Combine

In het boek van Rob Spaans (Schaakanekdotes, nog steeds op voorraad en raadsaam aan te schaffen) ben ik intussen gevorderd tot 1962. Het grote toernooi op Curacao ! Hier moest de nieuwe uitdager voor wereldkampioen Botwinnik uit voort komen. Acht deelnemers zouden elkaar over 4 ronden bestrijden. Het waren de vijf Russen: Keres, Geller, Korchnoi, Petrosjan en Tal, aangevuld met de Amerikanen Fischer en Benkö en de Tjech Filip. Tal was toen 26 jaar en (uitroepteken) de jongste oud-Wereldkampioen. Van Benkö en Filip werd niet verwacht dat ze een belangrijke rol zouden spelen. Het zou dus een strijd worden Rusland versus de Verenigde Staten. Fischer, hij was nog maar 19 jaar en daarmee de jongste deelnemer, alleen tegen de Russen.

Al snel bleek dat Keres, Geller en Petrosjan het elkaar niet moeilijk zouden maken en terecht klaagde Fischer dat de Russen, combine speelden. Tegen elkaar een halve rustdag nemen en tegen de anderen vol op winst. Dat moest ik eens uitpluizen en ik pakte het fraaie boek van Jan Timman erbij dat uitgebreid de gebeurtenissen op Curacao beschrijft. En inderdaad alle gespeelde partijen tussen Keres, Geller en Petrosjan duren nooit langer dan 22 zetten. Meestal korter. Het summum is de partij van Keres en Petrosjan in de laatste cyclus. Keres komt met wit abominabel uit de opening en zou tegen iedereen een zware dobber hebben gehad, maar toch wordt na 14 zetten tot remise besloten. Schande.

Korchnoi en Tal ontrekken zich aan de combine. Eerstgenoemde was misschien toen al een buitenbeentje in het Sovjet schaak. Bij Tal speelden al snel fysieke problemen een rol en hij moest na de 3e cyclus van 7 partijen afhaken. Hij belandde in het ziekenhuis. In het boek staat een fraaie bijna vertederende foto van Tal, die in bed ligt, terwijl hij met de bezoekende Fischer een stelling analyseert. Ik vraag me af welke van zijn landgenoten (ook) op bezoek zijn geweest.

Petrosjan zet in de 3e cyclus de puntjes op de i. Hij heeft eenmaal een zit nodig van 199 zetten voor hij Korchnoi op de knieën krijgt, maar dat was dan ook één van de weinige lange partijen. Over het hele toernooi zijn het Korchnoi en Fischer die de meeste vechtlust tonen.

Petrosjan wordt de nieuwe uitdager van Botwinnik. Die zal hij in 1963 verslaan. Hij behoudt zijn titel tot 1969 om deze af te staan aan landgenoot Boris Spassky.

Wel en wat er daarna gebeurde is U allen natuurlijk bekend.

Was getekend Pieternel