Aljechin's blok


Aljechin's blok
En toen kwam ik 'm zo maar weer eens tegen. Bij het naspelen van de partij Tim Havelaar - Ad Hendrikse, bekerwedstrijd bord 4, Bloemendaal - Straffe Hendrik, voorjaar 1992. Het Aljechin's blok. Niet dat Aljechin de bedenker, schepper was van deze, ja wat is het, stille krachtzet/offer. Nee, maar Aljechin had er in zijn tijd wel patent op.
21.Tf6 !! Met als belangrijkste dreiging 22. Txh6. Neemt zwart het stille offer aan, dan is even subtiliteit gewenst. 21. ... gxf6, Nu niet driest 22.Dxh6 vanwege f5, maar net zoals Tim het dee, 22. Dg4+ Kh8, 23.Dh4 en de penning van de f-pion is fataal. (Tim besluit zijn verslag met: Ja, ook een dame heeft bescherming nodig !)
Er kunnen drie witte stukken naar f6 toe. Kies de juiste.
Nog zo'n lekkertje op de f-lijn. Ziet U 'm ? Zowel Pf6+ als Tf6 is winnend, maar met het paard is het geen stille zet.
Soms komen deze blokkades ook voor op andere lijnen en soms kan het wel eens mis gaan, maar dan moet je het wel zien.
Viktor de verschrikkelijke zit achter de witte stukken. Hij speelt Tg6, waarna tegenstander Geert v.d. Stricht opgeeft. Ten onrechte. Mag U zoeken wat er mis was met het witte plan.
De winst van Tim was voor Straffe Hendrik niet voldoende om in dat jaar door te bekeren. Het werd 2-2 tegen Bloemendaal en bord 4 van Tim viel af. Jammer.
Als U toevallig meer van dit soort bloks kent, geef mij effe een seintje, want pieternel is er in geinteresseerd.
Was getekend Pieternel (wie anders)