maart 2021

Contributie seizoen 2021-2022

Vorige week heeft het bestuur vergaderd, waarbij ook de contributie voor komend seizoen op de agenda stond. Afgelopen seizoen hebben we ondanks de contributieverlaging de leden vanwege Corona weinig kunnen bieden, terwijl bepaalde vaste kosten gewoon doorgingen en iedereen toch netjes zijn contributie heeft betaald.

De samenzwering

Blomberg en Jacobsen waren al vrienden sinds de lagere school. Blomberg was veruit de sterkste van de twee. De vrijgezel van 31 hikte tegen het niveau van een meester aan. Iedere week speelden ze een partij, nu eens bij Blomberg aan de Bent Larsenstraat, dan weer bij Jacobsen. Als ze tien partijen gespeeld hadden, mocht Jacobsen tevreden zijn als hij er twee met veel spul en moeite remise had weten te houden.

Geri's game: grappig en geniaal

Slechts een kleine vijf minuten duurt de animatiefilm Geri's game van Jan Pinkava uit 1997. Het gaat over de oude Geri die een partijtje schaak speelt tegen... ja tegen wie eigenlijk? De Academy of Motion Picture Arts and Sciences was zo onder de indruk dat de Oscar voor beste korte animatiefilm aan deze film werd toegekend. U kunt dit juweeltje op Youtube bekijken, zie de video onder dit artikel.

Het wonderjaar

Er is waarschijnlijk geen jaar waarin zoveel "grote" schakers geboren zijn als het jaar 1951. Nemen we allereerst de schrijver dezes ! (Ha, ha) 12 april 1951. Maar nu even serieus de volgende grootmeesters zijn allemaal van dat jaar. Ik geef ze op volgorde. Anatoli Karpov, 23 mei, Guyla Sax, 18 juni, Ulf Andersson, 27 juni, Zoltan Ribli, 6 september, Raphael Vaganian, 15 oktober, Eugenio Torre, 4 november, Jan Timman, 14 december. Allemaal grootmeesters en Karpov en Timman op een bepaald moment zelfs de nummers 1 en 2 van de wereld. Wie zal dit wonderjaar verklaren ?