Sensation White

Vlak na de wedstrijd tegen Volendam gaf Gerrit aan Dennis de opdracht om een verslag van de wedstrijd te schrijven. Dennis was immers als eerste klaar en had dus alle tijd om de partijen te observeren. Wetende dat ik nooit van mijn leven als eerste klaar zou zijn, was ik het hier roerend mee eens. Ik begreep helemaal waarom we een man met zulke briljante ingevingen tot voorzitter hebben benoemd. Ik zag het al helemaal voor mij hoe ik na iedere wedstrijd weer snelschakers uit kon lachen met hun verplichting.

We schrijven vrijdag 9 februari, de avond waarop Sensation White gehouden werd in Enkhuizen. Volgens mij is Sensation White een hip dance event in de Johan Cruijff Arena, bekend van de drugs en de dance muziek. In Enkhuizen ontbrak de drugs en werd de dance ingeruild voor Nederlandstalige caranavalskrakers. Verder werden de bezoekers keurig om 11 uur opgehaald door hun papa en mama. De enige echte overeenkomst met de Amsterdamse Sensation White was de dresscode: Wit.

Onder hetzelfde dak probeerden wij een schaakpartij te spelen met Kan Tegen Verlies. Na ongeveer 5 minuten schaken begon de ellende: De vierde zet van mijn tegenstander gaf mij een voordeeltje. Het had er alle schijn van dat mijn tegenstander niet bekend was met mijn openingsrepertoire. Toen ik op zet 7 een stuk won was het onheil onafwendbaar. Deze keer was ik die loser die het verslag moest schrijven. Uit teambelang kon ik het niet maken om de opgave te weigeren.

De andere spelers waren net uit de opening en het zag er zeker niet slecht uit. Piet (op 8) had een heerlijke stelling, tegenstander Agovic had geen stuk dat lekker stond. Aan Piet de keuze om een pion op h3 of op g2 te snoepen, alle ingrediënten waren er om ook snel te winnen. William (op 6) dacht dat hij tricky stond, maar objectief was er niet zo veel aan de hand. De tegenstander van William had een kwaliteit geofferd in de wetenschap dat hij deze weer terugwon. Sandra (op 5) kwam wel iets minder uit de opening. Ze verloor een pion, al leek dat nog niet meteen een ramp omdat de pionnenstructuur van haar tegenstander niet geweldig was. Johan (op 4) had een pion meer, maar tegenstander Keesman bereidde zich voor op een serieuze aanval. Op de topborden waren de stellingen nog in evenwicht bij Gerrit, Rob en Dennis.

Diezelfde Dennis kreeg al snel een remiseaanbod. Aangezien onze kopman een echte winnaar is, weigerde hij dit uiteraard en ging hij optimistisch door voor de winst. De stelling was helaas wel remise, totdat Dennis blunderde. Tegenstander Tom Balla had een leuk trucje in de stelling gebreid met een mooi matpatroon. Wel jammer dat Dennis dit een zet te laat door had. Inmiddels had William alle dreigingen overwonnen en bleef er een stelling over die in evenwicht was. Een keurige remise was het resultaat, op zulke invallers kunnen we bouwen!

In de tussentijd werden wij getrakteerd op gehaktballetjes en op prachtige muziek. Uit de nabijgelegen zaal werden luidkeels klassiekers zoals "Ik wil seks met die kale" ten gehore gebracht. Het viel mij op dat zelfs de oudere teamleden een mooie volle haardos hebben, geen idee over wie dit nummer dus ging.

De volgende uitslag kwam op naam van Gerrit. Onze teamcaptain werd geïnspireerd door Dennis en maakte misschien nog wel een grotere blunder. Toen tegenstander Haakman een loper dubbel aanviel vergat Gerrit dat hij deze loper ook dubbel moest dekken. Met een tussenstand van 2,5-1,5 zag het er dus somber uit. Piet stond wel nog steeds op winst, Sandra iets minder en Rob nog steeds keurig remise. Johan kreeg echter een serieuze aanval over zich heen. Henk Keesman liep met Johan te spelen als een kat met een muis. Keesman kon pionnen winnen, maar ging op zoek naar een prachtige mat. Toen Johan zijn dame in het spel kon krijgen werd het iets lastiger voor de Enkhuizenaar. De witspeler bleef op jacht naar de mat en vergat dat Johan ook meedeed. Onze Johan verraste vriend en vijand met een mat-in-1. Weer een gigantische blunder: De wedstrijd werd weer spannend!

De laatste drie matadoren vochten voor wat ze waard waren. Helaas deden hun tegenstanders dit ook. De tegenstander van Piet was ongetwijfeld in zijn jonge jaren keeper geweest. Een hopeloze stelling werd gekeept en dankzij twee vrijpionnen kwam Agovic zelfs totaal gewonnen te staan. Nu was het aan Piet om een hopeloos eindspel te keepen. Gelukkig is Piet ook een taaie, onze jeugdleider wist een remise binnen te harken: 3-3.

Met alleen nog Rob en Sandra achter het bord zag het er echter somber uit. Sandra was inmiddels een tweede pion kwijtgeraakt en haar tegenstander had zijn pionnenstructuur keurig opgeknapt. Rob stond remise, tegen de sterke Van der Zee. Omdat het er bij Sandra slecht uit zag werd de remise nog even uitgesteld, maar uiteindelijk werd de vrede toch getekend. De uitslag van Sandra zou dus beslissend zijn. Haar stelling was helaas slecht, de meesten van ons zouden al lang opgegeven hebben, we kunnen trots zijn op Sandra's vechtlust. Ze bleef het proberen en wist er zelfs een matdreiging in te breien. Als tegenstander Marco Groot zijn koning op a2 zette dan wonnen wij de wedstrijd. Tot ongeloof van alle omstanders doet Groot het onmogelijke en schuift de koning naar a2! Na er een fractie gestaan te hebben wordt de Enkhuizenaar echter wakker, helaas had hij de koning nog in zijn hand en kon hij de schade voorkomen.

Zo verloren wij dus een knotsgekke wedstrijd met 4,5-3,5. De wedstrijd zat vol blunders en gekke partijen, slechts een paar partijen verliepen regulier. Niet meer dan één partij werd gewonnen door wit, het had dus toepasselijker geweest als ze Sensation Black hadden gehouden in speellocatie De Nieuwe Doelen. Ook wij kunnen op zoek gaan naar nieuwe doelen, het kampioenschap zit er voor dit seizoen niet meer in.

KTV 1 1852 Heerhugowaard 1 1836 4½-3½
1 Tom Balla 1982 Dennis Keetman 2010 1-0
2 Cees van der Zee 1997 Rob Spaans 1870 ½-½
3 Adri Haakman 1935 Gerrit van Oostrum 1951 1-0
4 Henk Keesman 1818 Johan Wester 1836 0-1
5 Marco Groot 1817 Sandra Keetman 1768 1-0
6 Vasco Metten 1825 William Thomson 1717 ½-½
7 Jeroen Graaf 1697 Kasper van der Meulen 1813 0-1
8 Nurko Agovic 1749 Piet M. Konijn 1724 ½-½

Volgende keer weer een andere schrijver,
Kasper