Het doden van de tijd oftewel de tijd verdrijven


Het doden van de tijd oftewel de tijd verdrijven
Als je, zoals de meesten van ons in deze tijd, veel binnen zit moet je wat doen om de tijd te door te komen. Sommigen van ons vinden soelaas in het online schaken, maar dat is niets voor mij, ik ben liever met iets creatiefs bezig. Maar ook ik heb soms behoefte aan het verzetten van de zinnen op een andere wijze. De tijd naar je hand zetten, of zoals in een verhaal van Marten Toonder, de tijd doden.
In dat verhaal, de Killers, wordt het doden van de tijd erg serieus verwoord. Er komen professionele tijddoders voor. Zij zijn erg goed in hun werk, de vlugste proppen-schieter-trekkers van het Westen. Zij raken een seconde op tien pas afstand tussen de wijzers. De twee killers heten Bud en Kid, Kid de killer. Om degenen die wat tijd willen doden in de stemming te krijgen hebben zij een "vrolijk" liedje, en dat gaat zo:
De tijd staat stil, als ik lonesome kill.
Langs de prairiezoom, waar ik lonesome roam.
Where I go daar wordt het kil en stiller.
Ik ben Kid - Kid de killer.
Na dit lied trekken zij bliksemsnel hun proppenschieter en slaan toe, hierboven zie je hoe deze killers te werk gaan. Zij "killen" zo twee uren van de getroffenen.
Maar gelukkig is dat maar een verhaal en gaat het er in werkelijkheid anders aan toe. Hoewel, aan de Netflix o.i.d. gekluisterd zitten heeft vrijwel hetzelfde effect *. Als je de gewone zenders bekijkt worden deze om de haverklap onderbroken door reclames. Daarin komen soms eigenaardige dingen naar boven. Een paar jaar geleden zag ik er eentje waarin werd beweerd dat hun product significant beter is dan dat van de concurrentie. Dat woord is nu wel bekend, maar toen dit de eerste keer in een reclamespot werd gezegd, moest menigeen het woordenboek erbij halen om te begrijpen wat er nou eigenlijk mee werd bedoeld.

Nog zo'n mooi voorbeeld is: "dermatologisch getest". Nou, zoals men dat brengt begrijp je wel dat dit iets super geniaals moet zijn. Dan denk ik, die test is misschien wel OK, maar wat was de uitslag dan van die test? En, test de concurrentie dan niet?

Maar het meest bijzondere vind ik eigenlijk wel alle reclames over de mooiste vakanties op mooiste locaties met heel veel vakantievierende mensen daarin. Dat komt op z'n minst een beetje wrang over, gezien alle verwachtingen op al die mooie locaties die over het algemeen vliegend bereikt moeten worden. De netbeheerders hadden hier wel een beetje rekening mee kunnen houden.


Maar er gloort hoop aan de einder, met een beetje geluk kunnen we vanaf 1 juni een beetje terrasschaken en een maand later misschien zelfs ook binnen schaken.

Op een terras schaken combineert een paar leuke bezigheden, zie hiernaast. Dit is ergens in Heerhugowaard op een mooie zonnige dag. Op deze manier de tijd doden lijkt toch wel wat aantrekkelijker dan de hierboven beschreven manieren. En, zoals te zien is, kan men dan ook nog het glas heffen.

Herkent u deze locatie en misschien (waarschijnlijk) ook wel een paar personen? Voor deze maand hou ik er weer mee op. Misschien dat ik in juni nog een keertje in de pen klim, maar dat is nog erg onzeker.
Met vriendelijke schaakgroet,
Gerrit van Oostrum
*) Dat wordt dus bedoeld met kijkdichtheid, van lang en veel kijken raak je kijkdicht! Een mooie variant op het doden (killen) van tijd.