HHW N1 - MACH N1 3-5


HHW N1 - MACH N1 3 - 5
Ik had een prachtig idee in gedachten voor een mooi verhaal, maar daar kwam de wedstrijd tussen de vlaggenschepen van Heerhugowaard en Schagen/Anna Paulowna (of half Hollands Kroon) tussendoor. Dat verhaal zou dan gaan over de bollenvelden of over de schaatslegende Ard Schenk of over de donderdagse West-Friese markt dan wel over racelegende Wil Hartog. Misschien wel over dat allemaal samen.
Over de bollen zou ik een mooie verhandeling hebben geschreven, o.a. over de grote diversiteit. Zo staan er in onze tuin al sneeuwklokjes (tegenwoordig meer regenklokjes!), narcissen en krokussen in bloei. De hyacinten en tulpen maken ook al aanstalten om hun kopje boven het maaiveld uit te steken.
Over Ard Schenk had ik veel willen zeggen, maar dat is al zo vaak gedaan dat ik daar maar van afzie. Hoewel... Zijn dagboeken bieden leuke, onbekende, anekdotes. Ook over Wil Hartog is al veel geschreven, mijn bijdrage in deze zou niet veel toevoegen. Over een van zijn generatie- en sportgenoten had ik eventueel nog wel een mooi verhaal. Dat zou dan Boet van Dulmen betreffen, die samen met Wil en Jack Middelburg de circuits in de jaren 60 en 70 onveilig maakte. Nog onveiliger dan dat ze normaliter zijn? Jazeker, vooral Jack was daar debet aan, die had nogal eens problemen om op de baan te blijven.
Tijdens de West-Friese markt is er vaak een onderdeel dat wel zou passen. De organisatie laat in het Schager kasteeltje mensen in West-Friese klederdracht verhalen vertellen in het West-Fries, die vaak een hilarische ondertoon hebben. Probleem is alleen dat mijn West-Fries niet meer is wat het geweest is, en het was al niet veel soeps... Eigenlijk is het nooit wat geweest, logisch als je uit het rivierengebied komt. Maar ja, op al die mooie verhalen en anekdotes moeten jullie nog maar wachten want ik heb mijzelf gepusht om toch een soort verslagje te maken van deze avond (13 februari).
Om maar met de deur in huis te vallen, het was niet zo'n vredelievende avond, slechts op 8 van de 25 borden werd het punt gedeeld Dat is 32%, waar het met regelmaat toch rond de 50% ligt. Waren daar opmerkelijke uitslagen bij? Jazeker, ik wil hier onze Chinaganger Rick Smit (welkom back my friend!) noemen, die met zwart spelend van Siem Appelman won. Maar ook Jessica Sijs, die eveneens met zwart, Rob van Dijk verraste. Of eigenlijk verraste Rob zichzelf. En wat te denken van John Nieuwland, die aanvankelijk slecht stond, maar toch nog won van Ronald Brink. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Dat doe ik niet, want er was ook een bondswedstrijd gaande, en die verdient ook aandacht. Op papier had deze wedstrijd ook schriftelijk afgedaan kunnen worden, tenminste als je de ratingverschillen in aanmerking neemt. Dat zegt niet altijd alles, maar een zo groot verschil als in deze wedstrijd zal zich ongetwijfeld uitbetalen. Even de cijfers: per bord brachten zij 148 punten meer in terwijl hun 7de bord met 1611 punten flink uit de toon viel. Tel je hem niet mee, komt het verschil op 199 per bord!! Zo bezien zijn 3 bordpunten helemaal zo gek niet. Maar laten we het eens per bord bezien.
Dennis trof een oude bekende, namelijk Colin Stolwijk. Colin verzilverde zijn 235 extra ratingpunten. Dennis verliest er daardoor 5. Johan op 2 trof David de Visser (115 punten meer dan Johan), de laatste jaren een trouwe deelnemer aan het Chrysantentoernooi, en won! Het was de eerste dit seizoen voor Johan. Dit punt levert hem 16 ratingpunten op! Bij Martijn was het verschil het grootst. Warner de Weerd bracht maar liefst 355 extra punten in. Martijn verloor weliswaar, maar had lange tijd zicht op een remise. Dit kost hem 3 ratingpunten, een schrale troost. Op bord 4 deed Kasper redelijk goede ratingzaken. Hij trof de ex-MSC-er Reinier Weber (154 punten meer), die ooit als bedrijfsarts mij moest begeleiden naar herintreden na ziekte. Nou ja, ziekte... Ik was toen herstellende van een longoperatie. Maar alle gekheid op een stokje, zij speelden remise. En dat levert Kasper 5 punten op. Op bord 5 speelde Rob tegen Wim Boom (205 punten hoger dan Rob). Het werd een moeizame partij, tenminste voor Rob. Hij kwam in een moeilijke stelling terecht en ook nog eens in vliegende tijdnood. Dat kostte hem uiteindelijk de kop en 6 ratingpunten. Naast hem speelde Karel tegen Jan-Pjotr Komen, alwaar het verschil "slechts" 105 punten bedroeg. Ook Karel verloor maar heeft absoluut kansen gehad. Hij verliest hiermee 9 punten.
Overigens moet ik bij de naam Jan-Pjotr altijd denken aan Pjotr Nogrotr, die samen met Kille Klansky de misdaad uitbeeldde in Het geheim van de KNAP mutator, een verhaal van Smidje Verholen (zie hiernaast), dat als dagtrip verscheen in de jaren 60 in diverse dagbladen. Ik denk niet dat iemand die strip nog kent, maar hoor graag het tegendeel.
Aan de laatste twee borden scoorden wij toch nog 1½ punt! Mats speelde een hele snelle remise. Zo snel dat het al afgelopen was voordat ik mijn eerste ronde langs de borden had gedaan. Ik kan er dus niets van zeggen. Wat ik wel weet is dat tegenstander Jos Dekker 116 ratingpunten minder inbracht! Op grond daarvan zou je zeggen dat er dus misschien wel meer in had gezeten, maar nogmaals, ik kan daar geen oordeel over vellen. Mats was dus wel de enige met een plusrating! Remise spelen en ratingpunten inleveren is vervelend, ookal zijn dat er maar 4! Op bord 8 speelt het hele seizoen al ene Pedro Coelho, en dat doet hij met verve. Hij is dan ook de voorlopige topscorer van het team. Zijn slachtoffer was deze keer Henk Bermon (134 punten meer aan rating). Zijn partij is inmiddels al te bewonderen op de site. Het levert Piet (Pedro) 17 ratingpunten op, waarmee hij virtueel Mats is gepasseerd. Chapeau!! En voor Mats dus werk aan de winkel in de laatste twee wedstrijden.
Ik stop er nu maar mee, en geef u nog de cijfertjes van deze ronde alsmede de stand:

