Keesman op kop, Karel weer op kop

Het belooft een spannend slot te worden van de 1e cyclus. Met nog 2 ronden te gaan, zijn de verschillen minimaal. Als we even de resultaten van de koplopers doorlopen over de laatste 2 ronden, dan zien we dat niemand de volle 100% wist te scoren. (op Oscar en Maarten na dan, maar die kwamen allebei maar 1 keer in actie) Dennis, 0,5 uit 2, Karel 1 uit 2, Gerrit 1 uit 2, Piet 1 uit 2 , Rob 1,5 uit 2, Kasper 1,5 uit 2, Tom 0 uit 1, Oscar 1 uit 1, Maarten 1 uit 1, William 1,5 uit 2.

 Komende week krijgt het 2e bezoek uit Volendam en zullen dus een aantal koplopers extern spelen. Belangrijk wordt dus hoe de overigen ingedeeld worden. Komt Johan Wester, komt hij niet etc.

De laatste ronde had overigens weer een aantal interessante (18 totaal) partijen. Keetman - Thomson, zeer de moeite van het volgen waard. Toen William in het toreneindspel de veilige remise haven had bereikt, smaakte het Palmpje uiterst aangenaam. William liep rond met een glimlach van hier tot Tokio. Je kan het wel Old Grady !!

Piet van Veelen zorgde weer voor een prima prestatie, door Nico Duin op remise te houden. Wat er met Gerard Groenveld aan de hand is.... zou hij verkering hebben ? Ronald "Hertog Jan" van Ewijk knoopte hem teninste makkelijk aan zijn zegekar. PC Konijn is ook nog niet helemaal waar hij wezen moet. Remise tegen Gerard Reijnen, dat moet toch beter kunnen.

Het duel van de avond was ongetwijfeld die tussen Peter Wuis en Chris Holdorp. Heeft Peter kans gehad op de overwinning ? Waarschijnlijk wel. In het verre eindspel hadden beide heren een witveldige loper en allebei nog 4 pionnen. Toen ik op de klok keek, dacht ik, waarom noteert Chris niet meer, hij heeft nog 43 minuten. Dat bleken 43 seconden te zijn, terwijl Peter toen nog een kwartier had. Dus die maar druk noteren, terwijl Chris soms à tempo antwoordde. Chris speelde het heel handig, want hij had 1 groot voordeel. De pionnen van Peter stonden op de kleur van de loper en konden dus aangevallen worden. Die van Chris stonden op zwart. Toen Chris een vrije h-pion kreeg, kreeg Peter het steeds zwaarder en dat met al die toeschouwers er omheen !! Peu nerveu van der Pik.

Toen volgde een 2e handige manoeuvre. Chris trachtte met zijn zwarte koning via de onderste rij binnen te komen om zo zijn h-pion te ondersteunen. Dat moest Peter verhinderen waarna hij in zetdwang kwam en de zwarte koning richting e- en f-pion kon wandelen. Er was geen houden meer aan. Het schaakleven kan soms hard zijn. Eerst zit je te bekeren tegen Peter Hoekstra met een rating van boven de 2000 en dan moet je tegen Chris, komt heel lekker te staan en dan verlies je uit eindelijk toch nog. Zou Chris mijn stukje gelezen hebben: Hangen blijven, hangen blijven.

Nadien nog gekeken of Peter een doorbraak had gemist via de g-lijn, maar elke keer kon Chris weer het tegendeel bewijzen.

was getekend El Canino