40ste Nico Dekker Chrysantentoernooi (Gerrit ft. Jan v/d Starre)

40ste Nico Dekker Chrysantentoernooi

Afgelopen zaterdag, namelijk 22 september, stond ons jubileumtoernooi gepland. Voor de schaakvereniging was dit het tweede achtereenvolgende jaar dat we een jubileum mochten vieren. Vorig jaar bestond de vereniging 50 jaar en nu dus het Chrysantentoernooi 40 jaar.

Voor deze editie hadden wij de wethouder van o.a. sportzaken, dhr. Jan van der Starre, bereid gevonden de officiële opening te verrichten en daarna de 1ste zet van het toernooi te spelen. Dat ging niet zonder slag of stoot, want schrijver d6 moest eerst iedereen op zijn/haar plaats zien te krijgen. Toen de wethouder dan toch aan het woord kwam, besloot hij om zijn beoogde speech niet uit te spreken, maar een korte inleiding te doen en daarna de eerste zet uit te voeren op bord 1 (Maaike Keetman - Erik van den Doel).

Om recht te doen aan de goede bedoelingen van de wethouder, geef ik hier de volledige speech.

De Britse filosoof Macinthyre zei in zijn werk: "Ik leer mijn leerlingen niet om te winnen, maar ik leer ze de schoonheid van het spel." Hij gaf hierbij het voorbeeld van een docent die zijn leerlingen telkens snoep in het vooruitzicht stelde wanneer hij of zij het schaakspel zou winnen. Het gevolg hiervan was dat de leerling alles ging doen om te winnen, zelfs valsspelen!

Na verloop van tijd kregen de leerlingen de vaardigheden en combinaties door die zij nodig hadden voor het spelen van het spel. Vanaf dat moment leerden zij te genieten van het schaakspel en wilden zij zich ontwikkelen omwille van het spel, en niet langer omwille van de beloning. Wanneer je wilt bereiken dat leerlingen het schaken gaan spelen om het schaken, heb je een stevige basis nodig en een vereniging. Met zo’n basis vervul je grote maatschappelijke waardes in de gemeenschap zoals sociale binding en zingeving. In een tijd van individualisering en vereenzaming is het daarom zo belangrijk dat leden zich verbonden voelen aan een vereniging.

Nico Dekker wist dit als geen ander. Naast schaken was zijn grote passie chrysanten. De liefde en de zorgzaamheid die elke dag in zijn bedrijf en personeel stopte, zorgden voor een succesvol bedrijf, dat nu nog steeds succesvol is.

Ik zie vandaag jong en oud allen dezelfde passie voor de vereniging en het schaken. Dat verbind en zal de vereniging nog minstens 40 jaar doen voortbestaan. Daarom feliciteer ik jullie allen uit naam van het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van harte met het 40-jarig jubileum. Ik wens jullie veel plezier en passie met het schaken! Ik kan nu alleen nog maar zeggen: Let the games begin!

En zo ging het toernooi rond 10.30 uur van start.

Het toernooi verliep zonder noemenswaardige incidenten, zodat arbiter Joost Jansen een min of meer rustige dag had. Na de eerste drie ronden en de lunchpauze kwam er bij de hoofdgroep tekening in de strijd. Het was een goede dag voor Piet Peelen. Met een uitstekende overwinning in de 4de ronde op Liam Vrolijk, zette hij een grote stap richting toernooiwinst. Dat je om daadwerkelijk te winnen af en toe een beetje geluk nodig hebt zal Piet zeker onderschrijven, maar dat neemt niet weg dat hij met een fantastische score van 6½ uit 7 de terechte winnaar werd van deze editie. Gefeliciteerd! En met hem wil ik alle overige prijswinnaars hierbij nogmaals feliciteren, elders op deze site kunt u alle uitslagen en eindstanden terugvinden.

Rest mij nog alle mensen die mee hebben geholpen dit toernooi tot een succes te maken hartelijk te bedanken. Tevens nog een woord van dank voor de sponsoren. Hoofdsponsor Dekker Chrysanten, en op alfabetische volgorde de subsponsoren Dekamarkt, Delphi Grieks Specialiteitenrestaurant en Schaakopening Essenties, en last but not least de medewerkers van Café de Swan.

Uw dagvoorzitter en reporter:
Gerrit van Oostrum