Boekbespreking 2 en andere zaken

Afgelopen 28e april overleed Alexander Münninghoff op 76 jarige leeftijd. Hij is bij ons natuurlijk vooral bekend als "schaakschrijver" en schaakjournalist, maar hij was meer dan dat. Jarenlang journalist voor de Haagsche Post, correspondent in "gevaarlijke gebieden" en literair schrijver van o.a. de Stamhouder, een relaas over zijn eigen familie, waarvoor hij de Libris prijs kreeg.

Samen met Lex Jongsma schreef hij het mooie boek over 60 jaar Hoogovens, waarbij overigens ook een cd-rom zat met o.a. schaakpartijen. Bij dit boek wil ik even stilstaan. De editie van 1969 kende o.a. Botwinnik als deelnemer. Toen deze in 1963 zijn wereldtitel had verloren tegen Petrosjan was er een einde gekomen aan zijn jarenlang spelen van matches en re-matches. Hij kon eindelijk eens doen wat hij lang niet gedaan had, het spelen van toernooien. En Botwinnik liet de kans om Hoogovens (ook) een keer te winnen niet voorbij gaan. Samen met landgenoot Geller en voor Keres en Portisch wordt hij winnaar. En wat is nu zo bijzonder, de op bladzijde 108 geplaatste foto van Botwinnik is spiegelbeeldig afgedrukt. Gevolg, het lijkt net of de grote B. lang heeft gerocheerd en daarna nog eens zijn koning naar b8 en zijn toren van d8 naar c8 heeft verplaatst. Slordig. (In Matten nummero 4 (2008) is de foto, bij een artikel van Jan Timman wel goed afgedrukt)

Op pagina 156 nog een interessante foto. 1980 het eerste jaar waarin een delegatie Heerhugowaarders naar de Moriaan ging om mee te doen aan de tienkampen. Op de foto de deelnemers van de damesgroep, met Nederlandse inbreng van o.a. Erica Belle, Ada v.d. Giessen, Cora v.d. Zanden en anderen. Iedereen wordt genoemd, behalve de dame naast mevr. Schaap, de langbenige Jeannet Mulder. Arme Jeannet, sta je in zo'n mooi boek en dan mis je, je eigen naam.

Als je als tienkamper zo'n Nederlandse dame in je groep had, dan was het altijd kijken met wie zij op trok. Daar waren meestal wat sterkere schakers tussen van IM niveau of hoger. Zo trok Jeannet op met Gert Jan de Boer. Een paar jaar later speelde Maarten de Haas eens in een tienkamp tegen Mieke van Elst. Om 6 uur werd de partij afgebroken en Maarten stond er niet al te best voor. Dat werd analyseren geblazen met een bord boerekool op schoot.

Om 8 uur werd de partij hervat en het was al snel duidelijk met wie Mieke in die twee uur had zitten analyseren. Om de tijd kwam namelijk Dick "Pc3" van Geet achter haar bord staan om mee te kijken. En al snel werd duidelijk, dat zijn "leerling" niet de geanalyseerde plannen ten uitvoer aan het brengen was. Van Geet's gezicht werd somberder en somberder. Wat uiteindelijk de uitslag van de partij is geworden weet ik niet meer, remise, dan wel winst voor Maarten. In ieder geval niet het beoogde resultaat voor mevr. van Elst.

Wel, in de loop der tijd is het damesschaak in Nederland wel op een hoger niveau gekomen.

was getekend Pietbull