Robert Drenth

Al enige jaren piekerde ik me suf. Hoe zou het gaan met Roberth Drenth ? Na zijn verhuizing naar Stadskanaal leek het alsof hij van de aardbodem was verdwenen. Robert verhuisde eerst van Heerhugowaard naar Haarlem. Dat paste goed bij hem, tenslotte was hij een geboren en getogen Amsterdammer en via zijn schrijvens ben ik veel te weten gekomen over Amsterdam en Haarlem. Hij schreef ongeveer iedere twee weken een kantje vol over zijn wandelingen door Amsterdam. Dat verstuurde hij naar een 20 tal adressen. Veelal zaten daar nog foto's bij of krantenknipsels, ja zelfs een kopie van de kassabon als hij eens een broodje gezond had genomen bij een etablissement of een borrel of glas droge witte wijn, als hij de thuisreis weer aanvaarden ging. Hij stond bekend om zijn verslagen in de clubbladen van de verenigingen waarvan hij lid was. In Haarlem was dat HWP. Dat waren lang niet altijd verslagen met schaken als onderwerp. Nee, Robert maakte er gebruik van om er een veel bredere inhoud aan te geven. Zo gaat een artikel uit juni 2001 over zijn Opa-zijn !! Hij heeft kleinkinderen op Texel en ... in Singapore. In Singapore heet hij: "the honolable cheng Lo-but".

Ik besluit via internet te kijken of ik aan zijn telefoonnummer kan komen. In Stadskanaal vindt ik inderdaad zijn telefoonnummer, maar als ik bel wordt er opgenomen door een stugge Groninger die duidelijk niet Robert Drenth is. Verhuisd of niet meer in leven, schiet er door mijn hoofd. Ik durf niet verder te zoeken. De zaak blijft liggen totdat ik weer op speur ga. Via een advertentie in de Volkskrant kom ik er achter dat Robert op 81 jarige leeftijd is overleden.
Ik hoop dat hij de laatste jaren nog goed heeft doorgemaakt in het verre, koude Stadskanaal. De reden van zijn verhuizing heb ik nooit direct begrepen, het moet iets met familie omstandigheden te maken hebben gehad.

was getekend; Piet Konijn