A (k)night at the Opera

We schrijven donderdagavond 12 dec. Na een weekje rust, Sintemepiet, de 2e ronde intern en een volle bekerronde. Onze partij zit ingemetseld tussen van Diepen - Wester enerzijds en Tan - van Brenk anderzijds, maar daarover later. We hebben bezoek van de Waagtoren N5. Zij dienen Heerhugowaard N3 van het lijf te houden. Ik wil Ronald Brink en Piet C. Konijn verwijderen, denkend dat zij daar hun interne partij spelen. Waar bemoei ik me ook mee, Ronald zit op bord 6 van de Waagtoren en Computer Piet is invaller. Op bord 2 een pikant treffen tussen René Groenendijk en Ronald Kamps. De mannen zijn collegae. "Wie verliest doet morgen de k.. wijk". Interim wedstrijdleider extern en trouble-shooter over-all, Kasper opent de wedstrijd. De klokken gaan aan. De muntjes worden verdeeld. Siem Appelman loopt er wat verloren bij. Tegenstander Lucas is niet op komen dagen. Dan maar in het Café naar de voetbal kijken.

Ik heb me intussen tegenover alles kunner Roy Rietbergen genesteld. Met darten wordt het 6-0, met biljarten misschien 30 - 4 (driebanden). Misschien dat ik met sjoelen een kleine kans maak. Nou, dan moet het maar met schaken gebeuren. Roy heeft, gezien de bekerregeling aan remise genoeg om door te gaan. Ik zal hem eens schaken leren. Naast ons zijn Kevin Tan en Bert van Brenk aan hun Wild West Koffiehuisschaakpartij begonnen. De offers vliegen over het bord. Bert snoept een torentje op h1. Is dit allemaal theorie ?

Jasper van Vianen moet toch eens leren te verliezen voor N3. Hij wint op bord 1 van André Bremmers en rijst er steeds meer twijfel of die rating van hem nu wel zo "nep" is. Ik ga naar de bar voor een "comsumpsie" en vraag aan Ronald de barman het verzoeknummer aan: "Hendrik Haan uit Koog aan de Zaan heeft de kraan open laten staan". Wat is er gebeurt, Ronald heeft thuis de kraan open laten staan, is daarna in slaap gevallen en omdat er een prop in de zink zat is zijn hele woning op de 1e verdieping blank komen te staan. Werd hij niet vrolijk van, maar ondanks dat blijft hij altijd goed gehumeurd en geinteresseerd als oud- Vredenburger naar het schaken. "Je wint wel van hem hè, anders krijgt ie teveel snot in zijn neus". Ik doe mijn best.

Bij de bond is de stand weer gelijk getrokken. Auke op bord 5 kan het niet bolwerken tegen Gerrit Peereboom. Maar aan bord 2 en 3 staan we beter. Tegen Roy probeer ik op positionele wijze voordeel te bereiken. Via een slagenwisseling krijg ik het loperpaar en Roy het paardenpaar op het bord. Naast ons heeft Kevin toch orde op zaken gesteld en de twee besluiten verder hun heil te zoeken in het voorcafé, waar Ilse Brans zich bij hen voegt voor een potje sparren onder het genot van een drankje. Johan Wester verslikt zich (weer eens) in de altijd oerdegelijk spelende Richard van Diepen. Konijnenmans overspeeld zijn kaart en staat bij het aanvaarden van de remise zelfs minder. Uit gebekerd evenals later op de avond Sandra Keetman (tegen Gerard Groenveld) en Emiel Piek, die moet ondervinden, dat het met Tom Lambooy kwaad kersen eten is.

De strijd tegen de Waagtoren spitst zich toe. Nadat Justin verloren en Gerard Reijnen gewonnen heeft en de stand dus in evenwicht is, hangt alles af van René en Piet C. De spanning op bord 2 is te snijden. Onze man, met de witte stukken staat gewonnen. Een dame en een paard zijn de zwarte stelling binnen gedrongen en bovendien kan René bogen op een paar verbonden boertjes, die vliegveld Eindhoven gaan blokkeren. Het enige wat zorgen baart is de kale witte koning. Piet C. heeft een moeilijke stelling. Stuk voor, kwaliteit achter en bij Ronald B. lijken er weinig zwaktes in de Maginot-linie.

René laat tegenstander Ronald Kamps volkomen ontsnappen. Laatstgenoemde haalt een dame en kan eigenlijk alleen maar hopen op eeuwig schaak. Tegenstander G. vlucht echter de zwarte stelling in en wordt daar pardoes mat gezet. 0-1 in plaats van 1-0 !! Nu hangt alles af van onze Duvelstoejager. Als laatsten zitten Piet en Ronald in de zaal, terwijl de klok bij de zwartspeler af begint te tellen. Met nog 2 minuten te gaan schiet hij een bok en kan Piet C. met een paard schaakje een volle toren winnen. De rest is techniek. Eindstand van de wedstrijd 3-3.

Ronald Brink bedankt, we zullen je het verschuldigde geld binnenkort overmaken.

Nog enige nabranders... Hoe heet een triple pion bij Jasper op het bord ? Antwoord: file bij Vianen. Een gepend stuk ? Het paard is gesnookerd !! En terwijl Dizzy Gillespie nog een aardig riedeltje ten beste gaf op Forty Second Street en het nog lang onrustig bleef op Broadway is dit:

Pete Felleman, Avro, New York.