december 2020

Lachen op het internetNa een tijdje Lichess (8 minuten + 5 sec.) speel ik de laatste tijd naar volle tevredenheid op Playchess. 15 + 5 en dit noemen ze: Langzaam. Ik tracht me te beperken tot 1 of 2 partijen per dag. Zo blijf je toch nog een beetje in vorm. Ik hoor nog Sturm zijn stem: "Vorm, nee jongens, jullie hebben nog geen vorm".

Wie schrijft, die blijft

Marten Coerts heeft de Herculische taak op zich genomen om een biografie te schrijven over Wim Andriessen. Terecht luidt de titel van het boek (want Marten heeft zijn taak met verve volbracht): Meester in het schaken, grootmeester in het uitgeven. (met dank aan Gert Ligterink)

De broer van Jan Timman

Jaren geleden heb ik me ooit eens in Sinterklaas kleren (moeten) hijsen. Mijn zwager in Hoorn had gevraagd of ik niet een simultaan kon geven tegen de plaatselijke kroegclub, de gedekte Dame. Dat wilde ik wel. Thuis op Buurtje 4 werd ik, zo goed en zo kwaad als dat ging Sint gemaakt. Voor Piet was er geen plaats. Verkleed, met heuse staf gingen wij op weg naar het café. Onderweg werden wij door ballorige tieners een beetje in de zijk genomen. Ze maakten me uit voor "ouwe zak". Maar ik zwaaide vervaarlijk met mijn staf en zo bereikten we ongeschonden het etablissement.