Schaken in Coronatijd

Dit hele seizoen ben ik al columns aan het schrijven op de verenigingssite van onze club. Daarbij streefde ik er naar om rond de 10de van elke maand er eentje te publiceren. Tot nu toe lukt dat vrij goed. Het Coronavirus heb ik slechts zijdelings besproken, eigenlijk helemaal niet. Voor ik verder ga heb ik toch maar eens de definitie opgezocht van columnist (Simon Carmiggelt?). De omschrijving:
"Een column is een vaste rubriek, een kort stukje proza in de krant, tijdschrift, een bepaald medium op internet of uitgesproken op televisie en/of radio waarin de auteur zijn of haar mening puntig en uitdagend uiteenzet. Vaak heeft de column een zekere actualiteitswaarde. De auteur, een columnist, neemt dikwijls het nieuws op de korrel, maar ook zijn of haar persoonlijke belevenissen kunnen centraal staan, waarbij eventueel een link naar de actualiteit wordt gelegd"
Als ik dat zo teruglees, voldoen mijn columns daar grotendeels aan, zodat ik met een gerust hart door kan gaan op de ingeslagen weg.
Welnu, we zitten met z'n allen in een "intelligente lockdown", en kunnen ons edele spel dus niet beoefenen zoals we dat gewend zijn te doen. Een aantal van onze leden speelt nu online tegen elkaar en anderen, maar dat is maar een beperkte groep. Zoals de zaken er nu voor staan kunnen we pas volgend seizoen weer clubavonden organiseren, tenminste, als de Swan niet failliet is gegaan. We hopen natuurlijk allemaal dat dit niet het geval zal zijn en wij dus weer gewoon kunnen spelen.
Genoeg hierover, deze verplichte werkonderbreking zorgt ook voor leuke andere activiteiten. Een aantal leden is zich creatief aan het uiten op heel erg verschillende manieren. Elders op onze site staan daar een paar voorbeelden van, zoals bijvoorbeeld de magnetische muizenval van Gerard Groenveld. Ik ben zelf bezig met diverse kunstzinnige uitingen, bijvoorbeeld de kathedraal van Chartres die geheel met potlood is getekend. Een ander werkje dat ik u niet wil onthouden ziet u hiernaast, een totempaaltje van steen (albast). Daar ben ik nog mee bezig, het onderste deel is nog niet af en de zwarte streepjes op de diverse koppen moeten ook afgewerkt worden, maar het idee is wel duidelijk (hoop ik).
Maar alle gekheid op een stokje, ik heb links en rechts nog wat zitten goochelen met de naam Corona (of Korona) en kwam nog wel diverse zaken tegen met die naam. Om te beginnen wat genotmiddelen, die allen C(K)orona heten. De soort sigaren had ik al eens besproken in een vorige column, dat bier kennen we uit de Swan, maar die aardbeien kende ik nog niet, maar u misschien wel. De tuincentra verkopen deze in een aantal varianten. Schijnt een smakelijke vrucht te zijn!

Tot slot nog wat meer Corona's, deze keer hotels. Die zijn er heel wat in Nederland.

Volgende keer hoop wat meer geïnspireerd te zijn dan deze keer. Maar hoe dan ook, u kunt rond de 10de mei weer een schrijfsel van mij tegemoet zien.
Voor nu, allemaal veel creatieve inspiratie en natuurlijk veel gezondheid toegewenst.

Schrijver d6:
Gerrit van Oostrum