NHSB - Bekerfinale

Nadat het iets verlate De Uil was binnengedruppeld, kon scheidend bondswedstrijdleider Aart Strik de finale van de Beker openen. Aart heeft het stokje doorgegeven aan Gerard Groot. Hij moet gedacht hebben, met al die veranderingen op komst;
“après moi la deluge”. Vervolgens heette onze voorzitter Gerrit van Oostrom (vrij naar Warner de Weerd in de krant)(ik zou nu heel flauw het stukje kunnen larderen met allerlei naamsverschrijvingen; Dennis Keesman, Robbie Spanjaard, Johanda Wester, Sandra v.d. Meulen, e.d. maar,zoals gezegd, dat zou wel heel flauw zijn.) (Warner had zeker weinig tijd voor het artikeltje en liet tussen neus en lippen door ook nog even de situatie rond Tan/de Haas passeren.) Waar waren we gebleven ? …….alle spelers van harte welkom en hij schetste even de gang van zaken tussen de beide ronden in met betrekking tot de lunch.

Heerhugowaard lootte de eerste ronde ZSC/Saende.
Aan bord 1 en 2 ging het in de opening niet helemaal goed. Dennis werd binnen 20 zetten opgebracht door zijn naamgenoot, Rosegg. Er was een lopertje binnengeslopen op c7 en dat ging wit minimaal een pion opleveren en zwart was geheel zonder tegenspel. Ook Gerrit kampte in de opening met ruimteproblemen. “Erf” zou Jessica zeggen. Maar onze praeceptor kromde de rug, wist Dames te ruilen en knokte zich naar een dubbel toreneindspel met een pion minder. Ja, en wat is dan wijsheid. De torens er op houden of er ééntje ruilen. Gerrit koos voor het laatste en had daar later spijt van. Ben v.d. Bergh speelde het technisch vlekkeloos uit.

Het drama zat hem eigenlijk in bord 3 en 4. Op drie heeft Johan op een bepaald moment zeker het beste van het spel gehad. In gecompliceerde stellingen deden beide spelers een keer een toren in de aanbieding. Johan kwam tenslotte volkomen verloren te staan en de nul werd al gerekend. Maar zie, één kansje en Johan kon ontsnappen naar eeuwig schaak. Op vier had Kasper zich door een moeilijke openingsfase heen geworsteld. Door een slimme aanval won hij een stuk. De eer zou door Kas gered worden ! Niet dus. Met opkomende tijdnood verslikte hij zich in een onderste rij dreiging en baalde dus terecht als een stekker.

Op de andere tafels had De Uil, onder supervisie van de altijd vrolijk aanwezige non playing captain Cock Ippel, Het Witte Paard op 2-2 gehouden. En helaas voor de Zaankanters viel daar de winst van Robin Mandersloot op bord 4 af en konden we ons opmaken voor een finale tussen ZSC/Saende en De Uil en gingen Het Witte Paard en Heerhugowaard voor de troostprijzen.

Na een gezellige lunch, die door velen buiten genoten werd, het was tenslotte bijzonder fraai voorjaarsweer, konden de combattanten weer achter de borden plaats nemen. In 3 van de 4 teams waren kleine wijzigingen aangebracht. Zo speelde bij ons Rob Spaans i.p.v. Gerrit en viel Peter Roggeveen in op 4 voor Willem de Boer (bij ZSC) Ook bij Het Witte Paard 1 wijziging, waar Robin Mandersloot zijn 4e bord afstond aan Rob van Praag.

Bij de finale beginnend, toch wel een stunt denk ik van het minst favoriete team, De Uil. Met de altijd oerdegelijke Ad Reijneveld op bord 1 (in de voorronde remise tegen Chris de Saegher, de man met de persoonlijk hoogste Elo-rating) kwam Hillegom na een spannende strijd op 2-1. Huib Middelhoven moest op bord 3 ijzer met handen breken, maar de geroutineerde Willem Hensbergen gaf geen krimp en won uiteindelijk nog. 3-1 tjakka.
Heerhugowaard verloor nipt van Het Witte Paard, waarbij aangetekend moet worden dat Dennis remise uit de weg ging op bord 1 tegen Chris de Saegher en even later in de partij verrast werd door een gemene penning. Kas scoorde een halfje, Johan won en invaller Rob ging onder het juk door van Christiaan Molenaar.

Al met al een geslaagde dag. We waren natuurlijk niet favoriet en de kop in de krant was dan ook een beetje een misser…….. vind ik.

Met dank verder aan Rob van Dijk, die zijn middag opofferde om als arbiter te fungeren en natuurlijk de diverse toeschouwers, die de onzen een hart onder de riem wilden steken. Chapeau voor Linda, René en Roy voor de geweldige catering. Het was weer top !

was getekend Pietbull