Oost - West

Het is nu bijna niet meer voor te stellen, maar er waren eens twee Duitslanden. Oost Duitsland, de DDR, Deutsche Democratische Republik. Waar dat democratisch vandaan kwam ? We zullen het eens aan de Stasis "fragen". En de BRD. De Bundesrepublik ! Het was de tijd van het ijzeren gordijn, de koude oorlog, de muur, checkpoint Charly.

In 1960 was Oost Duitsland het gastland voor de 14e Olympiade, Leipzig de stad waar gespeeld werd. Natuurlijk moest er na het toernooi, zo snel mogelijk een mooi toernooiboek verschijnen. Dat gebeurde. Een fraai boek met nostalgische zwart/wit foto's met daarop de legendes van een halve eeuw geleden. We zien een jonge Fischer (17?) die het eerste bord van de Verenigde Staten bezet. Tal, op dat moment wereldkampioen, met zijn hypnotiserende ogen. Voor Nederland strijden o.a. Euwe, Donner en Bouwmeester. Het boek, Oostduitse "gründlichkeit" is uiterst volledig als het om de toernooitabellen gaat. Van voorronden tot aan de eindstand, het is allemaal keurig terug te vinden. Ja zelfs de uitslagen van de voorafgaande 13 edities. Behalve partijmateriaal, is er een apart hoofdstuk ingeruimd voor "bijzonderheden" op het bord, zeg maar de blunders. Iets minder gecharmeerd ben ik van de diagrammen, die in rood zijn weergegeven.

En dan is er de "clash" tussen oost en west. Ergens midden in het boek prijkt de foto van de strijd aan bord 1 tussen Uhlmann en Unzicker. We geven het onderschrift bij de foto tussen de beide Wolfgang's (of is het Wolfgangen ?) op zijn Duits. U mag er uw eigen interpretatie aan geven.

"Zwei Deutsche spielen gegeneinander Schach. Wem könnte dass missbehagen oder gar bedrohlich erscheinen ? Wer würde als widernatürlich, dass Deutshe mit Deutschen sprechen ?" Ein mitleidiges Lächeln erntete, wer die absurde Forderung erhöbe, ein Amerikaner aus Chicago dürfe nicht mit einem Amerikaner aus Los Angelos Schach spielen.

En dat gaat zo nog een tijdje door. De wedstrijd tussen de beide Duitslanden eindigt in een 2-2 gelijkspel.

Al met al een fraai bezit dit boek.

Rusland wordt met overmacht winnaar voor de Verenigde Staten en Argentinië. Nederland eindigt in de finale op plaats 10, juist achter West en Oost Duitsland. Euwe is niet in vorm en Bouwmeester moet eerder naar huis. Donner speelt alle 20 partijen en scoort 12 punten. Het debuut van Langeweg is magertjes. Een half uit vier.

In de volgende boekbespreking: "Aanraken is zetten".

was getekend Pietjebel

Oja, er zijn geen inzendingen binnen gekomen over de vraag welk terras (zie Terrasvogels) dat nu eigenlijk was. De fles rode wijn heb ik dus maar zelf opgedronken. Het is het hoogst gelegen terras van Nederland en wel van het "Hijgende Hert" in Zuid Limburg. Leuke quizvraag.

Reacties

Ik loof wederom een fles rode wijn uit. De vraag is: Hoeveel vrouwen deden er aan deze "mannen" Olympiade mee ?

Niet dat ik interesse heb in de wijn, maar deze vraag is een stuk beter te Googlen dan je terras in Zuid-Limburg. Ik had nog een poging gedaan door te kijken of er een terras te vinden was vlakbij de start/finish van het Pieterpad in Zuid-Limburg, maar dat was het dus niet... (daarom vond ik het wel een leuke vraag)

Het antwoord staat denk ik in de link: Spoiler (negeer het vooral als je zelf wilt puzzelen)