Winterse bezigheden, al dan niet in de sneeuw

Zoals iedereen wel zal weten komt de groei in de wintermaanden op een laag pitje te staan. Veel dieren houden dan ook een winterslaap en ook de planten doen dat min of meer. Als het voorjaar zich weer aandient komen de sapstromen weer langzaam op gang en gaat de groei weer naar "normale" waarden. Dat geldt voor bijna de hele natuur, alleen de mensheid heeft zich aan deze natuurlijke gang van zaken onttrokken. Zo bestaat er een categorie die in de winter juist actief wordt, jawel, ik doel hier op wintersporters.
Sinds een kleine twintig jaar behoor ook ik tot deze groep. Als het even kan trekken wij in de winter naar de Alpen waar je altijd wel een oord kunt vinden waar voldoende sneeuw ligt om de lange latten onder te binden.
Je ziet Ans en mij hiernaast in passende outfit. Dit jaar hadden wij ervoor gekozen naar de Franse Alpen te gaan, en wel naar het gebied dat Paradiski wordt genoemd. Dat gebied bestaat uit twee van elkaar gescheiden delen, te weten Les Arcs en La Plagne. Met een grote gondel kun je van het ene naar het andere deel komen. Voor mij was het deze keer afwachten hoe het zou gaan, het gips van mijn been was pas begin januari verwijderd. Maar dat bleek allemaal mee te vallen. De eerste dagen waren nog vrij lastig en vermoeiend maar dat ging in de loop van de week steeds beter.
Maar je staat niet de hele dag op de ski's, dat zou toch wel wat te vermoeiend zijn. Nee, als het even kan nemen we het ervan en gaan relaxen op een terrasje. Met de zon op je bol en een glaasje met een versnapering bij de hand, al dan niet alcoholisch, is het er goed toeven. Je ziet mij hier volop genietend van de zon. Die versnapering had ik net naar binnen gewerkt! Maar geloof het of niet, ik dacht af en toe echt wel aan de schaakvereniging. Want ja, ook schaken behoort tot die winterse bezigheden.
Dus woensdagavond (toen dacht ik aan ons gehavende derde team) maar eens inloggen op de site van de bond. Oeps, dat was een zeperd! Maar liefst 6-0 verlies! Het klinkt misschien gek, maar helemaal onverwacht kwam dat ook weer niet. Het Helderse MSC had deze uitslag ook al in hun eerste wedstrijd geboekt. Navraag leerde mij dat zij vrijwillig naar de derde klasse gedegradeerd zijn. Dit omdat er twee sterke spelers niet meer voor hen uitkomen in de competitie. Zij blijven ook zonder die twee veel te sterk voor deze klasse. Jammer dat de bond met deze move akkoord gaat en daarmee (al dan niet bewust) grote ongelijkheid creëert. Het is al wat beter dan vorig jaar, maar het kan en moet nog wat beter.
Nu was ik natuurlijk verkocht, en ging dus ook vrijdagochtend op de site van de bond kijken om de verrichtingen van ons tweede en ons viertal tot mij te nemen. Ook dat viel tegen. Beide teams gingen met het kleinst mogelijke verschil onderuit. Het tweede tegen een directe concurrent, namelijk Purmerend 2 en het viertal ook al tegen Purmerend. Dat kun je al met al een koude herstart van de competitie noemen. Ik hoop dat iemand de moed kan opbrengen om een verslagje te maken, want ik ben toch wel een beetje nieuwsgierig naar het verloop van deze wedstrijden. Deze week is het vlaggenschip (toch vind ik dit woord zonder de tussen-n mooier, dus vlaggeschip!) aan de beurt tegen het eerste team van Schagen/Anna Paulowna oftewel MACH. Pikant detail is daar dat Kevin Tan voor hun zaterdagteam speelt en in principe met ons mee mag doen tegen dat team! Dat gaan wij niet doen, maar het kan dus wel!! Dat dit kan, is het mooie van de splitsing KNSB - Regionale bond.
Maar goed, dit gaat dus over winterse bezigheden, en die zijn er volop. Voetbal valt daar ook onder, al wordt alles afgelast als de wind wat aantrekt! En tussen veel sneeuw- en ijssporten op Eurosport, valt ook het snooker op. Gisteravond even naar The Thunder From Down Under (ook bekend als The Melbourne Machine) tegen The Pocket Dynamo gekeken. Het werd na een spannende wedstrijd 10-8 voor The Aussie Ace, maar hij staat dan ook op nummer 2 in de World Ranking. Alleen Judd Trump (The Ace in the Pack) gaat hem voor. Mark Williams (Welsh Potting Machine) completeert de top drie. Ja, die snookeraars hebben allemaal een of meerder bijnamen net als de darters. Het zal wel iets Engels zijn, want daar zijn beide sporten ontstaan, in de pubs!!
Dit stukje is een ratjetoe geworden van winterse bezigheden, waarvan ik het schaken toch het leukste vind om te doen, op de voet gevolgd door skiën!
Au revoir!!
Gerrit van Oostrum

Nou is je been genezen en nu ga je skiën. Je zoekt het gevaar ook wel op !