwijde web is er weinig verenigingsnieuws te melden. Maar gelukkig ontstaan er ook leuke nieuwe initiatieven, waaronder mooie nieuwe schaakcontent. Eerder dit jaar hadden we al twee edities waarin ik "ingezonden werk" deelde, bij deze de derde editie. Misschien is deze editie iets minder dik gevuld, maar deze is daarom niet minder interessant.

Terrasvogels

Zoals een aantal van ons al hebben kunnen ervaren, is de Swan vanaf 1 juni weer open. Het eerste middagje terrasschaak zit er dan ook al weer op. Uiteraard zijn er wat regeltjes, waaraan men zich dient te houden, maar dat wijst zich vanzelf.

Boekbespreking 2 en andere zaken

Afgelopen 28e april overleed Alexander Münninghoff op 76 jarige leeftijd. Hij is bij ons natuurlijk vooral bekend als "schaakschrijver" en schaakjournalist, maar hij was meer dan dat. Jarenlang journalist voor de Haagsche Post, correspondent in "gevaarlijke gebieden" en literair schrijver van o.a. de Stamhouder, een relaas over zijn eigen familie, waarvoor hij de Libris prijs kreeg.