Het schrijven van een tekst (column of boek)

Soms denk ik wel eens, het schrijven van een column toont veel overeenkomsten met het schrijven van een cabaretprogramma of een nieuw lied(je). Je zit soms uren te dubben en na te denken, maar je krijgt niets goeds bedacht, er komt eenvoudigweg niets goeds uit je pen/potlood/tekstverwerker. Op andere momenten bereik je precies hetzelfde in nog geen vijf minuten!
Maar goed, het schrijven van een heel boekwerk is nog een heel andere kwestie. Daarom is het goed er toch eentje onder uw aandacht te brengen. Ons aller Piet Konijn de eerste heeft zich gestort op de geschiedenis van onze vereniging. Zojuist zag ik ook weer een schrijfsel van hem op de site waarin hij een (deel van) een boek bespreekt. Deze keer over de Olympiade die zich in de DDR afgespeeld heeft. Ik heb me voorgenomen hetzelfde te doen met zijn boek.
Om te beginnen, het is geen doorsnee terugblikboek geworden, waarvoor dank. Wat mij betreft is het een zeer leesbaar geheel geworden, een page-turner! Dat is in belangrijke mate te danken aan de gekozen stijl, veel anekdotes en artikeltjes uit ons vermaarde clubblad De Z en natuurlijk partijen en partijfragmenten. Het gaat niet alleen over onze vereniging, ook bijvoorbeeld over de grootheidswanzinnige heer Arnfried Pagel en zijn Koningsclub komen aan bod.

Ook een leuk intermezzo vinden we op blz. 27 en 28, waarin geciteerd wordt uit het clubblad van voorjaar 1976. Dat ging over een limerickwedstrijd, naar voorbeeld van de schaakvereniging Bergen (niet de Koningsclub). Het moest dan wel als onderwerp schaken hebben. Voor iedereen die wel houdt van deze vorm van rijmen, hier nog eentje, maar wel één waarbij de rijm pas ontstaat nadat de rijmwoorden vervangen worden door synoniemen.
Er was eens een man in Buiksloot
Die verdiende met vissen de kost
Maar dat was niet genoeg
Dus kocht hij een café
Van de opbrengst van hengel en schip
Verderop in het boek komt een persoon ter sprake die een begenadigd schaker was (is), maar slechts één jaar lid is geweest. In dat jaar werd hij wel meteen clubkampioen! Het gaat over Ruud Nobbe, en het seizoen 1985-1986. Hij kwam, zag, overwon en verdween weer. Het toeval wil dat ik deze Ruud Nobbe ook ken(de), hij was één van de betere schakers van HMC Den Bosch in de late jaren zeventig. Hij stond bekend om zijn voorliefde voor obscure gambieten, helemaal in de "koffiehuisstijl". Die stijl bracht hem veel succes, ook in de KNSB! Zijn vader, Harry Nobbe, was de drijvende kracht achter de fusie tussen drie Bossche schaakverenigingen, die samen dus HMC Den Bosch vormden. Ruud is, ik denk nog voor 1980, vertrokken naar het westen van Nederland, daar zou HMC en met name René Olthof (bekend bij New in Chess) meer duidelijkheid over kunnen verschaffen. In Den Bosch is hij niet meer teruggezien, tenminste, niet voor zover ik weet.
Terug naar het boek. Het behandelt de eerste 25 jaar van onze vereniging, dus tot eind 1992/begin 1993. Aangezien ikzelf pas in 1987 in Heerhugowaard ben komen wonen, ken ik veel van de beschreven personen niet. Gelukkig ken ik nog wel een groot aantal van de beschreven spelers, velen zijn ook nu nog, of weer, actief. Wel moet me van het hart dat ik één toernooitje mis, het betreft een toernooitje ter ere van het 10‑jarig bestaan van de Schakel, in 1987 of 1988. Dat was de eerste keer dat ik in het Waardse de degens kruiste met plaatselijke spelers. Ik gaf mijn visitekaartje af door het toernooitje meteen te winnen. In de finalepoule zaten verder één van de broers Fokkink (de andere had ik er in de halve finale uitgeknikkerd), Ko Heilig en Johan Bakker van Opening '64. Door avondstudie, gevolgd door een aantal jaren les geven op de donderdagavonden, kwam ik nauwelijks aan schaken toe. Ik heb toen wel bij VVV gespeeld, omdat ik op de maandagen om de week wel kon spelen. Maar ook dat lukte vaak niet. Daardoor kon ik pas in 1995 bij HHW komen spelen. In die tussenliggende jaren heb ik dus niet veel gespeeld. Alleen in Wijk aan Zee ben ik wel mee blijven spelen, steeds in de weekend vierkampen.
Maar goed, terug naar het boek dat Piet heeft geschreven over de vereniging. Het heet: "Aanraken is zetten" en is te koop bij Piet zelf voor €19,95. Wat mij betreft dus een aanrader. Ik zie nu al reikhalzend uit naar deel 2 en naar het Straffe Hendrik intermezzo. Piet heeft daar de treffende titel "The outlaw years" voor in zijn petto. Geduld oefenen dus!!
Was getekend,
Gerrit van Oostrum

Reacties

Bedankt Gerrit voor je mooie reclame. Ik heb verder nog wat extra informatie toegevoegd, zoals aantal pagina's en verkoopprijs.

groet Piet