Boekbespreking

Op een fraaie 9e mei vertrok ik op de fiets, bij een mild zuid-oostelijk briesje richting Stompetoren. Ook ik was benieuwd of het graf van Henk Rijksen misschien een schaakmotief bevatte. Bij het kerkhof aangekomen vond ik het graf meteen aan de zuidkant links om de hoek. Een mooi graf, maar geen schaakmotief. Jeltje moet gedacht hebben...

Uit de boeken nalatenschap van Henk heb ik zelf een boek gekozen over het wereldschaaktoernooi van 1950. Henk heeft dit fraaie boek zelf gewonnen tijdens een vierkampentoernooi (?) van Zukertort in dec. 1954. Het toernooi van 1950 werd gehouden in de beurs van Berlage en was voornamelijk georganiseerd door Lodewijk Prins, die zelf misschien graag had mee willen doen... maar zich moest beperken tot de organisatie en later het maken van het boek.

Er waren 20 deelnemers. De jongste Hein Donner, 22 jaar, de oudste Xaviely Tartakower met zijn 63 lentes. Er waren 5 Nederlandse deelnemers, naast genoemde Donner, Euwe, Kramer, van Scheltinga en v.d. Berg. Tot de kanshebbers op de eindoverwinning werden vooral gerekend Najdorf en Reschevsky, maar er was ook een Gideon Stahlberg, de man die zo verzot was op een goed glas bier. En de Jugoslaven Pirc (van de verdediging) Trifunovic (die zo vaak remise speelde, omdat hij een hekel aan verliezen had) en Gligoric, de jonge partizaan uit de 2e Wereldoorlog.

Euwe werd beste Nederlander, zij het dat een verlies in de laatste ronde hem uiteindelijk terugwierp naar een gedeelde 6e en 7e plaats, waar er bij remise of winst een ereplaats had in gezeten. De overige Nederlanders konden geen deuk in het bekend pakkie boter schoppen. Donner, die in het begin van dat jaar, als invaller nog het Hoogoventoernooi op zijn naam had geschreven, eindigde in de middenmoot met 8 1/2 uit 19 samen met de nestor van het gezelschap, Tartakower.

Het boek is verlucht met een aantal fraaie foto's, waarin we de heren, goed gekleed achter de borden zien zitten. Elke tafel had een eigen schrijver, die óók de zetten noteerde. Aan het begin staat een foto met alle deelnemende schakers erop. Het zijn er 19, één ontbreekt. Het is Donner, hij zal nog wel in zijn bed gelegen hebben. (De controverse Donner - Prins startte een aantal jaren later)

Oja, Najdorf won voor Reschevsky. De prijzen werden uitgereikt door Prins. Die prijzen waren voor die tijd aanzienlijk, 2000 gulden voor de nummer 1 plus nog eens 45 gulden per gescoord punt, dus onze Argentijnse vriend ging met een kleine 2700 gulden de beurs van Berlage uit. "Ich bin nog immer genial".

Pietjebel