Overpeinzingen op een donderslag…..

Er moest voorafgaand aan de laatste ronde competitie nog even vergaderd worden. Onderwerp een verlenging van de inbreng van GM Harmen Jonkman in het 1e achttal. Een klapstuk, maar niet helemaal. Er waren de nodige kritische op- en aanmerkingen en zo hoort dat ook. (Democratie bestaat. (niet)) Jessica Sijs vindt/vond dat dit alleen maar ten goede van de topspelers komt. De schaakvereniging zou juist vanuit de basis meer moeten doen voor de lagere ratings. Ook Maarten de Haas wist nog even het bestuur op het verkeerde been te zetten toen hij opmerkte, dat Harmen eigenlijk Heerhugowaard 2 op sleeptouw zou moeten nemen. Die zijn afgelopen seizoen, de zwakke broeders gebleken. Het bestuur had daar niet 123 antwoord op, maar de NHSB wel !! Bepaalde Elo-ratings komen niet in aanmerking om in bepaalde klassen uit te komen. Sterker, hadden we vorig seizoen niet dat een partij van Henk Rijksen als verlies werd genoteerd, omdat hij niet in de 4e klasse mocht spelen met zijn 1700 laag…

Ook PK 2 en William Thomson vonden de situatie, dat een speler, die geen interne speelt, geen goede zaak. Binding met de club, bekendheid van de persoon, moet toch nummer 1 blijven. Behalve Harmen Jonkman, geldt dit ook voor Rick Smit, Ivar de Hoogt en natuurlijk Colin Stolwijk. Laatste 3 kwamen vroeger wel uit voor de jeugd- of senioren competitie. Desalnietemin was er voor de meeste clubleden weinig op tegen om nog een (paar) jaartjes door te gaan. Daarna moeten we het op eigen kracht kunnen (of niet). Voor de meesten is het “water buiten de goot”. Het bestuur zal verder wel plannen ontwikkelen, om ook voor de lagere regionen trainingsmogelijkheden te scheppen.

De laatste ronde leverde 8 remisers op bij totaal 18 partijen. Denk maar niet dat daar veel salonners bij zaten ! Wat te denken van de partij tussen Karel Otte (zwart) en Chris Holdorp. Het werd al bijna licht toen zij de remise tekenden. Karel Otto heeft een broer die kan hard fietsen: Gaspar Otto !! (Waag eens een Kansje Lara…. Lag jij met Paolo in bed Tini ? ) Dennis Keetman leek een winnende aanval te hebben tegen “goed oud” Carlo Old, maar een promoverende pion kon op het juiste moment onschadelijk worden gemaakt en toen resteerde een eindspel van 2 lopers tegen een toren. Blijft moeilijk. Toen dit remise werd, behoefden Gerrit van O. en PK 1 geen katers meer uit bomen te kijken en deelden een halve poes in de zak. Leuk seizoen voor Carlo, blijft A-spelert, en handhaaft zich redelijk makkelijk in de top 10. Martijn Aartsen miste de nodige kansen om Wessel Rood op een 0 te tracteren. Toen Wessel een dubbelaanval kreeg met een loper op een toren en een dame, waren de rollen snel omgekeerd. Jean Paul wist een goede partij van Rob te winnen. Een ver opgerukte d-pion bleek een handenbindertje te zijn.

Ja en dan was er natuurlijk nog het afscheid van Tjerk Voskuil. 40 jaar lid van de club. Begonnen in de Kuiters Boerderij en Kuiters Hal. Wat een tijden. Met Elvira Rademakers aan de bar een flesje shandy drinken. Tafeltennissen met bierviltjes, het licht uitdraaien, terwijl Rob Hollman in vliegende tijdnood zat. Sterke Tjerke gaat in zijn woonplaats Heiloo, schaakclub Oppositie versterken. De club waar Herman Limmen voorzitter is !! Uiteraard kreeg Tjerk het nodige uitgereikt op deze avond. Daar was die lawaaikaart. Niet open en dicht doen, want dan zitten we constant in het gemekker. Dus toch open en dicht doen. Een stevige fles wijn, maar dat was ook voor zijn bondsbijdrage. Topscorer dit jaar van het 3e achttal. Er werden vele handen geschud, o.a. de hand van tegenstander Wim Groot (bijna net zo lang “in dienst” als Tjerk.) Tjerk het ga je goed en we zien mekaar vast wel op een Tata of tijdens een bondswedstrijd.

Tijd voor de rijtjes….

A spelers
1 Peter Hoekstra 94
2 Gerrit van Oostrum 92
3 Dennis Keetman 88
B spelers
1 Oscar van Ewijk 76
2 Chris Holdorp 70
  Karel Otto 70
C Spelers
1 Justin van Ingen 72
2 Bert van Brenk 66
3 Robbert van Doorn 58
Bolletjestrui
1 Justin van Ingen 67
2 Wessel Rood 54
3 Carlo Oud 37

Voor het All over kampioenschap moet er nog wat rekenwerk verricht worden…. Dus dat volgt.

En wat doe je op een regenachtige zondagmiddag…….

donderslag_8-6.pngNee, niet dat hoekstuk weghalen, dan valt de toren als een kaartenhuis in elkaar…..

Was getekend: Pietbull