Schaken met hindernissen

Enige tijd geleden zijn er twee filmpjes geplaatst op Youtube over het Huttontoernooi van 1989. Deze werd gehouden in de Jansheeren in Heemskerk. De filmpjes gaan niet alleen over het toernooi zelf, maar laten ook de voorbereidingen zien. Gesleep met tafels en stoelen, het klaarzetten van al het materiaal etc. Kwalitatief zijn de filmpjes redelijk rommelig en amateuristisch in elkaar gezet. Ook het geluid is niet altijd optimaal. Zeker geen Stanley Kubrick in de dop, maar ja alle begin is moeilijk.

We zien een aantal kopstukken uit die tijd door het beeld lopen. Voorzitter van de NHSB, Henk Breeuwsma, "jeugd inspirator" Jan Sinnige, Roel de Lange als wedstrijdleider en organisator Berend van Maassen. Bij de schakers zien we o.a. Dimitri Reinderman en zag ik ook geen ontbloot schoudertje van een de Vriesje ?

Ja, en dan heb je uiteindelijk alle startproblemen overwonnen; waar zit ik, spelen ze met de juiste kleur, die klok werkt niet, we komen een speler tekort, en dan komt er een telefoontje binnen over een bommelding. (Rotgeintje van Pat Mat) Politie erbij en of iedereen het pand maar wil verlaten. En dan staan er ineens 150 schakers, begeleiders en wedstrijdleiding op straat. Klokken eerst allemaal stil gezet. Blijkt natuurlijk dat het vals alarm is geweest. Afijn na een oponthoud van een tiental minuten kon het toernooi weer voortgezet worden.

De NHSB behoorde altijd wel tot de kanshebbers het Hutton te winnen. Heerhugowaard heeft zelf in de jaren 80 de nodige sterke spelers kunnen afvaardigen. Dat waren toen vooral Erik en Ingeborg Nicolai, Jean Paul Ory, Tim Havelaar, Roy Kerkhoven en anderen. En na afloop altijd met zijn allen Chinezen ergens in Beverwijk of zo.

Was getekend Pietbull

p.s. de foto heeft natuurlijk weer niks met het stukje te maken, maar dat deert niet. Mats gaat met de glazen rond naar aanleiding van het kampioenschap van HHW 2.

Reacties

Leuk, Piet! Ik heb de beide filmpjes aan het artikel toegevoegd.

Zijn er schakers die nog meer personen herkennen in de 2 filmpjes ?
Het zou leuk zijn ze via de reacties toe te voegen.