Zij sjouwden van kroegie naar kroegie

Onder extreme weersomstandigheden werd op zondag 8 juli het 2e Alkmaarse kroeglopers toernooi gehouden. De hemel was blauw van oor tot oor, de zon pinkelde volop aan het zwerk en aan het eind van de dag waren er ook een aantal schakers even blauw. Er deden 3 Waardse koppels mee op een totaal van 34, iets minder dan vorig jaar. Het hadden er 4 kunnen wezen, ware het niet dat Ivar de Hoogt vast zat in de Deense ambassade en Rick Smit bezig is met de vertaling van 'Mein System' van Nimzowitsj in het Chinees.

Op een nat tijdstip op het donderdagse terras had ik me door Sjors Hes over laten halen om ook mee te doen. We wilden ons eerst in laten schrijven als Hess en Goebbels, maar hebben daar toch maar vanaf gezien, gezien het grote aantal Duitse toeristen dat Alkmaar aan het onveilig maken was.
De andere twee koppels waren Kasper en Sandra en Dennis en Robbert.

Onze eerste gang voerde ons naar de Gedempte Nieuwesloot, waar wij het in de Kleine Deugniet op moesten nemen tegen de geroutineerde Zaankanters Breedveld en Alberts. Het werd een 1-1tje, daar de tegenstander van Sjors al aan het bier ging. Dat hielp. Vervolgens terug naar het zenuwcentrum het Gulden Vlies, alwaar we het gingen opnemen tegen v.d. Pal en Weel. Sjors had al laten weten, dat hij rustig was in zijn hoofd, dat zijn karma goed zat en dat hij lekker had zitten schaken, dus dat beloofde wat. We kwamen weg met een half blauw oog. Mijn tegenstander won op een bepaald moment mijn dame tegen twee lichte stukken en had ook nog de nodige pionnetjes te sprokkelen. Ik zag de nul al aankomen........totdat mijn tegenstander te gretig was en zich pardoes mat in 1 liet zetten. Wederom een gelijkspel.

Hierna, dwars door de zonovergoten stad naar de Pilaren. Sjors probeerde hier een laag profiel te houden, want hij had er nog een rekening lopen van een paar honderd Euro, maar niets hielp. De guitige serveerster had hem al meteen in de smiezen. 'Ha Sjors, lekkere jongen, jij hier ?', was haar openingszin. Schakend in de schaduw tegen de Koedammers van Wijngaarden en Roskam. Onder het genot van een tonicje werd het onze eerste overwinning. (en na later zou blijken de enige) Sjors stond technies weliswaar straal verloren, maar ja als de klok boem zegt, is het ho !!

Voor de volgende ronde hoefden we niet ver te lopen want Café De Amstel was twee stapjes verderop. Je had het kruipend kunnen redden. Wederom twee Koedammers in de vom van John en John. (Meringa en Beerends met een d, dus geen familie van.) Het werd onze 1e nederlaag (0-2) en dat pas na 4 ronden. Dat viel ons reuze mee. Terug naar het Gulden Vlies waar Arlette ons kon mededelen dat we het moesten opnemen tegen Hopman/de Weerd. Nooit van gehoord. (dacht Sjors) Deze verloor vrij kansloos van de grote W. en toen waren alle ogen gericht op ons bord. Ik had met zwart mijn loper opgeborgen op i 9, dus buiten het gezichtsveld van Hopman en deze koos dan ook voor een foutieve afwikkeling waarbij pardoes zijn toren op a1 werd gesnoept. Hij kon direct opgeven. 1-1, mijn dag kon niet meer stuk ! Het leverde wel een daverend lachsalvo op van Warner.... en die kan lachen hoor, het Gulden Vlies stond te trillen op zijn grondvesten.

Op naar de Ritz, vlakbij, tijd voor de eerste witbiertjes !! Tegenstanders Pover/Broertjes. Helaas liet ik me vreselijk beet nemen door de tatoekoning van Alkmaar, Sjors verzachtte de pijn via een degelijke positionele remise. Leuke toko overigens, die Ritz.

Voor de laatste ronde moesten we weer naar de Gedempte Nieuwesloot, naar Café Nooit te laat. Onze tegenstanders clubgenoten Dennis en Robbert. Gevraagd aan de bar naar een witbiertje...nee, dat hebben we niet... dan maar een gewone.... was niet te zuipen. Daardoor wonnen onze tegenstanders met 2-0, anders had het wel eens andersom kunnen wezen. Ten leste male terug naar het G.V. voor de prijsuitreiking. Kampioenen werden het koppel Kevlisvili/Beerdsen, die respectievelijk 6,5 en 6 punten achter hun naam lieten noteren.

Daarna werd er nog lang, en gezellig na gekletst en bleef het nog zeer lang onrustig in en om het Gulden Vlies.

Naschrift; De term; j'adoube mag in de tegenwoordige schakerij ook vervangen worden door; Hestekmetoo...... (Of het vise versa mag is twijfelachtig.)

was getekend; Pintboel