Heerhugowaard 1 – Aartswoud 1

Afgelopen zaterdag(21 november 2010) moest ons eerste team tegen Aartswoud 1 aantreden. Je kunt wel zeggen dat Aartswoud voor ons om eens een goed Nederlands woord te gebruiken een angstgegner is. De afgelopen jaren werd met 6 – 2 en 6 ½ -1 ½ van deze tegenstander verloren. Dit waren echter uitwedstrijden en dat gaf moed omdat we nu een thuiswedstrijd speelden. Na een uur of twee spelen stonden de meeste borden op Johan na gelijk tot goed. Johan vond ik in een gecompliceerde stelling wat minder staan. Zo te zien zat er in elk geval wel een kleine overwinning in.

Na 3 ½ uur spelen was Ivar(bord 3) als eerste klaar. Hij was goed uit de opening gekomen en had daarna in het middenspel een kwaliteit gewonnen. Ivar wist dit voordeel in het eindspel te verzilveren(1 – 0). Karel(bord 4) zette in het middenspel een aanval op, die uiteindelijk doorsloeg(2 – 0). Na 4 uur spelen kwamen vrij snel achter elkaar een viertal partijen tot een beslissing. Gerrit(bord 2) was hiervan als eerste klaar. Hij was goed uit de opening gekomen, maar liet een goede kans liggen. In het middenspel had hij een ongeveer gelijke stelling, maar heel langzaam kwam hij toch in het nadeel. Zijn tegenstander buitte dit voordeel goed uit en won(2 – 1). Vervolgens was de partij van Jean-Paul(bord 8) afgelopen. Hij had in het middenspel een mooie aanvalsstelling opgebouwd en wist deze stelling bekwaam tot winst te voeren(3 – 1). Johan(bord 5) kreeg in de opening een ontwikkelingsachterstand in een gecompliceerd stelling. Toen zijn koning in het midden bleef staan, probeerde zijn tegenstander hiervan te profiteren door een stukoffer. Johan nam dit aan. Beide spelers hadden inmiddels veel tijd gebruikt in deze gecompliceerde stelling. In tijdnood gaf Johan materiaal weg en kon opgeven(3 – 2). Oscar(bord 6) leek in het middenspel een aardige stelling te hebben en probeerde aan te vallen, maar dit lukte niet. Hij moest toen omschakelen naar de verdediging, maar in tijdnood lukte dit niet goed waardoor de partij helaas verloren ging(3 -3).

De eerste tijdcontrole was inmiddels voorbij en dus was het van belang om de stand bij de overige borden te inventariseren. Harmen(bord 1) had in de opening een wat gecompliceerde stelling op het bord gekregen, maar kwam in het middenspel steeds beter te staan en won uiteindelijk een pion. Colin(bord 7) kwam goed uit de opening en wist in het middenspel een klein voordeeltje te behouden. Inmiddels was er afgewikkeld naar een eindspel en nog steeds stond hij iets beter. Harmen kon afwikkelen naar een eindspel met een toren en drie pionnen tegen 2 stukken en wist dit uiteindelijk na 5 uur spelen te winnen(4 – 3). Colin hoefde nog slechts remise te spelen voor de winst, maar helaas maakte hij een foutje waardoor hij een kwaliteit verloor. Hij probeerde nog lang om een remise uit het vuur te slepen, maar na meer dan 5 ½ uur spelen moest hij toch in een nederlaag berusten(4 -4).

Helaas hebben we net als in onze vorige wedstrijd tegen Kijk Uit de kleine winst die er wel in zat niet kunnen grijpen. Volgende keer uit tegen De Waagtoren 3 hopen we het beter te doen.

Bord Heerhugowaard 1 Aartswoud 1 4 - 4
1 Harmen Jonkman(2413) Michael Lie(2103) 1 - 0