Heerhugowaard N1 1822 MACH N1 1970 3-5
1 Dennis Keetman 2014 Colin Stolwijk 2249 0-1
2 Johan Wester 1858 David de Visser 1973 1-0
3 Martijn van Hout 1810 Warner de Weerd 2165 0-1
4 Kasper van der Meulen 1793 Reinier Weber 1947 ½-½
5 Rob Spaans 1829 Wim Boom 2034 0-1
6 Karel Keesman 1832 Jan-Pjotr Komen 1937 0-1
7 Mats Bakker 1727 Jos Dekker 1611 ½-½
8 Piet M. Konijn 1713 Henk Bermon 1847 1-0

De ratings die ik in de tabel heb opgenomen zijn die van februari 2020, dus niet die bij de NHSB in de lijsten staan. Zij laten het hele jaar de ratings van augustus staan, niet handig!

Alle uitslagen bij elkaar levert dat de hieronder staande tussenstand op:Zoals je ziet staan we op een handhaafplaats, er degraderen twee teams. Voor ons dus zaak nog wat punten te pakken, te beginnen met de volgende wedstrijd, die uit tegen KTV op vrijdag 13 maart. Het wordt lastig, maar het is zeker niet onmogelijk.
Ik ben niet ontevreden, maar het kan natuurlijk altijd beter. Daar duimen we dan maar voor.
Uw teamleider en schrijver d6,
Gerrit van Oostrum

Reacties

Mats kreeg de Fried Liver Attack op het bord (filmpje).
Super interessant en ik denk dat Mats toch niet mag klagen met een vlotte remise.

Als Mats nu even op let, dan speelt ie die Tweepaarden voortaan gezond tegen. 1.e4 e5, 2.Pf3 Pc6, 3.Lc4 Pf6, 4.Pg5 d5, 5.exd5 (en nu Mats) Pa5, 6.Lb5+ c6, 7.dxc6 bxc6, 8.Ld3 (gespeeld door Jorden van Foreest tegen Carlsen tijdens Tata steel) Zwart heeft een pion ingeleverd, maar heeft het centrum, kan zijn lopers snel ontwikkelen en bij wit zien we nog een hele Damevleugel onder ontwikkeld. Studeer ze Mats !!

Veel meer Mats z'n stijl lijkt me om de Traxler te bestuderen. :)
1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Lc4 Pf6 4. Pg5 Lc5 5. Pxf7 Lxf2+ 6. Kf1 (Kxf2 verdient zeker een analyse, maar dat soort baggerzetten laten we wit niet spelen in de snelle variant) De7 7. Pxh8 d5 8. exd5 Pd4
Dreigt via Lg4 een dame te winnen. In diverse varianten rocheert zwart lang en komt de toren van a8 via f8 buurten.

bijvoorbeeld (begint als 1 van de hoofd-weerleggingen) 9. c3 Lg4 10. Da4+ Ld7 11. Db4? (Da3 de juiste) Dxb4 12. cxb4 Lh4 en een keer remise tegen 2400, maar zo makkelijk is het helemaal niet voor wit! 13. Ld3 (dekt c2, blijft op a6-f1 diagonaal) Pxd5 14. g3 Lh3+ 15. Ke1? Pxb4 en zwart staat riant tot gewonnen..

Spelers die zich nog van Pg5 bedienen in het Tweepaarden, zullen vast niet weten hoe ze die moeten verdedigen. Gratis punten in een achterhaalde openingsvariant!

Leuk, Ivar!

Ik ben het roerend met je betoog eens, de Traxler is een prachtige opening. Maar tegenwoordig krijg je denk ik veel vaker 5. Lxf7 op het bord in plaats van 5. Pxf7 (kleine typo in jouw reactie). Dit is nog steeds goed speelbaar voor zwart, maar wel iets minder dwingend. Dennis en ik krijgen deze variant regelmatig op het bord, maar vooral Piet de Haas is een meester in deze variant.

Wil je Ard en Keessie nog eens zien in Bislet (andere tijden) kijk maar: https://www.youtube.com/watch?v=6KG4z5EBRqI
Let op het volk !!