februari 2021

Speeken mag (niet)

Laatst werd ik online er op een onmeedogenloze manier - mooie stijlfout, zo hoorde ik ooit iemand zeggen: "dan verbrandt je levendig". Was op een Turks strand, maar dit terzake - van af geschoven. Onwillekundig vraag je, je dan af of de persoon, met gelijke rating niet gebruik maakt van verboden middelen. Je gaat altijd uit van eerlijkheid van de persoon aan de andere kant van de line. Hoe het ook zij, ik moest hierbij denken aan twee anekdotes uit de denksportwereld.

Lezen over schaken

De corona-maatregelen worden nu ook nog kracht bijgezet door het winterweer. Het schaken op de club is voorlopig nog niet mogelijk, maar de omstandigheden geven alle aanleiding om op de bank of voor de open haard met een goed boek plaats te nemen. En waarom dan niet met een boek over schaken?

Stukgelezen

Ik denk ik zal nu maar een andere kop verzinnen (ipv Kom uit de boekenkast) Ik zal zo een jaar of 16/17 geweest zijn toen ik voor mijn verjaardag "Thieme's Schaakboek" heb gekregen. Zij, afkomstig uit Zutphen, gaven ook boeken uit over sterrenkunde en geschiedenis. Dat boek heeft mij een zomer gekost. Terwijl de kameraden buiten aan het voetballen waren, zat Pietermanknecht met een schaakbord voor zijn neus de partijen uit dit boek na te spelen.