mei 2021

Schaken met hindernissen

Enige tijd geleden zijn er twee filmpjes geplaatst op Youtube over het Huttontoernooi van 1989. Deze werd gehouden in de Jansheeren in Heemskerk. De filmpjes gaan niet alleen over het toernooi zelf, maar laten ook de voorbereidingen zien. Gesleep met tafels en stoelen, het klaarzetten van al het materiaal etc. Kwalitatief zijn de filmpjes redelijk rommelig en amateuristisch in elkaar gezet. Ook het geluid is niet altijd optimaal. Zeker geen Stanley Kubrick in de dop, maar ja alle begin is moeilijk.

Op de valreep

Het jeugdschaakseizoen heeft op de valreep toch nog een afsluitende avond gekend. Op donderdag 20 mei konden aan de van Duivenvoordestraat de prijzen voor de 1e helft van de competitie worden uitgereikt. Daar aan vooraf gaven Ilse Brans en Evert Rus een simultaan. Evert won van Ayden Snijder en Sietze de Roon en moest allleen de koning omleggen tegen Sam Duin. Ilse versloeg Jayden en Dylan v.d. Meulen, maar had het moeilijk tegen Linus Wermuth en Nevis Kooge. Nevis won uiteindelijk en de partij tegen Linus werd remise gegeven.

Te mooi om waar te zijn?In het boekje "U bent aan zet" van Theo Schüster staat op één van de laatste pagina's een stelling waarbij de naam Kayser en Alkmaar 1951 genoemd worden. Er staat niet bij tussen welke personen de partij is gespeeld, dus het kan heel geschikt een analyse-diagram zijn. Kayser kan natuurlijk niemand anders zijn dan Eddy Kayser van het voormalige VVV. De stelling komt overigens ook voor bij Kurt Richter, "Kombinationen" uit 1965. Richter geeft het jaar 1953 en Alkmaar wordt Alkmar!

"The Outlaw Years"

De Algemene Ledenvergadering van 29 augustus 1991 zal de geschiedenis zijn ingegaan als een van de meest hectische en turbulentste. Er waren meer dan 40 leden op deze vergadering. Kom daar nu maar eens om. Onze toenmalige voorzitter Eric de Jong zou het stokje over gaan dragen aan Nico Kemp. Er werd altijd stevig gediscussieerd over de financiën (Carol Schuttenhelm en Cees Beerens) de interne competitie en dit keer vooral over de externe.