Column Gerrit

Partijen uit de Stauntonperiode - Deel 2

De vorige keer (link) sloot ik af met een partij van Staunton tegen Pierre de Saint Amant. In diezelfde column heb ik een lijstje opgenomen met de (fictieve) nummers 1 vanaf deze Fransman. Daarin staat ook een duidelijk ondergewaardeerde speler uit die tijd, namelijk Lionel Adelbert Bagration Felix Kieseritzky, Lionel voor vrienden. Bij de meeste schakers is hij vooral bekend om zijn verlies tegen Adolf Anderssen in de partij die als "the immortal game", oftewel de onsterfelijke partij, te boek staat. Minder bekend is dat deze partij werd gespeeld tijdens een match, of reeks, van 15 partijen tegen elkaar die door Kieseritzky met 9-6 werd gewonnen! Uit deze reeks geef ik een winstpartij van hem.

Eerste schreden op het Friese pad - Deel 3

Even een berichtje uit het "verre" Makkum. Ik bespreek kort een 4-tal partijen van voor en net na de lockdown. Na deze partijen heb ik er inmiddels alweer een paar gespeeld, maar daarover misschien later. Van deze vier partijen zijn er een paar tegen clubikonen, waaronder de huidige kampioen, Murk Viersma. Mooie voornaam overigens.

Partijen uit de Stauntonperiode

De vorige keer heb ik een beeld geschetst van Staunton en de verhoudingen in de schaakwereld in die tijd (link). Ik heb nu wat meer bekeken van voor en na de tijd van Staunton. Het onvolprezen Chessmetrics was daarbij een prachtig hulpmiddel. Op die site zijn de toernooien en matches uit die tijd verrekend en zo is men tot een rating gekomen voor de topspelers van toen en hoe lang zij als sterkste beschouwd konden worden.

Howard Staunton (1810 - 1874)

In de vorige column maakte ik een opmerking over ene Howard Staunton en dat er met gemak een hele column aan hem gewijd kan worden. Welnu, bij deze dus. Ja. Die Staunton! Hij was zonder twijfel één van de sterkste schakers van zijn tijd. Of hij op enig moment de absoluut sterkste was is natuurlijk de vraag. Hijzelf vond in elk geval van wel, maar daarover verderop. Een feit is dat er sinds zijn tijd wordt gespeeld met stukken volgens een model dat zijn naam draagt.

De oorsprong van openingsnamen

Nu even geen Friese pad avonturen, maar een onderzoekje dat ik al heel lang heb willen doen, namelijk naar de herkomst van namen van een schaakopening en dan als eerste de verwijzing naar een land. Steden en namen van personen komen misschien ook nog wel eens aan bod. Ook partijen zijn makkelijk te plaatsen, denk alleen maar aan "de parel van Zandvoort" die dus hoogstwaarschijnlijk niet in Haarlem of Amsterdam gespeeld zal zijn. Hoewel Zandvoort tegenwoordig ook wel aangeduid wordt als Amsterdam aan Zee. Alles voor het toerisme nietwaar?!

Eerste schreden op het Friese pad - Deel 2

Inmiddels is het november geworden en de dagen gaan ook echt herfstig worden. Dat is de periode waarin de dagen korter worden en de temperatuur gaat zakken. Alle leven gaat in de ruststand, de bomen laten hun bladeren vallen, de sapstromen van alle planten komt nagenoeg tot stilstand. Vele diersoorten gaan in een winterslaap of trekken naar warmere streken. Behalve de mensen, en met name schakers, die worden dan juist actiever. Waar zou dat aan liggen? Ontvluchten aan de sleur van alledag of gewoon wat te doen willen hebben? Terrasweer is het in elk geval niet meer, dus naar binnen en schaken! Rare jongens die schakers...

Eerste schreden op het Friese pad

Eindigde ik de vorige column (link) met het ontbreken in SudWest Fryslân van RK kerken, het ontbreekt aan nog meer dan dat en wat ik erger vind: Schaakverenigingen! Ik ben me eerst eens gaan oriënteren in de omgeving binnen een straal van 20 km. Beginnen we in het noorden. Harlingen, daar was een vereniging, maar die is opgeheven. De resterende leden hebben zich aangesloten bij Franeker. deze gecombineerde club heeft nog geen 20 actieve leden. Interne competitie? Werkelijk geen idee, dus dat viel voor mij af.

Het (on)gelijk van Bonifatius

In het Nederland waarin mijn generatiegenoten zijn geboren en getogen werd op de toenmalige basisschool, de lagere school, ook wat vaderlandse geschiedenis aan ons bijgebracht. Dat was zoals wij dat nu zien, veel ouder en hopelijk wijzer geworden, nogal gekleurd door een Calvinistische bril. Bij de jaartallenreeksen die we uit ons hoofd moesten leren zat ook: 754, Bonifatius bij Dokkum vermoord. Maar wie was die Bonifatius eigenlijk? Een naïeve overijverige priester? Daarover zijn de meningen en lezingen nogal verdeeld. Over één ding is men het eens: hij werd geboren in Exeter, Groot-Brittannië, en werd gedoopt als Wynfreth in 673.

The boys from Brasil - Deel 2

In deel 1 van dit verslag (link), dat voor mij tevens als slotcolumn van dit coronaseizoen geldt, heb ik de eerste 4 partijen van de online wedstrijd Capivaras - Capibaras besproken. Nu is het de beurt aan partij 5 t/m 10, althans qua chronologie. De bordvolgorde was er eentje van kriskras door elkaar spelen. U kunt de diverse uitslagen toevoegen aan de indeling in de vorige column, dan hebt u een overzicht van deze leuke match (edit webmaster: bij deze).

The boys from Brasil

Kent u deze film uit 1978? Voor degenen die dit niets zegt even een korte beschrijving: Het is een enigszins bizar verhaal over een groep ex-nazi's met de nazi-kamparts Jozef Mengele in de hoofdrol. Hij is vast van plan om een nieuwe Adolf Hitler te creëren en deze dan weer aan de macht te krijgen. Het blijkt dat Mengele klonen (kopieën) van Hitler heeft gecreërd en ondergebracht bij gezinnen die qua samenstelling zoveel mogelijk identiek zijn aan het gezin waarin Adolf Hitler opgroeide. Dus een dominante vader en een zachtaardige moeder, waarbij de vader ook nog eens veel ouder was dan de moeder.

Abonneren op RSS - Column Gerrit