Heerhugowaard 1 - MACH 2: 6 - 2

Onze eerste thuiswedstrijd in dit seizoen (en in de KNSB) was er een tegen de reserves van MACH, een afkorting van Magnus Anna Paulowna CHess. Vooraf was het al duidelijk dat zij met tenminste 3 invallers zouden komen. Deze invallers (bord 5, 7 en 8) weerden zich kranig, maar behaalden toch slechts 1 remise. Zij speelden in een redelijk normale opstelling vergeleken met hun vorige wedstrijden. Enkel op het eerste bord werd, in mijn optiek, Yoram Meijer opgeofferd.

Maar goed, op naar de wedstrijd. Ik was al bijtijds naar de Swan gekomen, zo tegen 12.30 uur. Tot mijn verbazing, ik had net pas de borden neer weten te leggen, kwamen onze gasten al binnen! Zij waren dan ook zo vriendelijk om alle stukken al op te gaan stellen. Dus toen onze spelers rond het afgesproken tijdstip binnen kwamen druppelen (tussen 12.40 en 12.45 uur), stond alles al klaar! Afijn, om stipt 13.00 uur kon ik iedereen welkom heten en met een vertraging van 2 hele minuten de wedstrijd laten beginnen.

Na een klein uurtje maar eens een rondje maken om te kijken hoe we er voor stonden, te beginnen bij het eerste bord. Martijn had al een klein plusje, Rob stond gelijk en Dennis ook, bij mij was het materiële evenwicht verbroken, maar de stelling was uiterst onduidelijk. Robbert stond gelijk, Mats iets beter, Kasper iets beter en Sandra ook. Dus zonder gekke fratsen van onze kant leek een ruime overwinning in het verschiet te liggen.

De eerste twee punten vielen kort na elkaar, al na een kleine anderhalf uur! Robbert kreeg tegen de pas 11-jarige Kay van Zalm zomaar een stuk cadeau en won, mede daardoor, vrij gemakkelijk. Maar toch was Mats nog sneller. Even leek hij wat van zijn stuk gebracht door een mopperende Siem van der Vliet. Die had al een kwartiertje daarvoor wat gezegd over het openen van een blikje Red Bull aan tafel, door Robbert (naast Mats gezeten) en begon weer te mopperen. Gelukkig herpakte Mats zich op tijd en won gedecideerd, Dus zo stonden wij al snel op een prettige 2-0 voorsprong.

Daarna was het mijn beurt. Na ca. 2,5 uur spelen berustte tegenstander Arno de Visser (88 jaar!) in remise. Aanvankelijk leek ik een makkelijke middag te krijgen doordat hij een stuk offerde voor 2 pionnen. Na een paar onnauwkeurige zetten van mij, won hij er een derde pion bij met een flinke afwikkeling. Daarbij moest ik alle zeilen bijzetten om het droog te houden. De slotstelling was duidelijk beter voor hem, maar waarschijnlijk niet meer te winnen, pfffff... Een, wat mij betreft, blauw oog remise!

Niet al te lang daarna zette Martijn ons al dicht tegen de wedstrijdwinst aan door te winnen. Tegenstander Yoram Meijer had een kwaliteit geofferd om erger te voorkomen, maar dat bleek slechts uitstel van executie. Hij moest de pijp aan Martijn geven. Nog eens een half uurtje later twee uitslagen kort na elkaar. Sandra wist geen bres te slaan in de stugge verdediging van Henk Bouwmeester (een ver familielid van de Prismaboekjesschrijver Hans), en berustte in remise. Broer Dennis speelde tegen hun sterkste speler Henk Bermon. Dat ging eerst vrij moeizaam, maar in een sterk gereduceerde stelling kon hij ook nog een toren incasseren. Dat was teveel voor de Schagenees (of Schagenaar?) en het werd daarmee 5-1 voor ons.

Resteerde nog de partijen van Kasper en Rob. Kasper stond al de hele partij beter, en maakte dat tactisch keurig af, dus 6-1. Tenslotte Rob, hij moest al een hele tijd een lastige stelling keepen, het was al snel een moeilijke partij geworden en dat bleef het. Aan het einde had hij nog een miniem kansje, maar dat werd door Marcel Scholten keurig teniet gedaan. Daarmee kwam de eindstand wederom op 6-2 voor ons.

Rest mij nog onze arbiter Rob van Dijk te bedanken. Hij had een rustige middag. Ik geef hier de persoonlijke resultaten.

Heerhugowaard 1 1799 MACH 2 1608 6-2
1 Martijn van Hout 1866 Yoram Meijer 1538 1-0
2 Rob Spaans 1854 Marcel Scholten 1736 0-1
3 Dennis Keetman 1985 Henk Bermon 1823 1-0
4 Gerrit van Oostrum 1940 Arno de Visser 1733 ½-½
5 Robbert van Doorn 1513 Kay van Zalm 1-0
6 Mats Bakker 1711 Siem van der Vliet 1575 1-0
7 Kasper van der Meulen 1792 Ed Oostenbrug 1420 1-0
8 Sandra Keetman 1729 Henk Bouwmeester 1431 ½-½

Toen wij de overige uitslagen in onze groep onder ogen kregen, werden wij verrast door het puntverlies van Opening '64 tegen het 4de van Almere. Dat wordt onze volgende tegenstander, dus we zijn gewaarschuwd.

Ik geef hierbij nog de uitslagen en de tussenstand.

Caïssa 5
Bergen 2
2½-5½
Caïssa Eenhoorn 3