Column Gerrit

The boys from Brasil - Deel 2

In deel 1 van dit verslag (link), dat voor mij tevens als slotcolumn van dit coronaseizoen geldt, heb ik de eerste 4 partijen van de online wedstrijd Capivaras - Capibaras besproken. Nu is het de beurt aan partij 5 t/m 10, althans qua chronologie. De bordvolgorde was er eentje van kriskras door elkaar spelen. U kunt de diverse uitslagen toevoegen aan de indeling in de vorige column, dan hebt u een overzicht van deze leuke match (edit webmaster: bij deze).

The boys from Brasil

Kent u deze film uit 1978? Voor degenen die dit niets zegt even een korte beschrijving: Het is een enigszins bizar verhaal over een groep ex-nazi's met de nazi-kamparts Jozef Mengele in de hoofdrol. Hij is vast van plan om een nieuwe Adolf Hitler te creëren en deze dan weer aan de macht te krijgen. Het blijkt dat Mengele klonen (kopieën) van Hitler heeft gecreërd en ondergebracht bij gezinnen die qua samenstelling zoveel mogelijk identiek zijn aan het gezin waarin Adolf Hitler opgroeide. Dus een dominante vader en een zachtaardige moeder, waarbij de vader ook nog eens veel ouder was dan de moeder.

Schaken op het internet

Na een aantal keren, 4 om precies te zijn, uitstapjes gemaakt te hebben naar de muziek en wat er zoal aan inspiratiebronnen langs komt, keer ik toch maar weer terug naar onze gezamenlijke roots, namelijk het schaken. We zijn al vrijwel het hele seizoen aangewezen op schaken per computer, online dus. Op Lichess spelen we wekelijks met leden van onze eigen vereniging. Dat doen we de ene week met 15 minuten bedenktijd en de andere week met 7 minuten. Met beide tempi krijgen we een paar seconden per zet erbij, het zogenoemde increment.

Inspiratie deel 4

Ik kom toch terug op mijn eerder gedane belofte door toch weer over inspiratiebronnen in de muziek te schrijven. De inspiratiebron Schaken of Chess is er eentje die ook heel veel moois opgeleverd heeft. Een bloemlezing gelardeerd met wat plaathoezen.

Inspiratie deel 3

In de vorige twee columns (link en link) heb ik beide keren drie inspiratiebronnen voor musici behandeld aan de hand van enkele voorbeelden. Deze column bevat de laatste door mij aangemaakte categorieën, in dit geval dus vier.

Inspiratie deel 2

In de vorige column heb ik in dit onderwerp afgetrapt met de categorieën Oorlog, Verhalend/Vertellend en Feest. Ik heb dus nog 7 categorieën over. De bedoeling is dat ze allemaal aan de orde komen. Dat worden hoogstwaarschijnlijk drie columns. Ik begin deze column, de tweede dus, met Overige ellende.

Inspiratie deel 1

Deze column gaat over de vraag waar een artiest zijn of haar inspiratie vandaan haalt. Deze vraag valt nog niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Ik heb gekozen voor dit onderwerp naar aanleiding van een oud liedje uit 1966 van de Amerikaanse studentenband The Royal Guardsmen.

Steen en wat daaruit voort kan vloeien

Lapis Lazuli, zo heet het nieuwste bouwsel (een aquarium met een plat dak is het!), dat momenteel naast de Middenwaard verschijnt. Ik ben nogal nieuwsgierig aangelegd dus was wel benieuwd naar de betekenis van dat woord (of woorden eigenlijk). Meestal hebben nieuwbouwprojecten een naam die voor Nederlandse oren wat mooier en/of bekender overkomt, zoals de wijk Broekhorn die vernoemd is naar de polder waar hij verschijnt, of de Draai, ook vernoemd naar de grond waarop deze wijk wordt gebouwd.

Boekbespreking 10

Zoals de vorige maand al aangekondigd, wederom een boekbespreking en wederom is de Nederlandse taal samen met mijn boekenkast de inspiratiebron. Het wordt echter niet het door mij beoogde boek, daarover in een latere column, maar een fraai boekje uit 1985 dat weldegelijk met schaken van doen heeft. Het heet: "Hartversterkende schimscheuten" en is voor de rechtgeaarde schaakliteratuurliefhebber een must. Het is een selectie van artikelen van diverse schakers/schrijvers van het roemruchte blad Schaakbulletin uit de eerste 15 jaren dat dit magazine werd gepubliceerd.

Abonneren op RSS - Column Gerrit