Volle Bak en Corona Groen

Ik heb toch een beetje een dubbel gevoel bij donderdag de 6e februari. Wie duikt er ineens op bij de jeugd, zonder mondkapje.... Juist Rick Smit, of zoals ze hem in China noemen onnelebol mistel Lick. "Ah, je hoeft niet bang te wezen, Wuhan is een slordige 1500 kilometer van waar ik woon" "Ja, ja". Om 8 uur komt een hoestende en proestende Piet C. binnen, mijn tegenstander van de avond. "Zullen we remise doen, dan kan ik weer naar huis en de koffer in". Kijkend naar de zaal, die rijkelijk gevuld is met kwekkende Heerhugowaarders en de 10 gasten uit Purmerend in ogenschouw nemend, hoefde ik daar niet lang over na te denken. We zouden wel eens krap in de ruimte kunnen gaan zitten deze avond. Klopte ook, want we moesten nog weer even een tafeltje lenen uit het voorcafé. Rick en ik zijn tenslotte maar bij de biljarters gaan zitten sparren, met af en toe een keu in je zij. Rickmans is het nog niet verleerd, want ik krijg 3x de kous op de kop.

Sandra Keetman voegt zich bij ons. Ze speelt weer haar 1e partij sinds december. John Nieuwland geeft goed partij, maar wordt uiteindelijk opgebracht via een soort van kruispenning. Leuk zetje, die Txe5 !! Even kijken in de zaal, hoe de wedstrijd tussen Heerhugowaard en Purmerend verloopt. Kan 10 - 0 of 0 - 10 worden. Bij het viertal zijn de dames in de meerderheid. Aan Waardse zijde proberen Jessica op 3 en Ilse op 4 de eer hoog te houden. Aan Purmerendse zijde zien we moeder van Rijs met haar zoon Tim op bord 1 en dochter Mirjam op bord 4. Sofie Peters zit op 3. Het wordt een zeer interessante pot tegen Jessica, die de nodige toeschouwers trekt. De materiaalverhouding is; twee lopers + een toren tegen twee torens + een loper, waarbij Jessica nog 2 vrije pionnen heeft op de c en d-lijn. Als die sneuvelen ziet het er toch remise achtig uit. Dan begaat wit de fout de lopers op 1 lijn te plaatsen en kan Jessica met een simpele toren-dubbelaanval een stuk winnen. Sofie geeft op. Via verlies van Ilse en remise van Roy ("ik ben nog steeds ongeslagen") op bord 1 is de stand gelijk. Nu is het de taak aan Henk de Waal. Langzaam kantelt de wedstrijd richting Purmerend. De mooie ogen van mevr. van Rijs - Brands missen hun uitwerking niet. 1 1/2 - 2 1/2 wordt de eindstand. Ook het zestal bijt nipt in het stof.

Het is gezellig druk in het voorcafé. Barman Ron wordt er gek van. "Groen, groen, groen", scanderen de verzamelde schakers aan de andere kant van de bar. Ze willen ijsthee groen !! Ron; "Hé, doen jullie een beetje rustig, er wordt hiernaast geschaakt". Ineens komt Martijn van Hout de speelzaal in. "Piet, Richard Gooijers wordt ineens niet lekker". Shit, dat Wuhan-virus slaat wel snel om zich heen, zeg. Ik voel aan Richards voorhoofd. Helemaal bezweet. We geven hem een glas water en barman Ron voert hem koekies. Dat blijkt te helpen. We besluiten om toch maar op tijd naar huis te gaan. "Ja", zegt Richard (de aap komt uit de mouw.) "Ik was eigenlijk al twee dagen niet lekker, maar wilde toch niet thuis blijven".

En zo zit dat, die donderdagse schaakavond willen we liever niet missen, ook al voelen we ons een stukkie minder. Denken jullie nog even om het ASK !! Eind februari/maart het Tapijtgiganttoernooi in Alkmaar.... Opgeven, ik bedoel aanmelden...Doen hoor !

was getekend Pedro Coelho