De pion van Ree


De pion van Ree
Schande ! Het boek 60 jaar Hoogovens (1938-1998) ligt al jaren in mijn bieb en ik denk dat ik het alleen maar ingekeken heb om plaatjes te kijken. Schande ! En er staan zulke prachtige verhalen in geschreven door Münninghoff maar vooral door Lex Jongsma. Gelukkig, in tijd van zwarte pest en rode sneeuw krijgen we eindelijk eens tijd, voor lezen, analyseren, nog eens lezen en vooral genieten.
Een aantal anekdotes wordt aangevoerd in het boek van Rob Spaans. Bij één wil ik even wat langer stilstaan. Dat is de partij tussen Miguel Najdorf - Hans Ree uit het toernooi van 1971.
Ree, is aan zet, Najdorf is aan de loop. Ree plant zijn pion op c1 neer en wil daar graag een dame voor. (Schaak !) Hoe hij ook zoekt, hij vindt geen dame en laat de pion op c1 staan, maar noteert wel c1D op zijn notatiebiljet.
Najdorf komt terug en ontploft bijna. Onreglementaire zet ! Wat is het een paard, een loper ? Het wordt een hele rel, die enkele dagen zal gaan duren voordat het eindelijk in den minne wordt geschikt. Hierover leze men het boek van Rob (blz. 136/137 De wrok van Najdorf) en het al eerder genoemde boek 60 jaar Hoogovens (blz. 115/116).
Wat is het vreemde aan deze situatie en wordt noch in Rob zijn boek, noch in het Hoogovenboek besproken; waarom kon Ree geen stukken vinden ? De geslagen stukken horen toch normaal naast het bord te staan, dus daar had een dame moeten staan en mogelijk zelfs twee zwarte torens. (Had Ree een omgekeerde toren op het bord kunnen zetten, Schaak !!) Of had Najdorf, die de bui al zag hangen, stiekem alle zwarte stukken in zijn binnenzak gestopt ?
En waar was arbiter Orbaan ? Die had toch minimaal in de buurt moeten wezen, zodat hij door Ree "aangeschoten" had kunnen worden. Hum, aangeschoten... Er zal wel nooit een antwoord op deze vraag komen, tenzij het antwoord afkomstig is van Ree zelf. Hij is zo'n beetje de enige nog die deze merkwaardige situatie zou kunnen verklaren.
Goed, tegenwoordig is dat zelfs op ons amateur nivo beter geregeld. Spellen worden "heute" aangeleverd met twee extra dames in de doos.
Was getekend Pieternel