Eeuwig schaak

Zoals alle clubgenoten zullen weten, is oud-lid Henk Rijksen afgelopen voorjaar op 90-jarige leeftijd overleden. Op de clubavond van 28 maart hebben we een minuut stilte gehouden en nog steeds staan we regelmatig stil bij het schaakplezier dat Henk uitstraalde. Henk schaakte al ver voordat mijn ouders het daglicht zagen, zelf heb ik Henk dus alleen gekend gedurende de laatste jaren van zijn schaakleven. Ik denk dat ik namens velen spreek als ik de wens uitspreek om ook nog zo gepassioneerd te schaken wanneer wij een dergelijke leeftijd weten te bereiken.

Gedurende de laatste jaren dat Henk lid was van sv Heerhugowaard ging zijn gezondheid achteruit. Helaas was Henk hierdoor regelmatig genoodzaakt om de clubavond over te slaan. In deze periode had ik over de mail regelmatig contact met Jeltje, de vrouw van Henk. Een paar weken geleden vrolijkte een nieuwe mail van Jeltje mijn mailbox op. In zijn schaakcarrière had Henk een heuze bibliotheek aan schaakboeken verzameld, de vraag was of ik interesse had om deze boeken een nieuw leven te geven. Nadat eerst Henks schaakvrienden met grote boodschappentassen interessante boeken hadden uitgezocht, konden wij de overgebleven schaakboeken meekrijgen voor onze clubgenoten.

Vanmorgen reisden Maarten en ik nieuwsgierig af naar Stompetoren. We hadden een paar tassen mee, in de veronderstelling dat we daar wel genoeg aan hadden. Niets bleek minder waar! In totaal waren er nog 175 schaakboeken over en bijna allemaal in zeer goede staat. Er is een grote variëteit, van openingsboeken tot toernooiboeken, van Nederlandstalig tot in het Hindi.

Mocht je interesse hebben in één of meerdere boeken, dan mag jij de nieuwe eigenaar worden! Als je er net zo zorgzaam mee bent als Henk dan kunnen de boeken nog vele generaties mee. Vanmiddag hebben (sowieso) Piet de Haas, Piet M. Konijn, Henk de Waal, Peter Wuis en Lucas Oliveira al enthousiast een paar boeken uitgezocht (ik ben niet de hele middag gebleven, wie weet nog wel veel meer). Toch zal er vast nog voor ieder wat wils overblijven.

Rest mij natuurlijk onze dank uit te spreken aan Henk en Jeltje Rijksen. Op deze manier blijft Henk nog dichter in onze gedachten, er gaan nog heel lang schaakliefhebbers plezier beleven aan deze mooie boeken!

Met vriendelijke groet,
Kasper

PS. Foto's van de boeken:

Opgepast voor Mats, hij heeft een stel openingsboeken mee genomen !!