Caissa 3 – Heerhugowaard

Spektakel tot na de laatste seconde

Een verlaat verslag van uwe nederigheid pietbull.

Het is dinsdag 8 februari en we motten uit naar Caissa 3. Dat (dinsdag) betekent geen Nico Duin achter het bord, maar ja, of dat zo erg is…..Invaller voor hem is “good old” Anton Molenaar. We spoeden ons in de bolide van TC van Oostrum richting de Huesmolen en Kasper probeert ons te volgen. Aangekomen blijkt het volle bak te zijn bij de Horinaren, want ook Caissa 1 speelt een thuiswedstrijd. Wij denken, MSC, dat kon wel eens een spannende zit worden. Niets was minder waar. Rond kwart voor elf was die wedstrijd geheel geklaard en toen zaten de onzen (en de hunnen) nog in heftige tijdnoodduels bezig te zijn. (Ha, ha..) Ook Caissa 3 had een invaller want Ton van Dijk was daar nodig in het 2e team dat uit speelde (bij Oppositie of P’end of zo, maar dat doet er niet toe….) Hoe het ook zij het werd een spannende zit. Eerst kwamen er twee halfjes op het scorebord. Ralph Versluis (Oud Caissiaan !) tegen Arend Stapel (Oud Heerhugowaarder !!) Kasper tegen Jan Haijer (over “good old” gesproken !!) Daarna volgden de enige twee beslissingen. Invaller Toon had heel mooi aanvallend spel, maar kwam er uiteindelijk toch niet door. Hij had een sterke tegenstander. Bij Mats was het ratingverschil zo’n 200 punten, maar reputaties zeggen Mats nou eenmaal worst. Hij vond zijn draai tegen Co Buijsman (van de krant) en wist de witte monarch ergens op de g-lijn mat te zetten. 2-2 gelijk en nog 4 te gaan. Chris Holdorp had aldoor een geweldige drukstelling gehad tegen Aad Laan, maar om één of andere rede toch niet de beslissende tik uit kunnen delen. Akkoord, combinatoir wordt Chris sterker, maar het kwam er deze keer niet uit. Het had in het eindspel vreselijk mis moeten gaan want Aad hield een vrije a-pion over die, zoals wij later beanalyseerden, niet meer te stoppen was, maar Aad zag het allemaal niet. (Tijdnood breekt wet..) Moeizame remise verder van Rick op bord 1, spektakel op 2 waar Willem v.d. Akker met een stuk meer door zijn vlag heen ging, maar… ook tegenstander Roos al door de vlag bleek te zijn gegaan. Reglementen erbij, scheidsrechter, gele kaarten, rode kaarten, dreigend gemurmel, half half. Ook PK 1 kwam tot dit resultaat, na echter langs de klippen van de afgrond te zijn gegaan. Hier had 0-1 voor Caissa geen vreemde uitslag geweest.

In deze stelling (P.Konijn 1 – F.Kragten) verzaak ik mijn loper te ontpennen met Ke3 en speel 52.Pe5 Lb5, nu ga ik een stuk verliezen dus er is maar 1 hoop, 53.g6 en het wonder geschiedt, zwart speelt: 53. … Txe2+, 54 Kf3 waarna zwart tot de ontdekking kwam dat het lastig was de g-pion te stoppen. Er volgde nog 54. … Ke7, 55.g7 Txf5, 56.g8D Td5 en er werd tot remise besloten. De zwarte stukken zijn voldoende te dekken en met beiden 2 minuten op de klok geloofden we het wel. Slaat zwart natuurlijk op de 52e zet met zijn loper dan kunnen de stukken in het doosje, want dan is de vrije g-pion makkelijk te stoppen, zowel door de toren als door de loper. Ik kom weg met een mazzeltje…..en een blauw oog !!

Gedetailleerde uitslag, voor wie dat op de site van de NHSB nog niet heeft bekeken volgt hier.

Bord Caissa 3 Heerhugowaard 2 4 - 4
1 Lex Griffioen (1739) Rick Smit(1658) ½ - ½
2 Gerrit Roos (1730) Willem v.d. Akker (1906) ½ - ½
3 Frans Kragten (1751) Piet Konijn 1 (1786) ½ - ½
4 Arend Stapel (1713) Ralph Versluis (1741) ½ - ½
5 Aad Laan (1682) Chris Holdorp (1630) ½ - ½
6 Co Buijsman (1660) Mats Bakker (1462) 0 - 1
7 Jan Haijer (1636) Kasper v.d. Meulen (1470) ½ - ½
8 Erwin Brouwer (1729) Anton Molenaar (1562) 1 - 0

Donderdag kunnen we thuis een poging doen het 2e klasse schap te continueren (mooi woord) Dat moeten we dan doen door winst op hekkensluiter Schaakgroep Koedijk. We zijn compleet, alleen Rick kan niet spelen en daarvoor hebben we een goede invaller in Adri Maijers.