A night to remember

Donderdag 17 oktober 2019, tegen 8 uur 's avonds. De wekelijkse clubavond staat op punt van beginnen. Voor deze avond staat er van alles op het programma. Zo spelen ons 2de en 3de team hun eerste competitiewedstrijd van dit seizoen, staan er nog 7 partijen voor het interne bekertoernooi en ook nog 9 partijen voor de interne competitie gepland. Dus heel wat Waarders actief!

Het 2de team was al een tijdje onderweg naar Purmerend om aldaar hun 5de team te bestrijden. Overigens zit ook hun 2de team in deze groep! Het 3de speelde dus thuis tegen het 3de team van Magnus/Anna Paulowna. In beide teams waren/zijn enkele nieuwe spelers opgenomen. In het 2de zijn dat Lucas Oliveira, die vorig seizoen al een paar invalbeurten had gehad, en Dale Neijzing, die een van onze echt nieuwe leden is. Want in het 3de zijn weliswaar twee nieuwe gezichten te zien, maar beiden zijn oud-leden, n.l. Jasper van Vianen en Mick Roukema. Beiden hebben hun eerste zetten gespeeld bij de jeugd van Heerhugowaard onder de bezielende leiding van Piet Konijn, kortweg PP. Zoals u hopelijk begrijpt, wordt dit geen verslag van een wedstrijd of van de interne competitie dan wel bekercompetitie, maar eigenlijk van alles wat. Pff je moet dan wel veel ballen hoog zien te houden...

Afijn, het 2de dus naar Purmerend, daarover later in dit stukje meer. Dus toch maar eens kijken hoe het 3de het er vanaf gaat brengen. Dat zag er op papier niet goed uit. Op elk bord, behalve bij Jasper, hadden de Schagenezen (of Schagenaren?) een flinke voorsprong qua rating. Ja, Jasper is een verhaal apart. Op papier zou hij zo maar in het 1ste komen! Maar in praktijk is dat niet zo'n goed idee. Vanwege zijn rating (1724) moest er voor hem dispensatie worden aangevraagd. Dat heb ik gedaan, en gezien mijn argumentatie, hebben we dat ook gekregen.

Afijn, we springen een uurtje verder de avond in. Zo rond de klok van negen kwam op de meeste borden al wat tekening in de strijd. Gerard Reijnen had een stuk verloren (weggegeven volgens hemzelf) en stond derhalve slecht. Hetzelfde gold voor René Groenendijk, die soms briljante momenten kent. Helaas kende hij die momenten deze keer niet. Nieuwkomer (of noem je een oud-lid een oudkomer??) Mick Roukema kreeg een forse koningsaanval over zich heen, en ook dat zag er behoorlijk ernstig uit. Bij de andere drie, Jasper van Vianen, Justin van Ingen en Auke Nicolai leek de zaak nog goed in evenwicht. Maar, zoals gezegd, werden er nog wat partijen gespeeld deze avond. Voor de 1ste ronde van de interne bekercompetitie stonden een paar aardige ontmoetingen geboekt. Op voorhand waren daar een paar interessante partijen bij, o.a. Siem Appelman - Chris Holdorp en Kasper van der Meulen tegen Rob Spaans. De andere vier partijen leken op voorhand een gelopen koers. Ik zeg leken, maar dat bleek slechts schijn. Daarover later meer. De negen partijen interne competitie waren ingedeeld op de bekende wijze, dus geen gekke confrontaties. Of het moest zijn dat een van onze nieuwe leden, Ronald Brink, pas na zijn partij er achter kwam dat hij niet tegen Tom Lambooij had gespeeld, maar tegen Nico Duin!

Meestal komen tussen 9 en 10 uur de meeste uitslagen tot stand. Deze avond vormde daarop geen uitzondering. Ik begin maar weer bij de wedstrijd van het derde. Zoals al werd gevreesd konden René en Gerard het niet bolwerken. Zij beiden verloren zonder nog echte kansen gehad te hebben. Wij allen dachten dat Mick eenzelfde lot was beschoren. Maar dat was een misgedachte. Hij wist op miraculeuze wijze te ontsnappen naar een remise!! Je ziet maar, niet te snel opgeven! Jasper, Justin en Auke stonden alle drie nog gelijk. Voor minimaal 1 matchpunt moesten er nog tenminste 2 keer gewonnen worden. Gezien de stellingen leek dat geen reële optie, maar zoals gezegd, je weet het maar nooit.

Dat je niet te snel de handdoek moet gooien bewees Roy Rietbergen, Tegen Karel Keesman leek hij al snel verloren te staan, en objectief gezien was dat ook zo. Karel had zijn dame gewonnen, maar wel tegen een loper en een toren. Toen Roy er later in de partij een pionnetje bij won, had Roy toch weer enige compensatie, temeer omdat zijn twee torens goed samenwerkten. Ik heb er verder niet zoveel van meegekregen, maar toen ik op eens een kijkje ging nemen zag ik tot mijn niet geringe verbazing dat Karel in een matnet zat! Dat mat was alleen nog te voorkomen als de dame tegen een toren werd gegeven. Er resteerde dan een verloren eindspel voor hem! Aldus geschiedde en daarmee was een daverende verrassing een feit! Goed nieuws hierbij is dat de Swan de zaalhuur voorlopig niet verhoogt! Ik vermoed dat beiden een onrustige nacht hebben gehad na zo'n pot!

Bij de beker verder geen verrassingen. Na de remise bij Kasper en Rob moest daar natuurlijk gevluggerd worden. Daarbij trok Kasper aan het langste eind. In de interne competitie toch ook wel wat mooie uitslagen. Het bleek een goede dag voor de zwartspelers te zijn. Van de 5 beslissingen werden er 4 met zwart geboekt. Overigens was dat bij het bekertoernooi ook zo. Bij de interne won alleen Patrick Westermolen met de witte stukken. Volgens de wandelgangen was dit zijn eerste overwinning intern. De zwartoverwinningen kwamen voor rekening van Jessica Sijs die Willem Groot het nakijken gaf. William Thomson versloeg Emiel Piek, Bert van Brenk deed dat met Tom Lambooij en Rob van Dijk won van Hans van Koningsbruggen. Voeg daarbij dat schrijver d6 het Piet Konijn behoorlijk moeilijk maakte, maar toch in remise berustte.

Terug naar het 3de. De gememoreerde hele punten kwamen er uiteindelijk niet, dat was jammer. Maar ook kwam er geen nederlaag meer bij en dat was natuurlijk goed. Feit is wel dat je dan aan de verkeerde kant van de streep blijft. Het werd dus een 2 - 4 nederlaag. De tegenstander bleek net een maatje te groot. Jammer, maar de volgende keer beter!

Tegen het einde van de avond kwamen er nog een paar spelers van het 2de binnen zetten. Zij hadden gewonnen met 3½ - 2½. Dat had volgens hen veel meer moeten zijn. O.a. Maarten verloor op tijd in een minimaal gelijke stelling. Na het checken van de uitslag op de site van de bond bleek de overwinning niet meer zo geweldig. Liefst 270 ratingpunten gemiddeld per bord waren wij hoger dan de Purmerenders. Op zich maakt dat niets uit, de wedstrijd werd gewonnen, en daarmee is het 2de nu het eerste team dat punten pakt. Maar de uitslag had inderdaad wel wat hoger mogen zijn! Met deze enigszins zure constatering wordt het tijd om de pen neer te leggen, hetgeen ik bij deze doe.

Schrijver d6 was Gerrit van Oostrum