Nicknames, darten en ook nog schaken: HHW 1 - Aartswoud 2

De afgelopen week werd ik getriggerd door een stukje van PP over nicknames van bekende snookerspelers. Dat dan weer naar aanleiding van mijn laatste tukje over Murphy's law. Daarbij had hij een, wat mij betreft niet te missen, naam niet genoemd. Namelijk: The thunder from Down Under. Dat is dan .... R........
Zo zijn er natuurlijk in elke sport wel markante figuren die als vanzelf een bijnaam krijgen. Wat bekende nicknames? Bij wielrennen zijn bijvoorbeeld De Kannibaal, De Das en De Adelaar van (meerdere plaatsen) bekende namen. Kent iemand nog die van Hoogerheide? In het voetbal kunnen ze er ook wat van. Ook hier een kleine greep: De Lama, Das Ungeheuer, Het Kanon, De Kromme en Der Kaiser. Bij het darten is het ongewoon als je geen nickname hebt. Iedereen heeft er daar eentje, lopend vanaf The Power tot en met Barney. Voor schakers geldt dat in mindere mate hoewel er wel een aantal te benoemen zijn. Op onderstaande foto's respectievelijk: Het Beest van Bakoe (Kasparov), De Tovenaar uit Riga (Tal) en The Best of the West (Timman).

Het lijkt mij wel leuk om voor de schakers uit ons eerste team een nickname te bedenken. In een grijs verleden heeft iemand (ik meen mij te herinneren dat dit Jean-Paul was) mij eens Houdini genoemd. Dit was naar aanleiding van enkele miraculeuze ontsnappingen, meerdere malen leverde dat zelfs winst op. Maar ik stel wat anders voor. In een stukje over het TataSteel toernooi heb ik al wat balletjes opgegooid naar aanleiding van Piet zijn schrijfsels. Piet noemde mij allang Grote G, kortweg GG. Ik heb toen wat balletjes opgegooid. Zo werd Piet zelf Petit Piet (PP), Martijn van Hout Montere Martijn (MM) en Jan Barteling Joviale Jan (JJ). Voor ons team heb ik er ook een paar bedacht:

Dennis Keetman wordt Dominante (op het bord) Dennis (DD);
Rob Spaans wordt Robuuste Rob (RR);
Mats Bakker wordt Dartele Mats (DM) MM was al vergeven, vandaar;
Kevin Tan wordt Kolossale Kevin (KK);
Kasper van der Meulen wordt Regelende Kasper (RK);
Sandra Keetman wordt dan Sympathieke Sandra (SS);
Robbert van Doorn wordt Kamikaze (in zijn partijen) Robbert (KR).
Met dit intro ga ik gemakshalve voorbij aan de aan mijzelf gestelde opdracht: Maak een verslag van de wedstrijd HHW 1 - Aartswoud 2. Oké, hierbij dan een poging tot verslaglegging van dit gebeuren. Overigens waren wij niet de enigen die aanwezig waren om hun sport uit te oefenen. In het café werd een dartwedstrijd gespeeld die eveneens om 13.00 uur van start ging. Met enige regelmaat steeg dan ook gejuich op na een geslaagde dubbel (denk ik). Shakers zou dat niet uit mogen maken, wij kunnen ons immers goed concentreren!! Het helpt je wel als je bepaalde toonhoogtes niet meer kunt horen, zoals schrijver d6.
Afijn, de wedstrijd dus, deze keer maar eens op chronologische wijze. Als eerste (en dus veroordeeld tot het schrijven van een verslag en het tijdelijke teamleiderschap) ging de klok stil bij GG (schrijver d6 dus). In een gelijke stelling met wel wat ruimtelijk voordeel maakte tegenstander TM een mispeer die hem meteen de partij kostte. Dat was al binnen twee uur spelen! Later bleek dat de Aartswouders at zij niet bepaald hun dag hadden, want de volgende die zich misrekende was PC (Murphy slaat weer toe), spelend tegen MM op het bord naast het mijne. Ook daar was het meteen over en daarmee dus een 2-0 tussenstand. Niet lang daarna deed "invaller" KK (Welcome back my friend, tot the show that never ends) een duit in het zakje door LB te verschalken. Ook weer kort daarna werd de vrede getekend bij RK tegen DV. Dat ging dus de goede kant op, in ongeveer 2½ uur al 3½ punt binnen.
De overige vier partijen duurden beduidend langer, getuige de volgende uitslag die ongeveer een uur later tot stand kwam. Het was SS die het benodigde punt voor wedstrijdwinst binnenhaalde. Zij stond al lange tijd materiaal voor, maar tegenstandster JS bleef zich lange tijd taai verdedigen. De "ladiesbattle" werd dus voor ons een punt. RR was de volgende, maar helaas verloor hij. Tegenstander JS maakte zijn voordeeltje op fraaie wijze af en ree daarmee de eer voor de bezoekers. DD speelde remise tegen Hensbroeker EvT. het was zijn eerste (halve) puntverlies! Met dat halfje mocht hij zijn handen dichtknijpen, want EvT had op meerdere momenten winnend voordeel kunnen krijgen. Daarmee kwam er dus een 5-2 tussenstand op het scorebord met alleen DM nog bezig. Hij zit niet zo vaak tot het laatst bezig, maar tegenstander RvI probeerde nog lang een stelling die erg remise-achtig oogde te winnen. Uiteindelijk berustte hij toch maar in remise. Pfff, dit had ook zomaar heel anders uit kunnen pakken, maar goed dat Murphy aan de andere kant zat vandaag!!
Resten mij nog de cijfertjes op te hoesten, te beginnen met onze wedstrijd.

Heerhugowaard 1883 Aartswoud 2 1719
5½-2½
1 Dennis Keetman 2005 Erik van Tooren 1941
2 Rob Spaans 1856 Jasper Seelemeijer 1847
3 Martijn van Hout 1847 Peter Couwenhoven 1630
4 Gerrit van Oostrum 1911 Toine Molenaar 1778
5 Kevin Tan 2192 Lukas Boots 1779
6 Mats Bakker 1734 Rik van Ingen 1745
7 Kasper van der Meulen 1803 David Verweij 1643
8 Sandra Keetman 1713 Jessica Stratmann-Koning 1392
De overige uitslagen van deze speelronde waren als volgt:

Caïssa-Eenhoorn 3
Bergen 2
3½-4½
Opening '64 1
Caïssa 5
4½-3½
MACH 2
Almere 4
5½-2½

1. Opening '64 1 9 - 25½
2. Heerhugowaard 1 8 - 25
3. Bergen 2 8 - 23
4. Caïssa Eenhoorn 3 5 - 20½
5. MACH 2 4 - 17
6. Caïssa 5 2 - 17½
7. Almere 4 2 - 17
8. Aartswoud 2 2 - 14½
Met nog 2 wedstrijden te gaan is het zowel boven- als onderin nog spannend. Onze volgende is naar Amsterdam om Caïssa 5 te bestrijden, een wedstrijd die voor beide teams van groot belang is.
Uw scribent;
Schrijver d6 oftewel GG