Met een omweg naar de kust

Terwijl de inwoners van het rustieke kustplaatsje Wijk aan Zee een paginagrote brandbrief (toepasselijk bij een asregen) in de Volkskrant publiceerden, wordt hun dorp de maand januari een bedevaartsoord voor schakers. Beiden, asregen en schaaktoernooi, worden mede mogelijk gemaakt door het Tata Steel concern. Maar laten wij ons beperken tot het schaakgedeelte.
Zoals elk jaar doen er flink wat Waarders mee aan het Tata Steel Tournament oftewel het onvolprezen Hoogovens-, dan wel Corustoernooi. Voor de doordeweekse vierkampen waren er dit jaar drie schakers gezamenlijk afgereisd naar Wijk aan Zee. Wie dat waren? Welnu: Piet M Konijn hierna te noemen Petit Piet (ook PP kan), Martijn van Hout die we Montere Martijn noemen (ook MM kan) en ondergetekende die de naam Grote G (of GG) al heeft meegekregen van PP.
Welgemoed op weg met z'n drieën op de maandagochtend, we hadden in de planning om zo rond 11.40 uur bij de speelzaal aan te komen, maar dat pakte toch wat anders uit. Een uurtje eerder vond er een ernstig ongeluk plaats op de route. Een auto, komend vanaf Wijk aan Zee, was in volle vaart de rotonde op de uitvalsweg opgereden en daarbij even niet gezien dat er al een auto reed. Hij ramde die vol in de zijde...
Gevolg: 1 dode en 1 zwaargewonde en de rotonde voor alle verkeer afgesloten. Overigens, dat er een dode te betreuren viel, hoorden wij dat pas veel later. Dat betekende voor ons en nog een grote groep schakers een forse vertraging.
Wij kwamen dus veel te laat aan bij de Moriaan, zo rond 12.30 uur. Uiteindelijk besloot de wedstrijdleiding om de amateurs niet om 13.30 uur, maar om 14.30 uur te laten beginnen.
MM zat in groep 4G en kwam daar onder andere een oud-clubgenoot van mij (van HMC Den Bosch) tegen, namelijk Loek Mostertman. In mijn HMC tijd was hij een vaste waarde voor het 1ste team, maar ja, ook voor hem gaan de jaren tellen. GG tenslotte mocht het proberen in groep 3B.
Voordat wij goed en wel bezig waren (zoals gezegd een uur later), was de vrede bij Giri - Mamedyarov al getekend. De Azerbeidjaan had in recordtijd twee pionnen geofferd (huisvlijt) die Giri later weer moest teruggeven om erger te voorkomen. Wat toen resteerde was een remise-eindspel. Terug naar ons. PP had een snelle partij met een beoogd fraai matje (al gepubliceerd op de HHW-site). Helaas gaf de lafaard (zijn tegenstander, niet PP) net daarvoor op. Ook MM zegevierde. Dat duurde een flink stuk langer dan bij PP, maar minimaal even overtuigend. GG tenslotte, speelde een vrij bloedeloze remise tegen een (voor) naamgenoot uit Maarssen. Met 2½ uit 3 partijen was deze start goed te noemen, en dat doe ik hierbij dan ook. Het was goed!
De volgende dag begon een stuk prettiger qua reis. De partijen hadden enige gelijkenis met die van maandag, althans, tot op zekere hoogte. PP won wederom vrij snel en was dus al hard op weg om groepswinnaar te worden. MM kreeg met goed positiespel een hele mooie stelling in handen, maar door opkomende tijdnood ging hij in de fout en verloor nog! Tenslotte GG, die na een slordige damezet zijn tegenstander in het zadel had geholpen. Dat resulteerde in stukverlies, weliswaar voor twee pionnen, maar toch. Door inventief verdedigen en een beetje hulp van de tegenstander kwam hij in het verre eindspel toch nog weg met een remise. Dus deze dag 1½ uit 3. Dat kon en moest beter!
Dag drie was een rustige vanwege Chess on tour Alkmaar. Het bleek dat de challengergroep gewoon in de Moriaan was gebleven, maar daar kwamen in hoofdzaak spelers kijken die aan het toernooi meededen. Rustig dus! Voor ons dus alweer de laatste ronde. PP mocht met zwart Ronald Kamps bekampen, die met 1 punt de 2de plaats bemenste. De andere twee hadden ieder een halfje, dus buiten beeld voor de groepswinst. Na een meer spannende dan fraaie partij werd tot remise besloten. Daarmee was PP als 1ste geeindigd en dus gepromoveerd. Proficiat!!
MM stond al snel gunstig en won bovendien nog een pion. Zijn partij duurde wel erg lang, maar leverde door nauwkeurig spel van MM de verwachte winst op. Hij kwam daarmee op 2 punten, evenveel als zijn beul van een dag eerder, de reeds eerder benoemde Loek Mostertman.
GG had lang uitzicht op een vol punt, remise vond hij niet goed genoeg (in dat geval waren allevier de spelers op 1½ punt gekomen), maar wikkelde verkeerd (te veel geruild) af. Hij verloor daardoor en eindigde dus op 1 punt als 4de in zijn groep. Deze laatste dag eindigde dus met een mooie 2 uit 3.
Bij dit hele verhaal vergeet ik nog te vermelden dat er nog een clubgenoot meedeed, waarschijnlijk omdat we hem pas in de Moriaan tegenkwamen. Dat was Jan Barteling, hierna te noemen Joviale Jan, oftewel JJ. JJ speelde ook in de 4de klas, en wel in groep D. Hij scoorde, net als GG, slechts twee remises en een onfortuinlijke verliespartij.
Al met al een leuke belevenis, tot nu toe had ik altijd de weekendvierkampen gespeeld. Misschien volgend jaar beiden of wellicht een keer de tienkampen proberen. Afijn, het toernooi begon dus in mineur, maar eindigde voor PP en MM in majeur (geen farce!).
En dan nog even dit:
Een hoogovenslak uit het dorp Wijk aan Zee
Deed met het Tata Steel Chess toernooi mee
Zijn partijen waren allen erg kort
Hij veegde iedereen van het bord
Hij ging naar huis met een mooie trofee
Uw scribent van dienst was GG