februari 2023

Ingezonden werk - Deel 4Tijdens de Coronapauze zijn we, om onze website een beetje levendig te houden, de rubriek "Ingezonden werk" gestart. Gelukkig draait de vereniging nu weer volledig om echte schaakactiviteiten, maar hofleverancier Gerard Groenveld wil toch nog een kunstwerk met ons delen. Nu niet allemaal overstappen naar de damvereniging...

Het wonder van Overdie

Het was zaterdag 11 februari een gezellige drukte in het Wijkcentrum Overdie. De Alkmaarse schaakvereniging Waagtoren ontving maar liefst 4 bezoekende tien en achttallen in de KNSB competitie. Uit het verre Leeuwarden kwam Philidor 1847 om het op te nemen tegen de Waagtoren 1, Paul Keres 3 uit Utrecht tegen het 2e team. Team 4 moest de degens kruisen met het 3e achttal van Magnus uit Schagen en Heerhugowaard 1 stond tenslotte ingepland tegen het 3e achttal van de Waagtoren. Een belangrijke wedstrijd om te zorgen dat we nog iets verder uit de gevarenzone konden geraken.

Een honderdjarige jongeling en een onderbond in nood

Op zaterdag 4 februari togen Richard Gooijers en ondergetekende richting Zwaag, om precies te zijn naar de Kreek alwaar schaakvereniging Caïssa-Eenhoorn zijn jubileumtoernooi ging houden. 100 jaar schaak in het Hoornsche ! Omtrent dit jaartal was nog wel wat te doen, daar lange tijd werd aangenomen dat 1922 het oprichtingsjaar was. Dankzij zorgvuldig spitwerk in de archieven werd toch duidelijk dat januari 1923 de juiste datum was. Laat dat maar aan Co Buysman over, die tekende voor een fraai jubileumboek.