januari 2021

Gevonden in mijn boekenkastIk heb inmiddels vrij veel boeken staan, maar deze, Oordeel en plan van onze eigen, enige wereldkampioen Max Euwe, heeft een speciaal plekje bij mij. Het was het eerste echte schaakboek nadat ik de beginselen had geleerd (uit een boekje van Slavekoorde). Het leuke voor mij is, dat het in mijn geboortejaar is uitgegeven. Bijzonder maakt dat mijn exemplaar een van de allereerste moet zijn geweest. Waarom ik dat denk? Kijk maar naar de volgende foto. Dit exemplaar is ooit aangeboden ter recensie, dus moet het er eentje zijn uit de eerste druk!

Kom uit de boekenkast (2)

Een merkwaardig klein boekje kwam mij laatst onder ogen. Zo te zien al van een respectabele leeftijd. Inspectie bij het voorwoord leerde dat, dat klopte. 1911. Het boekje heet Middenspel (van gespeelde schaakpartijen door beroemde meesters) en is van de hand van W.Muntjewerff. (Ja, met dubbel ff) Het is een gek boekje over winnende combinaties. Maar meteen bij het 1e diagram is de beroemde meester al de klos. David Janowski wordt er door een onbekende amateur af geschoven. De titel klopt dus niet helemaal.

Schaken om HelenaDe klassieke tienjarige oorlog om Troje tussen Grieken en Trojanen begon als een ruzie om een mooie vrouw genaamd Helena. Als de Trojaan Paris en de Griek Menelaus hun geschil over Helena op het schaakbord hadden uitgevochten zou er veel bloed en leed zijn bespaard. Maar dan hadden we nu bij Homerus gedacht aan een verkeerd gespelde baseball-term...

Kom uit de boekenkast (1)

Het boek "Schachweltmeisterschaft '84-'85 Karpow - Kasparow" , Der zweite Titelkampf is in mijn boekenkast terecht gekomen nadat de weduwe van Jack v.d. Hengst aan het opruimen was geslagen. Jack was in de jaren 70/80 o.a. raadslid voor D'66 in Heerhugowaard. Zelf zou ik zo'n boek, over een ellenlange tweekamp nooit kopen. De heer v.d. Hengst kreeg het boek aangeboden door zijn collega's bij Fokker, toen hij zijn 25 jarig jubileum daar vierde. Dat was (exact) op 18 augustus 1986.

Boekbespreking

Het kon niet uitblijven, maar via Hans de Jong ben ik weer de nodige schaakboeken rijker geworden. Nee, ze kwamen niet bij Hans vandaan, (hij had ze uit) maar hij was benaderd door een mevrouw uit Alkmaar die de verzameling van haar overleden man wilde wegdoen en weggooien zonde vond. En terecht. Eerst kijken wat er tussenzit en daarna kan er alsnog het nodige naar HVO of de papierman. Ik zat overigens nog steeds met een aantal boeken van Peter Vogelenzang, maar daar zaten erg veel boeken bij met Engelse notatie en ja, zelfs Russische boeken.

Redelijk voor Schut

Op donderdag de 7e voor het eerst mee gedaan met het online-toernooi van de club. Met 7 minuten plus 2 seconden increment werden er de meest waanzinnige partijen gespeeld. Er waren 8 deelnemers, maar Rens trok zich, bij het zien van het deelnemersveld terug, zodat we elke ronde een stilzittert hadden. Nou ja, stil zitten, tijd om een biertje te ontkurken en tevens de partijen te volgen die aan de gang waren.