Komkommertijd 2

In de boekenrij van Peter Vogelenzang zitten een aantal toernooi bulletins o.a. van het IBM toernooi uit de jaren 70. Eéntje wil ik er speciaal uitlichten, die van 1975. Het boekje begint met een pagina grote foto van Borislav Ivkov........EN DIE DEED NIET MEE !! Toch leuk om een niet deelnemer op te nemen. Wat was het geval, Ivkov moest op het laatste moment verstek laten gaan. Vraag. Zou Ivkov geweten hebben dat hij in het toernooiboek stond ?

Invaller voor Ivkov in de hoofdgroep werd zijn landgenoot Raicevic. (U weet wel, Racefiets) In het boekje van de hand van Orbaan zijn ook opgenomen partijen en uitslagen uit de B-groep + de winnaars van alle vierkampen. Ook de causerie van Bouwmeester op de rustdag over een partij tussen de 18 jarige Nimzowitsj en de veel oudere Tarrasch is opgenomen. Er staan wel een paar typfoutjes in, maar dat bomt niet.

De volgende Nederlanders deden in de hoofdgroep mee: Ree, Timman, Böhm en de pas gearriveerde Sosonko. Quizvraag 1. Wie van deze vier eindigde het hoogst ?

Quizvraag 2. Wat was de 1e prijs (in guldens hè......)

Een aardig openingsboekje uitgegeven bij New in Chess is het boekje 1.Pc3, The van Geet Opening geschreven door de meester himself. Als het dan toch een openingsboekje moet zijn, dan zou ik deze kiezen.

Voor de lezer kunnen we aanbevelen: 30 jaar topschaak van Jules Welling. Verhalen over de grote jongens die Jules in zijn leven als schaker/journalist heeft ontmoet. Ieder hoofdstuk heeft een aparte naam, die slaat op gebeurtenissen met betreffende Grootmeester/Meester + de geboortedatum (en eventueel overlijdensdatum) van de persoon.

Voorbeeld: Hoofdstuk Viltjes, Miquel Quinteros, 28-12-47

Was getekend: Pietboek